Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Δράσεις για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους κτηνιάτρους των περιοχών με αυξημένο κίνδυνο εισόδου του ιού της Αφρικανικής Παώνλης των Χοίρων στην Ελλάδα διοργάνωσε το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διοργάνωσε συζήτηση επί του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του νοσήματος, έπειτα από σχετικό αίτημα της ∆ιεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο εκπαιδευτικό εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2019, καθώς και στη συζήτηση που ακολούθησε, αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα:
• Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων: Σπυρίδων Κρήτας, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Τμ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.
• Συστήματα εκτροφής χοίρων στην Ελλάδα: Γεώργιος Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ζωοτεχνίας, Τμ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.
• Βιοασφάλεια: Δρ. Κων. Παπαγεωργίου, Στρατ. κτηνίατρος Μικροβιολόγος – Ιολόγος Γ’ ΚΝΟ.
• Παρουσίαση στατιστικών στοιχείων από πρόσφατη μελέτη σε ελληνικές εκτροφές χοίρων: Ευανθία Πετρίδου, Αν. Καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Τμ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.
Παράθεση γεύματος από το Εργαστήριο.
• Διαδραστική επίδειξη διαδικασίας εισόδου σε ύποπτες εκτροφές χοίρων για δειγματοληψία: Σπ. Κρήτας, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Τμ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.
• Στοιχεία δειγματοληψίας: Ιωάννης Γρίβας, Επίκ. καθηγητής Ανατομίας, Τμ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ
• Ελεύθεροι αγριόχοιροι και χοίροι ελεύθερης βοσκής: Κων. Εφραιμίδης, Γεωπόνος, MSc Ζωικής παραγωγής, Επιστ. Συνεργάτης Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Τμ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.
• Συζήτηση επί του «Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)» με βάση εισήγηση και υπό τον συντονισμό της Δρ. Σοφίας Βασιλειάδου, Προϊσταμένης του Τμήματος ΥΖ-ΚΑΦΕ της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αναπληρούσας τον Προϊστάμενο αυτής, παρουσία και του κτηνιάτρου του Τμήματος Δρ. Αιμίλιου Δεσίρη.
• Συζήτηση για προσέγγιση χοιροτρόφων, υπό τον συντονισμό του Σπ. Κρήτα, Καθηγητή Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Τμ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ..
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με εκπροσώπους του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, προέβη, επιπλέον, στις εξής δράσεις:
1. Διοργάνωση σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (12 Σεπτεμβρίου 2019). Στο πρώτο μέρος της σύσκεψης αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ενώ στο δεύτερο συζητήθηκαν θέματα για την αποτροπή της μετάδοσης του νοσήματος και την αντιμετώπισή του από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν προϊστάμενοι και υπεύθυνοι συντονισμού για το νόσημα των κτηνιατρικών υπηρεσιών των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (Κ.Ο.ΜΑ.Θ.).
Τη σύσκεψη χαιρέτισαν η Αν. Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πρότεινε τη συνεργασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, σε περίπτωση εισόδου της νόσου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Σωτήρης Μπάτος εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες στο έργο τους.
Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που εξήχθησαν κατά τη σύσκεψη απεστάλησαν προς όλους τους αρμοδίους φορείς.
2. Σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίσθηκαν από κοινού και υλοποιήθηκαν, παρουσία του Προϊσταμένου αυτής:
α) Σύσκεψη με τη συμμετοχή των Προϊσταμένων των κτηνιατρικών υπηρεσιών και του Προϊσταμένου της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (23 Σεπτεμβρίου 2019),
β) Σύσκεψη με εκπροσώπους της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Κ.Ο.ΜΑ.Θ. (24 Σεπτεμβρίου 2019),
γ) Συναντήσεις με εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (24 Σεπτεμβρίου 2019), κατά τη διάρκεια των οποίων διευκρινίσθηκαν θέματα σχετικά με την πορεία της κατασκευής ή συντήρησης υποδομών απολύμανσης οχημάτων στις παραμεθόριες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη δράση συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων, την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας στο κυνήγι, κ.τ.λ. και με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση της δυνατότητας συνδρομής της Αστυνομίας στο έργο των κτηνιάτρων σε ενδεχόμενη ανάγκη αντιμετώπισης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.
3. Συμμετοχή σε σύσκεψη στις Σέρρες, παρόντων του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., υπηρεσιακών παραγόντων της Δ.Α.Ο.Κ. Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και της Διεύθυνσης Δασών Σερρών, παραγωγικών φορέων, κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής αλλά και εκπροσώπων της Κ.Ο.ΜΑ.Θ., προς συζήτηση θεμάτων με βάση την εγγύτητα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με τη Βουλγαρία και επίσκεψη με κλιμάκιο εκ των ανωτέρω στον Προμαχώνα Σερρών (14 Οκτωβρίου 2019).
4. Εκτύπωση, με έξοδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της αφίσας για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων που εκπόνησε το Τμήμα ΥΖ-ΚΑΦΕ της Δ/νσης Κτην/κής Π.Κ.Μ. τον Σεπτέμβριο του έτους 2018 (ηλεκτρονική διανομή) και διανομή της αφίσας (μαζί με ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσα για τους ταξιδιώτες του ΥΠ.Α.Α.Τ., κατά περίπτωση), στις κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, σε Δήμους και Δημοτικά Διαμερίσματα, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (Κεντρικές υπηρεσίες, Διευθύνσεις Δασών των Περιφερειακών Ενοτήτων, Δασαρχεία), καθώς και στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και μέσω αυτής στους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
5. Συμμετοχή με εισήγηση με θέμα «Επαγρύπνηση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και μέτρα αποτροπής μετάδοσής της αναφορικά με τους αγριόχοιρους» σε επιμορφωτικό σεμινάριο θηροφυλάκων της ΣΤ΄ Κ.Ο.ΜΑ.Θ. (12.11.2019), στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και συζήτηση παρουσία άλλων δύο κτηνιάτρων του Τμήματος ΥΖ-ΚΑΦΕ.
6. Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης και τη συνδρομή του Γενικού Γραμματέα και θηροφυλάκων αυτής, επίσκεψη στα Καταφύγια Άγριας Ζωής της λίμνης Κορώνειας και της περιοχής Μαυρούδας όπου διαβιούν αγριόχοιροι.
Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Διεύθυνση Κτηνιατρικής Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και Τμήματα Κτηνιατρικής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής – Δ.Α.Ο.Κ. των Π.Ε. Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής) διοργάνωσαν ενημερωτικές συσκέψεις με παραγωγικούς φορείς, εκπροσώπους των οικείων Δασαρχείων, κυνηγούς, θηροφύλακες, με στόχο την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συνεργασίας για την αποσόβηση του κινδύνου της μετάδοσης του νοσήματος, απευθύνθηκαν για τον ίδιο λόγο σε Δημοτικές, Αστυνομικές και άλλες αρμόδιες αρχές και προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος και υπάλληλοι ορισμένων εξ αυτών επισκέφθηκαν το πεδίο με θηροφύλακες και κυνηγούς της περιοχής αρμοδιότητάς τους.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη στην πρόσληψη 46 εποχικών κτηνιάτρων για όλη την Ελλάδα με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ενός έτους (οι 15 εξ αυτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν πρότασης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), με σκοπό την αποκλειστική απασχόλησή τους με το πρόγραμμα αποτροπής της μετάδοσης και αντιμετώπισης της συγκεκριμένης επιζωοτίας.