Παυλόπουλος στο Spiegel: Αδιανόητο ένα Grexit
Στη διαμάχη για το χρέος μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της ο χρόνος τελειώνει. Μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί μία ελληνική χρεοκοπία.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος παίρνει θέση για το ζήτημα, μιλώντας στι γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Ένα μέρος των μέτρων που μας επιβάλλονται δεν καλύπτοναι από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Θέλουμε να είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρώπης», τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.
«Η Ελλάδα έχει αγωνιστεί σκληρά τα τελευταία 70 χρόνια ώστε να γίνει κομμάτι της Ευρώπης. Για αυτό μία Ελλάδα εκτός Ευρώπης είναι κάτι το αδιανόητο. Το ίδιο ισχύει και για ένα Grexit, μία ενδεχόμενη αποπομπή από την ευρωζώνη. Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα Grexit», τόνισε ο Πρόεδρος.
Επίσης, θεωρεί προβληματικές τις επικρίσεις των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και άλλα εργασιακά δικαιώματα. «Ζητάμε απλώς αυτό που και το γερμανικό σύνταγμα θεωρεί θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα των Γερμανών».
Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, «η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε τεντωμένο σχοινί και τώρα η κυβέρνηση της χώρας επιζητά να μεταβιβάσει στην κεντρική τράπεζα τα ταμειακά διαθέσιμα από τους δήμους, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμιά της. Ο Παυλόπουλος διαβεβαιώνει, ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
«Θα πληρώσουμε τα χρέη μας μέχρι τελευταίο ευρώ. Πρέπει να διατηρηθεί ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και να μειωθεί το χρέος», σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος, που, όπως υπογραμμίζει το Spiegel, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η διαφορές σε σχέση με το χρέος θα επιλυθούν.
Αναφορικά με τη διάσταση απόψεων και τη μη λήψη απόφασης στο Eurogroup, ο Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «πίσω από τα προβλήματα αυτά κρύβεται μία ανισορροπία δυνάμεων». «Κατά τη γνώμη μου τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουν οι πολιτικοί, αλλά οι τεχνοκράτες», υποστήριξε ο Έλληνας Πρόεδρος.
Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει και τις επικρίσεις του κ.Παυλόπουλου προς τη γερμανική κυβέρνηση, προτού εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από τη νέα του θέση, πλέον, έχει υιοθετήσει έναν πιο διαλλακτικό τόνο απέναντι στο Βερολίνο, σημειώνει το άρθρο.
«Πιστεύω, ότι (σσ. Μέρκελ και Σόιμπλε) θέλουν μία ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μία γερμανική Ευρώπη(…) Υπήρχε μία καλή σχέση με τον κ. Σόιμπλε από τότε που ήμουν υπουργός Εσωτερικών. «Και τώρα πιστεύω ότι μπορώ να είμαι ανοιχτός σε μία χώρα για την οποία τρέφω μεγάλω σεβασμό και αγάπη», τόνισε ο κ.Παυλόπουλος . Ο Έλληνας πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι θα ήθελε να συνομιλεί ανοιχτά με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ. «Θα ήθελα να μεταβώ το συντομότερο δυνατό στη Γερμανία», τόνισε.
Όσον αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις και τις δηλώσεις ορισμένων Ελλήνων βουλευτών περί κατάσχεσης γερμανικής δημόσιας περιουσίας, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι κανείς στην Ελλάδα δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Αυτού του είδους οι δηλώσεις είναι ανοησίες».
Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να βρουν ένα κοινό έδαφος για να κριθεί το θέμα, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες», σημείωσε.