Πλούσιοι και φτωχοί

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η κυβέρνηση κόβει απ’ όπου μπορεί. Η υστέρηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών εσόδων για τον Ιούλιο, ο κίνδυνος να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης, φέρνει πανικό και το οικονομικό επιτελείο ψάχνει να βρει από πού μπορεί να εξοικονομήσει έστω και ελάχιστα χρήματα για να καλύψει τη διαφορά.

Νέα θύματα είναι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η κυβέρνηση φέρνει αυστηρότερα κριτήρια – εξορθολογισμό συνηθίζει να το λέει ενώ είναι τσεκούρωμα – και πλέον μειώνονται αυτοί που είναι δικαιούχοι.

Συνεχίζουν να ωφελούνται από πρόγραμμα ανάπηροι και ηλικιωμένοι με ετήσιο εισόδημα ως 7.000 ευρώ ο ένας, ή 11.000 ευρώ το ζευγάρι.

Λογικό θα μπορούσε να πει κανείς. Θα ήταν ίσως αν κάποιος συνταξιούχος θα μπορούσε να ζει με 7.000 ευρώ το χρόνο, να πληρώνει φάρμακα, φόρους, ίσως και καμιά τράπεζα, να βοηθάει τα άνεργα παιδιά του, και να καλύπτει τις ανάγκες που του καλύπτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κάτι που μάλλον φαντάζει αδύνατο.

Αλλά πάλι, κάπως η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει τα κενά. Αλλιώς θα αναγκαστεί να κόψει το πρόγραμμα από όλους τους ωφελούμενους.

Κι αυτό λογικό ακούγεται. Θα ήταν όμως αστείο, αν δεν ήταν εξοργιστικό. Γιατί, τη στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει τους δικαιούχους για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αμείβει πλουσιοπάροχα κάποια στελέχη διαφόρων οργανισμών και μηχανισμών που ζουν στη χλιδή – με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης – ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των φορολογούμενων πολιτών ζει στην φτώχεια. Και πολλά νοικοκυριά στην απόλυτη φτώχεια.

Με ποιο δικαίωμα άραγε κόβει η κυβέρνηση τους δικαιούχους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και παράλληλα μοιράζει απίστευτα υψηλά ποσά σε διάφορα «στελέχη»; Πού το βρίσκει η κυβέρνηση αυτό το δικαίωμα σε περιόδους κρίσης και μείωσης μισθών και συντάξεων;

Τα στελέχη αυτά δεν είναι άλλα – αν και υπάρχουν πολλά ακόμα – από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τις αμοιβές των οποίων θα καθορίζει εφεξής η Επιτροπή Αξιολόγησης (Selection Panel). Τι σημαίνει αυτό; Ότι όπως έχουν τα πράγματα, η ετήσια αμοιβή του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ Γ.Μιχελή καθορίζεται σε 105.000 ευρώ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα εισπράττουν από 30.000 ευρώ ο καθένας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής 129.000 ευρώ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος 110.000 ευρώ και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής 99.000 ευρώ. Για να μην θυμηθούμε ότι η αμοιβή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ θα φτάνει τις 250.000 ευρώ το χρόνο!!!

Σε εποχές που υπάρχει κόσμος ο οποίος τρέφεται από τα συσσίτια! Αυτό είναι ντροπή και κανονικά θα πρέπει να απαγορευτεί. Αν οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν τα στελέχη τους, ας τα πληρώνουν αυτοί. Οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν έχουν άλλα λεφτά να δώσουν για να πληρώνονται τα φυτεμένα στελέχη και διάφοροι τεχνοκράτες υπηρέτες των δανειστών.