Πέντε σενάρια για έδρες και ποσοστά των κομμάτων

Ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι απίθανη, θεωρείται η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

 

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και οι κρυφές κυλιόμενες που διενεργούν τα κόμματα, αποτυπώνουν ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό για την επόμενη ημέρα των εκλογών και παραπέμπουν σε κυβέρνηση συνεργασίας ή στο εφιαλτικό σενάριο επανάληψης των εκλογών, εάν το πρώτο κόμμα επιμείνει στη λύση της αυτοδυναμίας.

 

Ο κόσμος της οικονομίας αντιμετωπίζει το σενάριο αυτό ως το πλέον καταστροφικό, καθώς η χώρα θα πορεύεται για τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου χωρίς κυβέρνηση, μετέωρη, διότι λήγει στις 28 Φεβρουαρίου η δίμηνη παράταση του Συμφώνου Σταθερότητας, με ανοιχτά όλα τα μέτωπα και αποκλεισμένη από τις αγορές, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναγκαία παροχή ρευστότητας.

Χωρίς ομπρέλα προστασίας και σ’ ένα εντεινόμενο κλίμα αβεβαιότητας το σενάριο αυτό προκαλεί όντως τρόμο όχι μόνο στον οικονομικό κόσμο, αλλά και στις Βρυξέλλες.

 

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι εχέφρονες σ’ αυτή τη χώρα αγωνιούν για το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στην προεκλογική περίοδο και συμβουλεύουν για σύνεση και αποκλιμάκωση της έντασης, ώστε να διευκολυνθεί μια μετεκλογική συνεργασία του όποιου κόμματος καταλάβει την πρώτη θέση.

Είναι ενδεικτικό ότι δημοσκόποι και εκλογικά επιτελεία μελετούν όλα τα φανερά και κρυφά γκάλοπ και με βάση το εκλογικό σύστημα υπολογίζουν την κατανομή των εδρών.

 

Ακόμη και υποθετικά σενάρια κάνουν επί χάρτου, προκειμένου να «διασταυρώσουν» τους πιθανούς εταίρους του νέου κυβερνητικού σχήματος που είναι δυνατόν να προκύψει μετά τις εκλογές.

 

Το εκλογικό σύστημα που ισχύει είναι πολύπλοκο και οι έδρες του πρώτου κόμματος δεν εξαρτώνται τόσο πολύ ή δεν εξαρτώνται μόνο, όπως ορισμένοι νομίζουν, από το ποσοστό των ψήφων που θα συγκεντρώσει.

 

Μια γεύση δίνει ο γνωστός επικοινωνιολόγος-αναλυτής και επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε άρθρο του στη «New Post»:

 

Μια πρωτοφανής πολιτική ρευστότητα

«Η ρευστότητα στο πολιτικό σύστημα είναι πρωτοφανής», σημειώνει. «Για πρώτη φορά πάμε σε εκλογές στις οποίες μετέχουν τόσα νέα κόμματα. Το ΚΙΔΗΣΟ δημιουργήθηκε πριν δύο-τρεις ημέρες από πρώην πρωθυπουργό, το “Ποτάμι” πριν από 10 μήνες και κατέγραψε σημαντικό ποσοστό στις ευρωεκλογές, οι ΑΝΕΛ δημιουργήθηκαν πριν από τρία χρόνια με αφετηρία το 11% και τώρα δίνουν μάχη εισόδου στη Βουλή. Την ίδια ώρα και ενώ ο παλιός δικομματισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε πριν από τρία χρόνια, είναι φανερή η ισχυρή τάση διαμόρφωσης ενός νέου δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μικρότερου εκλογικού αθροίσματος από το παρελθόν, αλλά σημαντικά ισχυρότερου από τα ποσοστά του 2012. Αυτό το τοπίο θέλει πολύ προσεκτική καταγραφή και ανάλυση».

 

Από τι εξαρτάται η αυτοδυναμία;

«Πολλή συζήτηση γίνεται, προσθέτει ο επικεφαλής της GPO, για το αν θα υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και πολλές φορές – λαθεμένα αυτό συσχετίζεται με τη λεγόμενη, ψαλίδα – διαφορά, μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Αυτό που ισχύει είναι ότι και με μια ψήφο διαφορά το πρώτο κόμμα παίρνει το bonus 50 βουλευτών, ενώ η αυτοδυναμία εξαρτάται αποκλειστικά απ’ τον αριθμό που δίνει το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα φτάσουν το 3% του εκλογικού σώματος. Όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το άθροισμα, τόσο χαμηλώνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία. Π.χ: Αν αυτό το άθροισμα είναι 10% το όριο αυτοδυναμίας είναι 36,4%. Αν το άθροισμα αυτό είναι 15%, το όριο αυτοδυναμίας είναι 34,4%».

 

Πράγματι με βάση τα έως τώρα δεδομένα των δημοσκοπικών ευρημάτων η αυτοδυναμία πρέπει να θεωρείται δύσκολη έως απίθανη.

 

Το πρώτο κόμμα ακόμη και με το bonus των 50 εδρών για να εξασφαλίσει 151 βουλευτές θα πρέπει να συντρέξουν πολλοί παράγοντες.

 

Οι έδρες κατά την «ΗτΣ»

Η «ΗτΣ» βασιζόμενη στις δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν μέσα στην εβδομάδα από GPO και ALCO και στα ποσοστά που καταλαμβάνουν τα κόμματα, αλλά και στα πιθανά ή απίθανα σενάρια, «καταλογίζει» τις ενδεχόμενες έδρες ανά κόμμα. Πρόκειται φυσικά για σενάρια και μοναδικός στόχος είναι να καταδειχθεί η δυσκολία για ανάδειξη αυτοδυναμίας με δεδομένα τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, το ρευστό πολιτικό σκηνικό, τις κατακερματισμένες κομματικές δυνάμεις και κυρίως τα ποσοστά που ενδέχεται να συγκεντρώσουν οι σχηματισμοί που θα μείνουν εκτός Βουλής, αδυνατώντας να «πιάσουν» το πλαφόν 3% όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος.

 

Όλα τα υποθετικά σενάρια με τους υπολογισμούς της «ΗτΣ» γίνονται με βάση ότι η νέα Βουλή θα είναι εξακομματική ή οκτακομματική.

 

Στα υποθετικά σενάρια, για λόγους ευνόητους, οι «πράξεις» επί του εκλογικού νόμου και την κατανομή των εδρών έγινε με πρωτιά και του «ΣΥΡΙΖΑ» και της «Νέας Δημοκρατίας». Ο αναγνώστης μπορεί στους δικούς του υπολογισμούς να? ανατρέψει τα ποσοστά κατά βούληση.

 

Εκείνο που πολλοί, και δημοσκόποι, θεωρούν πιθανό είναι ότι τα δύο «μεγάλα» κόμματα θα συγκεντρώσουν μαζί ίσως και το 65% των ψήφων.

 

Πηγή: Ημερησία