Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο από τα τεκμήρια
Αντιμέτωποι με τον φορολογικό εφιάλτη των τεκμηρίων διαβίωσης θα βρεθούν και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, κυρίως χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες και μικρομεσαίοι επαγγελματίες που θα εμφανίσουν ζημιές ή έβαλαν «λουκέτο».
Η Εφορία προσδιορίζει από μόνη της εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τις οικιακές βοηθούς και τις πισίνες, ώστε να μη μένει πια σχεδόν κανείς αφορολόγητος.
Τα «τσουχτερά» τεκμήρια διαβίωσης απειλούν και φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις:
■ Μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι αυτοί κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύψει εάν διαθέτουν μία κατοικία και παράλληλα ένα αυτοκίνητο.
Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, ο οποίος διαμένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. και έχει ένα αυτοκίνητο 1.600 κ. ε. πενταετίας. Το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 13.900 ευρώ (4.500 ευρώ για την κατοικία + 6.400 ευρώ για το Ι.Χ. + 3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο). H διαφορά μεταξύ του πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος ανέρχεται σε 1.900 ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογείται. Έτσι ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για εισόδημα 13.900 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 958 ευρώ ή 418 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον φόρο των 540 ευρώ που προκύπτει για το εισοδημάτων 12.000 ευρώ.
■ Φορολογούμενους με μηδενικά εισοδήματα. Ακόμη και αν δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο (κατοικία ή αυτοκίνητο) και δηλώνουν ότι φιλοξενούνται θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος.
■ Ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που φέτος θα εμφανίσουν ζημιές ή λόγω της κρίσης έβαλαν «λουκέτο» στην επιχείρηση τους. Αν πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων, θα φορολογηθούν για το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.
■ Αγρότες με μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές. Θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος.
■ Άνεργοι. Αν φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια, τότε για το εισόδημα που δεν μπορούν να καλύψουν θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή θα έχουν αφορολόγητο μέχρι 9.550 ευρώ. Αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Για παράδειγμα, ένας μακροχρόνια άνεργος -εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ- που δεν διαθέτει κανένα εισόδημα, παρά μόνο ένα μικρό ποσό από τόκους καταθέσεων της τάξης των 10 ευρώ. Διαμένει σε ένα σπίτι 40 τ.μ. με τεκμήριο 1.600 ευρώ.
Το τελικό τεκμαρτό ποσό ανέρχεται στα4.600 ευρώ, αφού θα προστεθεί και το ποσό της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης των 3.000 ευρώ (1.600 + 3.000=4.600). Ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί ως μισθωτός και με αποδείξεις ύψους 460 ευρώ, τότε δεν θα έχει καμία φορολογική επιβάρυνση γιατο φορολογικό έτος 2014.
Αποφύγετε τις παγίδες των τεκμηρίων
Δάνεια από συγγενείς, πώληση περιουσιακών στοιχείων καθώς και γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για τους φορολογουμένους που θέλουν να αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων.
Σημειώστε ότι δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10% αν γίνονται σε συγγενείς πρώτου βαθμού και 20% για τους υπολοίπους. Προσοχή, όμως, οι γονικές παροχές και δωρεές θα έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Τα όπλα για να αποφύγετε τις παγίδες των τεκμηρίων είναι μεταξύ άλλων:
■ Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν από τον φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (υπεραξία από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ρέnos κ.λπ.).
Εφάπαξ
■ Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα (εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης, αποζημίωση για ατύχημα, κέρδη από λαχεία, τζόκερ, Λόττο).
■ Χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων (πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων κλπ.).
■ Εισαγωγή συναλλάγματος που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή του στην αλλοδαπή.
■ Δάνεια, τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία που φέρουν βέβαιη χρονολογία.
■ Δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών για την οποία η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.
■ Ανάλωση κεφαλαίου που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχει απαλλαγεί οπό τον φόρο.
Πηγή: Έθνος