Ποιος είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας – Τί προτείνει για ανεργία και ανάπτυξη
Οι πόροι που δανείζεται η χώρα μας πρέπει να κατευθύνονται στην ανάπτυξη. Τάδε εφη ο υποψήφιος νέος “τσάρος” της οικονομίας κ. Νίκος Οικονομίδης.
Ο ίδιος σε συνέντευξη στην Καθημερινή υπογραμμίζει την ανάγκη αναπτυξιακής αξιοποίησης της επιστροφής της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές για τη μείωση της ανεργίας.
Ο κ. Οικονομίδης τονίζει ότι η χώρα μας πρέπει να κατευθύνει τους πόρους που δανείστηκε τον Απρίλιο –και που θα δανειστεί από μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων– σε επενδύσεις ύψους 2%-3% του ΑΕΠ ετησίως. Για το χρέος, εξηγεί ότι η επιμήκυνση των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και από τον EFSF στα 75 έτη μπορεί να επιφέρει μείωση της καθαράς παρούσας αξίας του κατά τουλάχιστον 50%.
“Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία τα κονδύλια από νέες εκδόσεις ομολόγων να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις – τέτοιες, μάλιστα, που να έχουν απόδοση πάνω από 5%, που είναι το μέσο κόστος σήμερα του καινούργιου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Αν το κράτος καταφέρει να κάνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ τον χρόνο –2% με 3% του ΑΕΠ– και προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για κοινά επενδυτικά εγχειρήματα, αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία” επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, οι κλάδοι προτεραιότητας είναι σε πρώτο στάδιο οι υποδομές – δρόμοι, αγωγοί φυσικού αερίου, ηλεκτροδοτικά δίκτυα, ο τουρισμός, ενώ υπάρχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. “Με κατάλληλη στόχευση, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανέργων από άνω του 25% σε 15% μέσα σε δύο χρόνια” δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι απαρχαιωμένοι κανόνες που λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Ποιος είναι ο υποψήφιος νέος “τσάρος”
Ο Νίκος Οικονομίδης είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University, και Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute. Η έρευνά του εστιάζεται στα οικονομικά των αγορών δικτύων, ρύθμισης του ανταγωνισμού, δημόσιας οικονομικής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών, και του Διαδικτύου. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Columbia και Stanford. Είναι Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute, http://www.NETinst.org, που είναι ενα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην έρευνα των οικονομικών των δικτύων και των βιομηχανιών και αγορών υψηλής τεχνολογίας. Ο δικτυακός του χώρος περί των οικονομικών των δικτύων http://www.stern.nyu.edu/networks/ κατατάχθηκε τέταρτος στον κόσμο στα οικονομικά απο το περιοδικό The Economist. Έχει συμβουλεύσει την Federal Trade Commission (ΗΠΑ), τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, και Πορτογαλίας, τους Γενικούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Τέξας, Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας.