Προ των πυλών η χρεωκοπία της χώρας;
Ο κόσμος το’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι, όπως φαίνεται καθημερινά από δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, που μιλούν για ορατό κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας με το Grexit να είναι γίνεται όλο και πιο πιθανό σενάριο για το άμεσο μέλλον τη χώρας. Αυτή τη φορά, τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας, τη περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα η εφημερίδα «Guardian», σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Όπως περιγράφει, τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα όλο και πιο νευρικό σημείο. Το ύψους 86 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 -το τρίτο μέσα σε 6 χρόνια μίας χώρας που είναι χτυπημένη από το χρέος -ακολούθησαν μήνες δράματος σε υψηλούς τόνους που έβαλε την Αθήνα στο χείλος της χρεοκοπίας και στην έξοδο από το ευρώ.
Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά -και με την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που κανονίστηκε για την Παρασκευή -μία αίσθηση κρίσης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Με τους πολιτικούς να έχουν επιδοθεί σε μια οργισμένη ρητορική που έβαλε την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές τον περασμένο χρόνο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, και το «Grexit» ψιθυρίζεται ξανά», καθώς η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει 5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Όλα αυτά έχουν επαναφέρει την αβεβαιότητα και το άγχος στους Έλληνες που έχουν δει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους να μειώνεται, την ανεργία να αυξάνεται και τις επιχειρήσεις να κλείνουν. «Αφού αψήφησαν τους καταστροφολόγους, υπάρχουν φόβοι ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε τώρα να οδεύει σε άτακτη χρεοκοπία», αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Guardian». Ενώ γίνεται λόγος και για την πιθανότητα να επέλθει κούρεμα των καταθέσεων, καθώς είναι το μόνο μέτρο που δεν πήρε μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως τις τελευταίες μέρες επιδίδεται σε ένα κυνήγι θησαυρού, καθώς συγκεντρώνει τα μη διαθέσιμα κεφάλαια από νοσοκομεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ και από οποιαδήποτε δημόσιο οργανισμό μπορεί να έχει κάποια χρήματα στην άκρη, καθώς πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και τα ταμεία της κυβέρνησης είναι άδεια.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται με τη πλάτη στο τοίχο απέναντι στους δανειστές, οι οποίοι δεν υποχωρούν ούτε μια σπιθαμή στις απαιτήσεις τους. Με αποτέλεσμα να υπάρξει τελικά, όπως όλα δείχνουν, συμφωνία και στην απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων, μπας και σωθούν οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν δήθεν τη πραγματική οικονομία. Αλλά με τον ανησυχητικό τρόπο που διαμορφώνονται οι εξελίξεις, οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι δανειολήπτες που θα δουν τα σπίτια τους να οδεύουν προς τον πλειστηριασμό και τα distress funds, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο. Είτε με τη συμφωνία της κυβέρνησης, είτε με τη χρεωκοπία της χώρας.