ΠΟΠΕΚ: «Απειροελάχιστη η μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από την μείωση στο ΕΦΚ»

Για απειροελάχιστη μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από την μείωση του ΕΦΚ κατά 30% που εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στο radio1d.gr ο γ.γ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και πρόεδρος της ένωσης Θεσσαλονίκης «Άγιος Χριστόφορος» Σπύρος Μελίδης.

 

Όπως ανέφερε, η μείωση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με τις σημερινές μειώσεις μεταφράζεται σε μείωση κατά περίπου 12 λεπτά το λίτρο. “Αν σήμερα ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα ήταν στο 1 ευρώ και 25 λεπτά το λίτρο. Με τη μείωση του 30% η τιμή θα διαμορφωνόταν στο 1 ευρώ και 13 λεπτά» είπε.

 

Τόνισε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό αγαθό στο οποίο θα έπρεπε να έχουν όλοι πρόσβαση ενώ επεσήμανε ότι οι μειώσεις αυτές δε θα είναι αρκετό κίνητρο ώστε να κάποιος καταναλωτής να επιστρέψει στην χρήση του πετρελαίου για τη θέρμανση του.

 

«Εμείς προτείνουμε περαιτέρω μείωση του ΕΦΚ αλλά και ελαστικοποίηση των κριτηρίων για την επιδότηση όσων αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να μπορούν να πάρουν επιδότηση όλο και περισσότεροι», ανέφερε ο κ. Μελίδης.

 

Επεσήμανε τις επιπτώσεις του μέτρου αφενός στην πτώση τζίρου των πρατηρίων κατά περίπου 70% σε δύο χρόνια και αφετέρου στην μόλυνση του περιβάλλοντος, από την καύση κάθε είδους υλικού και των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.

 

Ανέφερε ότι με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 450% το 2012, αναγκάστηκαν να κλείσουν περίπου 2.000 πρατήρια καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, ενώ πολλοί πρατηριούχοι αναγκάζονται να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους μόνο όταν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν καύσιμα τοις μετρητοίς.

 

Σχεδόν όλοι οι πρατηριούχοι έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών – εκροών

 

Στα τέλη του Αυγούστου έληγε η προθεσμία για το σύνολο των πρατηρίων καυσίμων και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης να προμηθευτούν  συστήματα ελέγχου εισροών- εκροών όγκου καυσίμων, προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά κατά τη χειμερινή περίοδο.

 

«Οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν προμηθευτεί τα συστήματα αλλά οι εταιρίες – εγκαταστάτες καθυστερούν να τα συνδέσουν με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει όμως να υποχρεωθούν στην σύνδεση με το σύστημα και οι λοιπές εγκαταστάσεις διακίνησης (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, βυτιοφόρα, πλοία μεταφοράς καυσίμων), διότι όλη η διαδικασία δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο κ. Μελίδης.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr