ΠΕΠΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΡΩΓΜΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜέΡΑ25
Η ρωγμή: Η παρουσία του ΜέΡΑ25 στις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου αποτέλεσε μια ρωγμή και μια υπόσχεση. Ρωγμή στον κλοιό της ηττοπάθειας, του πολιτικού ευνουχισμού, της καλλιεργούμενης αυτοενοχοποίησης και της υποτίμησης του λαού μας, που έδειξε ότι δεν έχει πάψει να είναι ο λαός του προδομένου 62% στο δημοψήφισμα για το ΟΧΙ.
Η συμμετοχή του ΜέΡΑ25 στο DIEM25, ένα ευρωπαϊκό κίνημα ρεαλιστικής ανυπακοής, είναι κίνηση σύνθεσης του πατριωτισμού και της αναγκαίας διεθνιστικής ενότητας με ανθρώπους άλλων χωρών της ηπείρου μας και όχι μόνον. Ενότητας αναγκαίας για να επιχειρηθούν κινήσεις που πρέπει να έχουν εθνικό αλλά και υπερεθνικό χαρακτήρα, σε αντιπαράθεση με την γραφειοκρατική και ολιγαρχική αντίληψη της ΕΕ.
Η πορεία του κινήματος στην Ελλάδα και η απήχησή του στον λαό ήδη πριν από τις εκλογές προανήγγειλαν την συνέχεια. Μέσα σε ένα κλίμα αποκλεισμού από τα περισσότερα Μέσα και συνεχών επιθέσεων πάσης προελεύσεως και υφής ο γενικός γραμματέας και τα στελέχη του κινήματος ταξίδεψαν από το Διδυμότειχο ως την Κρήτη κερδίζοντας το ενδιαφέρον και την στήριξη για την προσπάθειά τους.
Το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: Ότι κάτι το θετικό μπορεί όντως να γίνει και ότι ο αγώνας για την έξοδο της χώρας από την υποτέλεια και την κατάσταση αποικίας χρέους είναι όχι μόνον δίκαιος αλλά και ρεαλιστικός.
Η υπόσχεση που συνιστά το ΜέΡΑ25 και που θα αρχίσει να υλοποιείται εφόσον εξασφαλίσει την επιτυχία του στις πολιτικές εκλογές, στοιχειοθετείται σήμερα από το πρόγραμμα, τα άλλα κείμενά του και την γενικότερη παρουσία του.
Θα κρατήσω πρώτον, την διακηρυγμένη άποψη ότι η χώρα δεν μπορεί να λάβει τα απαραίτητα για την σωτηρία της μέτρα παρά μόνον με μια σκληρή αναμέτρηση με τις κυρίαρχες σήμερα πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που δεν είναι ούτε ο απόλυτος δαίμονας ούτε πανάκεια.
Δεύτερον την πρόθεσή του να συμβάλει το ταχύτερο σε μια μελλοντική σύνθεση των απελευθερωτικών δυνάμεων της Αριστεράς.
Τρίτον την επίσης διακηρυγμένη πρόθεση να συνεργαστεί ή να αντιπαρατεθεί με τα άλλα δημοκρατικά ελληνικά κόμματα όχι βάσει των παραταξιακών αλλά των εθνικών συμφερόντων. Όπως είναι φυσικό το σημερινό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 δεν μπορεί παρά να μην καλύπτει εξαντλητικά πολλά θέματα. Τέτοια είναι π.χ. η παιδεία, τα πολιτιστικά, η επικοινωνία και επίσης η περαιτέρω εξειδίκευση των γεωπολιτικών θέσεων, που συνδέονται και με το περιβάλλον, όπου οι ενδιαφέρουσες ιδέες που διατυπώνονται, αφήνουν ευρύ πεδίο για περαιτέρω συζήτηση.
Εδώ υπεισέρχεται ένα θεμελιακό στοιχείο των προτάσεων του ΜέΡΑ: Πρόκειται για το ότι θέλει να είναι ένα ουσιωδώς δημοκρατικό κόμμα, οργανωμένο με βάση την αρχή του ανοιχτού διαλόγου και της συνεχούς δημιουργικής επανεξέτασης των στρατηγικών και των πρακτικών του.
Η συμβολή μου στην μετάβαση από την ρωγμή στην υλοποίηση της υπόσχεσης, είναι ο λόγος της συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιό του.
Λίγα λόγια για την Πέπη Ρηγοπούλου
Η Πέπη (Καλλιόπη) Ρηγοπούλου κατάγεται από Μικρασιάτες πρόσφυγες και γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε Χημεία. Στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης, όπου υποστήριξε και την διατριβή της με θέμα Η σκηνή στον Πάουλ Κλέε. Δίδαξε Τέχνη, Επικοινωνία και Πολιτισμό στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην Φιλοσοφική σχολή και στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου σήμερα ως ομότιμη Καθηγήτρια διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.
Ανάμεσα στα βιβλία της: Αυτοματοποιητική, ένας λόγος για την Τέχνη και την Τεχνολογία/ Ο Νάρκισσος, στα ίχνη του μύθου και της εικόνας/ Το σώμα ικεσία και απειλή/ Ο τρελός Πρόεδρος και η γυναικεία ηδονή: παράνοια, μύθος, τέχνη/ Θάλαμος Ανανήψεως: Μικρά Ασία, Πολυτεχνείο Κύπρος, Μνημόνια/ Το σώμα στην Τέχνη και την Ιατρική (ομαδικό), Η εικόνα της Ελλάδας στα ξένα ΜΜΕ: Πολιτισμική περηφάνεια και προκατάληψη (ομαδικό) και άλλα.
Έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια. Ασχολείται με το θέατρο, την ζωγραφική, το βίντεο, και έχει δουλέψει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων επί σειρά ετών με την Ελευθεροτυπία και μέχρι σήμερα με την Εφημερίδα Συντακτών. Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Περπάτησε στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο με το κίνημα Οι γυναίκες επιστρέφουν και ταξίδεψε το 1999 με ομάδα του ΕΚΠΑ στην βομβαρδιζόμενη από το ΝΑΤΟ Γιουγκοσλαβία. Πρόσφατα άρθρα της για τον πολιτισμό είναι ανηρτημένα στον ιστότοπο chartografos.net.