Πώς η κυβέρνηση εξετάζει το μόνιμο άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εκπαίδευσης
Κομμάτι-κομμάτι και με ιδιαίτερα προσεχτικές κινήσεις, η κυβέρνηση σχηματίζει το…παζλ της επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.
Μία επιστροφή, που θα έχει ως αρωγό το παρατεταμένο ανέβασμα των “στροφών” της επιχείρησης “Ελευθερία”, με τους εμβολιασμούς να σπάνε μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το φράγμα του ενός εκατομμυρίου και το πρώτο και άκρως σημαντικό τείχος ανοσίας να…χτίζεται μέχρι τις εορτές του Πάσχα.
Ουσιαστικά, το στρατηγικό πλάνο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως πυξίδα τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, στοχεύει ευθέως στο…τέλος εποχής στη λογική του “ακορντεόν”.
Κυβερνητική πρόθεση είναι, με το πράσινο φως των ειδικών, το λιανεμπόριο να… σηκώσει ρολά, με εκείνες τις συνθήκες και εκείνα τα μέτρα προστασίας, που θα θέσουν ισχυρά αναχώματα σε κάθε ενδεχόμενο νέου κλεισίματος. Και για το σκοπό αυτό, οι “έξυπνες”, όπως χαρακτηρίζονται λύσεις, όπως για παράδειγμα, ο κωδικός “13032” για το λιανεμπόριο, αναμένεται να αποτελέσουν τη γέφυρα μετάβασης σε ένα περιβάλλον, που θα σταθεροποιήσει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Αναγνωρίζοντας την κόπωση των πολιτών από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ευθέως προς την παράταση του lockdown στην Αττική μέχρι και τις 15 Μαρτίου, εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας. “Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση.
Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης. Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή.
Με άλλα λόγια, η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό:
-Η πρώτη κίνηση ανοίγματος θα έχει ως αποτύπωμα το λιανεμπόριο και αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 16η Μαρτίου, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη χαθεί ακόμα ένας μήνας για την πραγματική οικονομία. Το άνοιγμα των καταστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις μεθόδους “click away” και “click inside”, αλλά με αυστηρά μέτρα προστασίας.
-Οι σχολικές βαθμίδες, αυτή τη στιγμή, θεωρείται πιο πιθανό να…αφήσουν την εποχή της τηλεκπαίδευσης από τις 22 Μαρτίου, ενώ η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα ξεκινήσει από τις τάξεις του νηπιαγωγείου και του δημοτικού.
-Την ίδια στιγμή, υπό εξέταση βρίσκεται η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις για τη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής τα Σαββατοκύριακα, που έχει ως απαρχή της την έκτη απογευματινή. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, παράλληλα, μπορεί να συμπαρασύρει και το ωράριο των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία τις καθημερινές, με στόχο να μην υπάρξουν φαινόμενα συγχρωτισμού στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
“Τρέχει” ο εμβολιασμός της κοινότητας
“Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα για τον αριθμό των εμβολιασμών, είναι ότι σε λίγες ημέρες, εντός της εβδομάδας, η χώρα θα σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολισμών. Ελπίζουμε ότι σταδιακά, όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες, θα αλλάζει και η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας. Και πλέον, από το Πάσχα θα μπορούμε να μιλάμε από άλλη βάση.
Το πρώτο, λοιπόν, τείχος ανοσίας ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι θα έχει χτιστεί τότε, ανάλογα βέβαια και με τις παραδόσεις των εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι οποίες αναμένονται να είναι πιο αυξημένες. Πολύ αυξημένες”.
Με αυτήν την τοποθέτηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, όρισε το μέγιστο στόχο του Μεγάρου Μαξίμου για το χτίσιμο του πρώτου τείχους ανοσίας. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα “τρέχουν” δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών.
Ένα με τα εμβόλια Pfizer/BioNtech και Moderna και ένα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Στο πρώτο σύστημα εμβολιάζονται οι πολίτες 75-79, οι άνω των 80 και οι υγειονομικοί. Με το εμβόλιο της Astrazeneca εμβολιάζονται όσοι είναι από 60 έως 64 ετών. Ταυτόχρονα:
-Στο πρώτο σύστημα εμβολιασμού, την ηλικιακή ομάδα 75-79 ακολουθούν ασθενείς με νοσήματα, που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για μεταμοσχευμένους, ασθενείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση, ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία, ανοσοκατεσταλμένους, όσους πάσχουν με σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού, κυστική ίνωση, άτομα με σύνδρομο Down. Το σύνολο της ομάδας αυτής περιλαμβάνει 270.000 άτομα. Αμέσως μετά από αυτούς θα πάρουν σειρά όσοι είναι από 70 έως 74 ετών.
-Στο δεύτερο σύστημα, την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών ακολουθούν ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα από 18-59 ετών. Αυτοί εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα, κατηγορία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καρδιολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο.
Πηγή: capital.gr, Δημήτρης Γκάτσιος