Πέντε μύθοι για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης
Το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης ή burn-out όπως είναι περισσότερο γνωστό είναι η μακροχρόνια εξάντληση που σχετίζεται με τη δουλειά και αφορά τόσο σε σωματική όσο και σε συναισθηματική, ψυχολογική κούραση. Το burn-out προκαλείται από το άγχος που πηγάζει από την εργασία σας, τις επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά και τις αμφιβολίες που δημιουργούνται για τις ικανότητές σας ή το αποτέλεσμα της δουλειάς σας.
Η εργασιακή εξουθένωση δεν επηρεάζει μόνο την καριέρα αλλά και την προσωπική σας ζωή, την παραγωγικότητά σας, την ενέργεια και τη διάθεσή σας. Ένα πρόσφατο άρθρο στο Psychology Today καταρρίπτει 5 μύθους σχετικά με το burn-out αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του:
1.Το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης σημαίνει ότι είστε αδύναμοι ή ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος: Η εξάντληση που νιώθετε δεν οφείλετε στην ανικανότητά σας να αντιμετωπίσετε το στρες. Όταν βιώνετε καθημερινά αρνητικά συναισθήματα είναι λογικό να μην μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που έχουν απαιτητικές και αγχωτικές δουλειές εκδηλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό burn-out, όμως δεν είναι το άγχος της δουλειάς που το προκαλεί αλλά η αίσθηση που έχουν οι ίδιοι ότι δεν είναι αποτελεσματικοί.
2.Πως θα το αντιμετωπίσετε; Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης πιστεύουν ότι για να το αντιμετωπίσουν, θα πρέπει να αφήσουν την δουλειά τους. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να προσπαθήσετε να προγραμματίσετε τις υποχρεώσεις σας και τη δουλειά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σας προκαλεί άγχος αλλά και να έχει αποτέλεσμα.
3.Κρατήστε το μυστικό: Αν πιστεύετε ότι μπορεί να υποφέρετε από burn-out μην το κρατήσετε μυστικό. Το πιο πιθανό είναι να έχει γίνει αντιληπτό από τους συναδέλφους σας ενώ ταυτόχρονα εάν δεν το επικοινωνήσετε τότε δύσκολα θα μπορέσετε να διαμορφώσετε τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες για εσάς.
4.Οι διακοπές είναι η λύση: Ένα διάλλειμα από τη δουλειά δεν θα λύσει το πρόβλημα. Οι διακοπές μπορεί να μειώνουν τα συμπτώματα της εξάντλησης που νιώθετε, όμως δεν δίνουν οριστική λύση, σύμφωνα με έρευνες, αφού επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή στην εργασία σας.
5. Έχετε κατάθλιψη; Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν κατά πόσο το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης συνδέεται με την κατάθλιψη και μέχρι στιγμής θεωρούν ότι το 20% των περιπτώσεων burn-out σχετίζεται με την κατάθλιψη, αφήνοντας ένα ποσοστό 80% που σχετίζεται με άλλες αιτίες.