Πολίτες της Θεσσαλονίκης καταθέτουν τις προτάσεις τους για ένα νέο Σύνταγμα

Με στόχο τη δημιουργία ενός Συντάγματος με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, πραγματοποιείται το προσεχές Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, το 4ο Εργαστήριο Πολιτών της δράσης “Σύνταγμα 2.0” (Σύνταγμα δεύτερης γενιάς).

 

Η δράση επιχειρεί την ανάπτυξη μίας πρότυπης δημοκρατικής διαδικασίας σχεδιασμού και νομιμοποίησης ενός νέου συντάγματος για την Ελλάδα, μέσα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

 

Στόχος είναι η ουσιαστική και δημιουργική συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας στη διαμόρφωση και την υπεράσπιση ριζικών αλλαγών στους τρόπους διακυβέρνησης της χώρας μας.

 

“Περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες, φοιτητές, ακτιβιστές, εκπαιδευτικοί και νέοι που ασχολούνται με τα κοινά, χωρίζονται σε πενταμελείς ομάδες, συζητούν το όραμά τους για την Πολιτεία που θέλουν να δημιουργήσουν και καταθέτουν τις προτάσεις τους” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της δράσης Στεφανία Ξυδιά.

 

Τα ποιοτικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τα εργαστήρια σε διάφορες πόλεις, ανά την Ελλάδα, θα αποτελέσουν τη βάση πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα, από τους πολίτες για τους πολίτες.

 

Το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης αποτελεί το 4ο σε συνέχεια από τα εργαστήρια της Αθήνας, του Μεσολογγίου και της Ν. Σμύρνης και διοργανώνεται το Σάββατο 25 Απριλίου, ώρα 17.00 – 21.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος “Είμαστε όλοι πολίτες”, το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ