Πολύ κοντά σε συμφωνία στο φορολογικό

ΦΩΤΟ: REUTERS/DAVID W CERNY/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/DAVID W CERNY/ΑΡΧΕΙΟΥ

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία όσον αφορά στην φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων» δήλωσε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού μαραθώνιου γύρου διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι έγινε πολύ μεγάλη πρόοδος και στο συνταξιοδοτικό ενώ χαρακτήρισε μεγαλύτερη την απόσταση  που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για πολύ μεγάλη πρόοδο στο θέμα της φορολογίας εισοδήματος, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τους φορολογικούς συντελεστές και το ύψος του αφορολογήτου υποστηρίζοντας ότι οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές  μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία. Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για μια «προοδευτική φορολογική κλίμακα η οποία επιβαρύνει περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα, μια κλίμακα την οποία μπορεί να υποστηρίξει με άνεση μια κυβέρνηση της αριστεράς».

Προσέθεσε μάλιστα ότι όταν οι φορολογούμενοι δουν την τελική μορφή της φορολογικής κλίμακας, θα αισθανθούν ανακούφιση διαπιστώνοντας ότι δεν θα συμβούν τα όσα είχαν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πίσω από την ικανοποίηση του κυβερνητικού επιτελείου για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στα φορολογικά, κρύβεται και η επίτευξη συμβιβασμού των δύο πλευρών ώστε το αφορολόγητο της κλίμακας βάσει της οποίας φορολογούνται 5,5 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι να μην μειωθεί κάτω από τα επίπεδα των 9.000 ευρώ.

Μετά τη μεταμεσονύκτια σύγκλιση των δύο πλευρών στο θέμα της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, σήμερα ανοίγει ένα εξίσου μεγάλο μέτωπο στη διαπραγμάτευση. Για μετά το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν μέσα στη διετία 2017-2018 προκειμένου να επιτευχθεί ο κεντρικός δημοσιονομικός στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι τη λήξη του 3ου μνημονίου. Βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ ήτοι περίπου 1,7-1,8 δις. Ευρώ. «Είναι πολλά και δύσκολα τα μέτρα για τα οποία θα χρειαστεί αναλυτική συζήτηση ξανά και ξανά με τους θεσμούς» τόνιζε τα ξημερώματα αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Μετά και την τροπή που πήραν αργά χθες οι διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα. Ήδη, εκτός από τις σημερινές συναντήσεις για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2017 και του 2018, έχουν προγραμματιστεί επαφές και το Σάββατο προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου το ασφαλιστικό αλλά και το θέμα των κόκκινων δανείων.

Διελκυστίνδα

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και αργά χθες τη νύχτα, υπήρχε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, μεταξύ των δύο πλευρών, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στις εισοδηματικές ομάδες που θα επωμιστούν τα πρόσθετα βάρη. Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε στην “Ν” ότι οι δανειστές διαφωνούσαν με την κυβερνητική επιλογή να πληρώσουν περισσότερα οι έχοντες τις υψηλότερες αποδοχές.
Το κουαρτέτο, εφέρετο να επιμένει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά των νέων φορολογικών βαρών κάτι που αποτυπώνεται τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό. Δηλαδή επέμεναν να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς τα χαμηλότερα εισοδήματα, όπου βρίσκεται και η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, οι οποίοι πληρώνουν λίγο ή καθόλου φόρο.

Σκέψεις για αύξηση δόσεων πληρωμής φόρου εισοδήματος

Κατά τη χθεσινή ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αναφερόμενος στο θέμα της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε, αλλά θα καταβάλλει προσπάθειες για να ξεκινήσουν όσο δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία. «Δεν πετύχαμε τον στόχο για διάφορους τεχνικούς λόγους, αλλά θέλουμε οι δηλώσεις να ξεκινήσουν νωρίς» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές θα καταφέρει να προωθήσει ρύθμιση για να σπάσουν όσο γίνεται σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπονται στον νόμο. «Δεν έρχεται διάταξη εδώ σήμερα, διότι ακόμη είναι στη φάση της διαπραγμάτευσης και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Ναυτεμπορική