Παρέμβαση εισαγγελέα για την κακοδιαχείριση στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, με το οποίο απαλλάσσονταν ο τέως δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης κι ο πρώην γενικός γραμματέας του ίδιου δήμου Δημήτρης Λέκκας για το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης -ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ- στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς, άσκησε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης.

Η αιτηθείσα αναίρεση θα εξεταστεί από τον ‘Αρειο Πάγο κι εφόσον γίνει δεκτή τότε το Συμβούλιο Εφετών θα επανεξετάσει την υπόθεση, με διαφορετική αυτή τη φορά σύνθεση. Η εισαγγελική παρέμβαση συνδέεται μόνο με το σκέλος της μη παραπομπής των δύο παραπάνω πολιτικών προσώπων και δεν αφορά τα υπόλοιπα εννέα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία οι Εφέτες, με το ίδιο βούλευμα, παρέπεμψαν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι ο Χρ. Οικονομίδης, εκ της θέσεώς, του θα μπορούσε να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην Επιχείρηση. Κατά τις ίδιες πηγές, ο εισαγγελέας εκτιμάει ότι ο τέως δήμαρχος γνώριζε για την κακοδιαχείριση.

Την παραπομπή των Χρ. Οικονομίδη και Δημ. Λέκκα είχε ζητήσει και η αντεισαγγελέας Εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου στην πρότασή της που προηγουμένως υπέβαλε προς το Δικαστικό Συμβούλιο. “Με πρόθεση παρέλειψαν να προβούν σε έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης εκ μέρους των άλλων προσώπων, ενώ είχαν αντιληφθεί και γνώριζαν ότι εν γνώσει τους, κατόπιν συναπόφασης και με κοινό προς τούτο δόλο, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ζημιώνουν την περιουσία τής εν λόγω Δημοτικής Επιχείρησης, προξενώντας περιουσιακή ζημία” ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην εισήγησή της.

Στον τέως δήμαρχο Καλαμαριάς και τον άλλοτε γενικό γραμματέα είχε αποδοθεί η κατηγορία της συνέργειας στην απιστία, ενώ, κατά πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε καταλογισμούς εις βάρος τους, το ύψος των οποίων, για καθένα εκ των δύο, ξεπερνάει το ποσό των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και των προσαυξήσεων κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμφθηκαν σε δίκη εννέα πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία πρόεδροι και αντιπρόεδροι παλιότερων διοικήσεων της Δημοτικής Επιχείρησης, ένας πρώην διευθυντής της, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης. Οι πράξεις που αντιμετωπίζουν είναι -κατά περίπτωση- οι εξής: απιστία, ηθική αυτουργία στην απιστία, υπεξαίρεση και άμεση συνέργεια στην προηγούμενη πράξη.

Πληρωμές χωρίς παραστατικά σε νεκρομομιστές, ανθοπωλεία, προμηθευτές φέρετρων, τοιχοκολλητές αγγελτηρίων, δωρεές σε συλλόγους, αγορές καυσίμων για ιδιωτικά αυτοκίνητα σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες που χρεώνονταν στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών, έσοδα από στεφάνια που δεν καταχωρήθηκαν ποτέ στα βιβλία, μέχρι και αγορές για κόλλυβα που δεν εμφανίστηκαν πουθενά, περιλαμβάνονται ανάμεσα στα ευρήματα των δύο οικονομικών επιθεωρητών που διενήργησαν τον έλεγχο για το διάστημα 2002-06, όπως καταγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το εντυπωσιακό είναι ότι στη συγκεκριμένη Επιχείρηση δεν καταχωρούνταν ούτε τιμολόγια ούτε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για έξοδα και έσοδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ