Παίρνει σάρκα και οστά το Υπερταμείο Χαριστικού Ξεπουλήματος
Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Έτσι λέγεται επισήμως το Υπερταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου της χώρας, το οποίο ήδη μπαίνει στα σκαριά. Βιάζονται μάλιστα οι «θεσμοί», δηλαδή οι ξένοι δανειστές που ελέγχουν τη χώρα, να στήσουν το νέο μηχανισμό ξεπουλήματος πριν από τον Αύγουστο. Στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων επί το λαϊκότερον, θα ενταχθούν το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και η υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ). Όλοι αυτοί δηλαδή που ελέγχουν τη δημόσια ακίνητη περιουσία (παραλίες, βουνά, ποτάμια, υδροβιότοπους και εθνικούς δρυμούς), αλλά και τον ορυκτό πλούτο, από την εκμετάλλευση του οποίου τα έσοδα θα πηγαίνουν όπου θέλουν οι δανειστές.
Για να ξεκινήσει όμως τη λειτουργία το Υπερταμείο Χαριστικών Ιδιωτικοποιήσεων, πρέπει πρώτα να έχει διοίκηση. Αυτή θα είναι ένα Εποπτικό Συμβούλιο που θα απαρτίζεται από 5 μέλη, εκ των οποίων η ελληνική πλευρά θα διορίσει τα τρία μέλη και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τα άλλα δύο. Οι αποφάσεις του συμβουλίου θα λαμβάνονται με πλειοψηφία τεσσάρων μελών και όλοι οι ψήφοι έχουν την ίδια βαρύτητα. Αλλά βέβαια, τα τρία μέλη που θα διορίσει το υπουργείο Οικονομικών θα είναι της αρεσκείας των θεσμών και ή θα είναι απλοί δούλοι ή θα κουβαλάνε τα ίδια μυαλά. Οπότε, οποιαδήποτε διαφορετική άποψη απλά δεν θα υπάρχει ή δεν θα εκφράζεται.
Αυτό λοιπόν το δοτό Εποπτικό Συμβούλιο θα διορίσει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή του οργάνου που θα αναλάβει να ασκεί το μάνατζμεντ του Υπερταμείου Χαριστικών Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο – λέει – «θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, διαχειριζόμενη και αξιοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να συνεισφέρει πόρους για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν αφενός στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου στην απομείωση του χρέους». Και ακριβώς για το λόγο αυτό, επειδή «θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος» φρόντισε ήδη η κυβέρνηση να παράσχει νομική ασυλία στα μέλη του με νόμο που λέει ότι δεν μπορούν τα μέλη του να διωχθούν ποινικά για πράξεις και παραλείψεις γιατί ότι κάνουν θα το κάνουν «Καλή τη πίστη» και «θα λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος».
Μα αν λειτουργούσε το υπερταμείο με αυτό τον τρόπο, τότε δεν θα χρειαζόταν καν νόμος για να τους προσφέρει ασυλία για τις πράξεις τους. Άρα, η λειτουργία του θα βρίθει παρανομιών που θα προκαλούν μεγάλη ζημία στο ελληνικό κράτος και τους πολίτες τους.
Κατά τα άλλα, έρχεται η ανάπτυξη. Αμ το ξεπούλημα δεν φέρνει ανάπτυξη σ’αυτόν που ξεπουλάει, αλλά σ’αυτόν που αγοράζει φιλέτα σε τιμή τζάμπα και μετά τα πουλάει ακριβότερα βγάζοντας τεράστιο κέρδος.