Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι δανειστές τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Νέο επεισόδιο στο σήριαλ των πολλών πράξεων που αποδεικνύουν ότι οι θεσμοί και δανειστές κυβερνούν ουσιαστικά τη χώρα και αδιαφορούν πλήρως για το ίδιο το ελληνικό κράτος και τους αντιπροσώπους του, είναι η άρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αυτό αποκάλυψε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος κατήγγειλε ουσιαστικά ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη Βουλή και αρνήθηκε να ενημερώσει τους Έλληνες βουλευτές για την έκθεση γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΤΧΣ σχετικά με τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Η αποκάλυψη έγινε κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη Βουλή. Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, στις 30 Νοεμβρίου είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών και το ΤΧΣ την κατάθεση της έκθεσης γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προέβλεπε ο Ν. 4340/2015 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
«Στο νόμο 4340/2015 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφερόταν ότι με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο «δύναται να δεχτεί» την τιμή κάλυψης των μετοχών που προκύπτει από το βιβλίο προσφορών υπό την προϋπόθεση ότι έχει λάβει γνωμοδότηση για τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Είκοσι ημέρες αργότερα με το 4346/2015 «το δύναται να δεχτεί» έγινε «δέχεται», εκμηδενίζοντας τη σημασία της έκθεσης», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.
Ο ίδιος ανέγνωσε στη Βουλή την απάντηση του ΤΧΣ προς το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η έκθεση γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στη Βουλή για λόγους επαγγελματικού απορρήτου και εχεμύθειας. «Εάν δεν μπορεί να δει την έκθεση η Εθνική Αντιπροσωπεία τότε ποιος μπορεί να τη δει», αναρωτήθηκε ο Χ.Θεοχάρης. Κι όλα αυτά παρά το ότι, το άρθρο 16Α το νόμου του ΤΧΣ προβλέπει ρητά πως «το Γενικό Συμβούλιο ενημερώνει, κατ’ ελάχιστον δύο φορές το χρόνο και σε όποιες άλλες περιπτώσεις αυτό κρίνεται αναγκαίο, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Υπουργό Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σχετικά με την πορεία επίτευξης της αποστολής του».
Είναι πολύ λογικό λοιπόν να αναρωτιέται κανείς «ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο». Γιατί, αν το ΤΧΣ μπορεί να μειώνει με τόσο επιδεικτικό τρόπο το ρόλο της Βουλής, τότε τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε;
Μην ξεχνάμε βέβαια ποιος ελέγχει το ΤΧΣ. Έχουμε σχολιάσει και το προηγούμενο διάστημα την τοποθέτηση των μελών της επιτροπής επιλογής της διοίκησης του ΤΧΣ. Η επιτροπή επιλογής ελέγχεται πλέον από τους δανειστές, καθώς τα τρία μέλη του είναι ξένοι τραπεζίτες, τους οποίους υπέδειξαν οι δανειστές, και τα άλλα τρία είναι Έλληνες τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί που υπέδειξε το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου πιάνεται για διπλή. Δηλαδή, οι δανειστές ελέγχουν πλήρως την επιτροπή που επιλέγει τη διοίκηση του ΤΧΣ, το οποίο με τη σειρά του καθορίζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες γύρω από θέματα που τις αφορούν, αλλά αφορούν άμεσα και την πραγματική οικονομία. Και δε φτάνει που οι δανειστές αποφασίζουν για ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών και άρα ελέγχουν πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να μην λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους ούτε την ελληνική κυβέρνηση, ούτε καν την ελληνική Βουλή και τους Έλληνες βουλευτές. Είναι να απορεί κανείς μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει αυτή η επίδειξη ισχύος των δανειστών και αν θα έχει τέλος αυτή η απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στο ελληνικό κράτος και τους θεσμούς του.