Ποιοι εκπαιδευτικοί δε δικαιούνται συμπλήρωση ωραρίου
Πρόκειται για φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς και βιολόγους
Εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 δεν δικαιούνται συμπλήρωση ωραρίου για την υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας. Αντ’ αυτής θα λαμβάνουν δίωρη υπερωριακή αποζημίωση ανά εβδομάδα.
Για τους εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων για κάθε πρόγραμμα δικαιολογούνται μέχρι δυο ώρες συμπλήρωσης ωραρίου. Η συμπλήρωση αφορά τον/την εκπαιδευτικό που αναλαμβάνει πρόγραμμα ή εναλλακτικά κατανέμεται σε δύο εκπαιδευτικούς του προγράμματος, εφόσον το επιτρέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα και το δυναμικό του σχολείου.
Στο eTwinning ο εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει το πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητο να είναι και ιδρυτής του έργου. Για κάθε εκπαιδευτικό το ανώτατο όριο συμπλήρωσης ωραρίου από υλοποίηση προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων ορίζεται σε δύο ώρες.
Σχολικά προγράμματα εντός και εκτός ωρολόγιου προγράμματος
Στην Αθμια τα προγράμματα υλοποιούνται εντός του ωρολόγιου προγράμματος ενώ στη Βθμια μετά το πέρας των μαθημάτων.
Πιο αναλυτικά ισχύουν τα εξής:
Η διάρκεια ενός προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων μπορεί να είναι τουλάχιστον 5 μήνες για τη Δ/θμια και από 2 έως 6 μήνες για την Π/θμια. Ειδικότερα για πρόγραμμα eTwinning, η διάρκεια του προγράμματος (για δικαίωμα συμπλήρωσης δύο ωρών στο ωράριο του/της εκπαιδευτικού– μόνο για τη Β/θμια Εκπ/ση) δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) μηνών. Το δίωρο διατίθεται στον/στην εκπαιδευτικό για την οργάνωση της συνεργασίας (μετάφραση, ψηφιοποίηση και επεξεργασία υλικού, συμπλήρωση της κάρτα προόδου κλπ.) και για την επικοινωνία με τα συνεργαζόμενα σχολεία εκτός των ωρών διδασκαλίας του. Οι δραστηριότητες με τους μαθητές πραγματοποιούνται εντός του ωρολογίου προγράμματος, χωρίς να αποκλείεται η υλοποίηση τους μετά το πέρας των μαθημάτων.
Τα προγράμματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υλοποιούνται εντός ωρολογίου προγράμματος
• στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης
• με διάχυση σε όλα τα μαθήματα
• στο ολοήμερο σχολείο
• στα μαθήματα ειδικοτήτων
Στα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία με το αναμορφωμένο διδακτικό ωράριο, στην ευέλικτη ζώνη αναφέρονται συγκεκριμένα θεματικά προγράμματα που εφαρμόζονται μία ώρα την εβδομάδα, ως εξής: Α’ τάξη:
Αγωγή Υγείας, Β’ τάξη: Διατροφικές συνήθειες, Γ’ τάξη: Κυκλοφοριακή Αγωγή, Δ’ τάξη: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα αναλάβουν αυτά τα προγράμματα της Ευέλικτης Ζώνης μπορούν να τα υποβάλουν εκτός από το Σχολικό Σύμβουλο και στον αντίστοιχο Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ενημερώνονται για επιπρόσθετο υλικό και θεματικές επιμορφωτικές εκδηλώσεις. Κάθε εκπαιδευτικός της Π/θμιας Εκπ/σης μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε τρία (3) προγράμματα.
1. Τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υλοποιούνται μετά το πέρας των μαθημάτων.
2. Για κάθε πρόγραμμα διατίθεται εβδομαδιαίως ένα δίωρο, το οποίο ορίζεται συγκεκριμένα και αναγράφεται στο πρακτικό του Συλλόγου διδασκόντων καθηγητών του σχολείου, που εγκρίνει το πρόγραμμα. Το πρακτικό αυτό συνοδεύει το «Σχέδιο υποβολής προγράμματος»