Πρόληψη της γρίπης με αντιικά φάρμακα

Στη δευτερογενή πρόληψη της γρίπης βασίζονται οι ειδικοί για τον έλεγχο της επιδημίας.

 

Με δεδομένο ότι τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά στον γενικό πληθυσμό (22%) και ότι οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει τους οκτώ, οι ειδικοί συνιστούν στους γιατρούς να χορηγούν άμεσα τα αντιικά φάρμακα.

 

Πρόκειται για σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη (Ταμιφλού, Ρελένζα) τα οποία βοηθούν τους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν πιο ήπια τη γρίπη, περιορίζοντας τις επιπλοκές της. Τα εν λόγω φάρμακα χορηγούνται στους ασθενείς δωρεάν από τα ιδιωτικά φαρμακεία με απλή ιατρική συνταγή.

 

Εκτός από τα φαρμακεία, πρόσβαση στα κρατικά αποθέματα έχουν οι δομές του ΕΣΥ, οι μονάδες Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), τα οργανωμένα ιατρεία των Ταμείων και των Καλλικρατικών Δήμων.

 

Με εγκύκλιό της, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου καλεί τους υπεύθυνους των πιο πάνω μονάδων να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), προκειμένου να τα προμηθεύονται απευθείας (τηλέφωνο επικοινωνίας 213.2002400).

 

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπενθυμίζουν ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση των εν λόγω σκευασμάτων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, ανεξάρτητα από το εάν έχουν παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα του ιού αυξάνεται μέρα με τη μέρα και αναμένεται να κορυφωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Εως χθες το μεσημέρι, οκτώ ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη είχαν χάσει τη ζωή τους. Χθές νοσηλεύονταν 15 άτομα σε μονάδες εντατικής θεραπείας με σοβαρή μορφή γρίπης.