Παιδεία: Tο 2020 το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Το 2020, δηλαδή από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη Λυκείου τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης (κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Δεκατιανό στο Σχολείο»), σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις για το νέο εξεταστικό θα ανακοινωθούν την άνοιξη. Όπως είπε ο υπουργός για το θέμα θα γίνει επιπλέον διάλογος, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου.
Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Φίλης είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει πως το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του Αντώνη Λιάκου, δεν αποτελεί την τελική θέση του υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που δέχεται ακόμα και εκ των έσω.
Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ, η πρόεδρος της οποίας είναι μέλος της παράταξης ΣΥΝΕΚ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε το πόρισμα Λιάκου στο σύνολό του και προειδοποίησε με κινητοποιήσεις, ενώ σε κοινή συνεδρίαση που είχε χθες με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό «μέτωπο» ζητώντας και την απόσυρση των αλλαγών στη λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Οι δύο ομοσπονδίες αποφάσισαν να προβούν σε αγωνιστικές δράσεις την ερχόμενη εβδομάδα με επίκεντρο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 25 Οκτωβρίου (6:00μ.μ. στα Προπύλαια).
Διαχωρισμός
Εν τω μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, βήματα με κατεύθυνση τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος άφησε ο υπουργός Παιδείας. Αφού παρέπεμψε σε όσα είχε πει ο πρωθυπουργός για τη συνταγματική αναθεώρηση το καλοκαίρι, ο κ. Φίλης επισήμανε (στην τηλεόραση του Σκάι) ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού όπως «και το 70% των πολιτών σε δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών».
Πρόσθεσε ότι δεν είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να προβεί σε δημοψήφισμα για τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, αλλά δεν απέκλεισε το ζήτημα του διαχωρισμού να επιλεγεί στην συνταγματική αναθεώρηση ως ένα από τα θέματα που θα προταθούν από την κυβέρνηση για δημοψήφισμα.
Ο κ. Φίλης απέφυγε να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Λιβαδειά ότι «μπορεί να πουλάτε τους θησαυρούς της Ελλάδας μας, να δίνουμε τα τρένα μας, τα λιμάνια μας, αλλά την πατρίδα και την ορθοδοξία μας δεν θα σας την παραδώσουμε» και αρκέστηκε να πει ότι σέβεται τον θεσμό.
Πάντως, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις του με τον κ. Ιερώνυμο είναι τυπικές λέγοντας ότι θα επικοινωνήσει μαζί του όταν υπάρξει ανάγκη να μιλήσουν.
Τέλος, ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού, εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας. Ερωτηθείς αν θα ήθελε να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του κόμματος ο κ. Φίλης έχει απαντήσει αρνητικά: «Είναι τιμητική μια τέτοια πρόταση, είναι πρόταση για δουλειά και μάχη. Πιστεύω πως υπάρχουν πάρα πολλοί σύντροφοι ικανοί να ανταποκριθούν σ αυτή τη δουλειά… Έχω να κάνω έργο εδώ στο υπουργείο Παιδείας».
Πηγή: Ημερησία