Προς αναζήτηση συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας
Μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΕΕ και την Τουρκία και στην ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας στο προσφυγικό ζήτημα. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η επίτευξη μιας νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης στην πράξη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο προσφυγικό, είναι ο στόχος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, ωστόσο απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει γιατί το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Αυτά δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην διήμερη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ και τη συνάντηση που θα έχουν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως επισήμανε ο αξιωματούχος, σήμερα η Κομισιόν θα καθορίσει τους κανόνες εξέτασης του ασύλου των προσώπων που θα εισέρχονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια, ώστε η διαδικασία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
Αναφορικά με την πρόταση της Άγκυρας για κάθε πρόσφυγα που θα οδηγείται από την Ελλάδα στην Τουρκία τα κράτη μέλη να παίρνουν έναν πρόσφυγα από το τουρκικό έδαφος, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό και θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα για τα κράτη μέλη.
Διευκόλυνση στο Κυπριακό
Σχετικά με την επιτάχυνση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων που ζητάει η Άγκυρα και είναι «μπλοκαρισμένα» από την Κύπρο, ο αξιωματούχος αφού ανέφερε ότι για τον Πρόεδρο Τουσκ η Κύπρος είναι το ίδιο σημαντική με οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα θα πρέπει να τις διευκολύνει.
Για τη κατάργηση της βίζας που ζητάει η Τουρκία για τους υπηκόους της είπε ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί ώστε η κατάργηση να καταστεί εφικτή από τον Ιούνιο, ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση την εκπλήρωση από την Άγκυρα των 72 κριτηρίων που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία για αυτήν την κατάργηση.
Τέλος, για την πρόσθετη χρηματοδότηση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητάει η Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων, τόνισε ότι το αίτημα θα συζητηθεί στη Σύνοδο, ωστόσο διευκρίνισε ότι το επιπρόσθετο ποσό εάν συμφωνηθεί θα δοθεί αφού προηγουμένως απορροφηθούν τα 3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί.
Πηγή: Deutsche Welle