Παραδομένη στο χάος και στον εμφύλιο η Υεμένη
Νοσοκομεία υπό πολιορκία, σχολεία κατειλημμένα από ενόπλους, προβλήματα στο σύστημα ύδρευσης, ελλείψεις σε τρόφιμα, δυσκολίες στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, 16 εκατ. πολίτες χωρίς ηλεκτρικό, και… τα πτώματα να κείτονται εγκαταλελειμμένα στους δρόμους μεγάλων πόλεων.
Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη των σουνιτικών βομβαρδισμών εναντίον θέσεων των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, και η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου βρίσκεται ήδη σε κατάσταση «ανθρωπιστικής καταστροφής». Η Υεμένη μετράει πλέον τις πληγές της, παραδομένη στο χάος ενός εμφυλίου πολέμου που, όπως φαίνεται, θα έχει διάρκεια.
Ενδεικτικά του χάους είναι τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η οργάνωση UNICEF υπολογίζει συγκεκριμένα ότι «τουλάχιστον 74 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 44 έχουν τραυματιστεί στη χώρα από τις 26 Μαρτίου και μετά», ενώ σε πάνω από ένα εκατομμύριο υπολογίζονται τα παιδιά που έχουν πια σταματήσει να πηγαίνουν σχολείο. Από τους βομβαρδισμούς δεν γλίτωσε άλλωστε ούτε ένα σχολείο στα νοτιοδυτικά το οποίο βρίσκεται κοντά σε στρατιωτική βάση και επλήγη χθες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις μαθητές.
Κι όλα αυτά, εν μέσω καταγγελιών που μιλούν για εκτεταμένες στρατολογήσεις παιδιών. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι ακόμη και το 1/3 των δυνάμεων που πολεμούν σε κάποιες περιοχές είναι κάτω των 18 ετών.
Η UNICEF εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί στην Υεμένη εξαιτίας του πολέμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, υπολογίζει ότι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες (από τις 19 Μαρτίου και μετά) έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 540 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 1.700.
Η πόλη Αντεν
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «παραπάνω από καταστροφική» ειδικά στα νότια της Υεμένης και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Αντεν (το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας μετά την πρωτεύουσα Σαναά), που αποτελεί τις τελευταίες ημέρες πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και των υποστηριζόμενων από τη Σαουδική Αραβία σουνιτικών δυνάμεων. Οι πληροφορίες από το Αντεν θέλουν τους περίπου 800.000 κατοίκους της πόλης να βρίσκονται παγιδευμένοι εν μέσω ανταλλασσόμενων πυρών, και τα πτώματα να συνωστίζονται στους δρόμους.
Ερυθρός Σταυρός, Ερυθρά Ημισέληνος και Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαμαρτύρονται καθώς μέσα στο χάος δεν μπορούν να παραδώσουν-αξιοποιήσουν τα φορτία με τους δεκάδες τόνους της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στο Αντεν «επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα» ενώ είναι ακόμη χειρότερη στα υπό πολιορκία νοσοκομεία της πόλης που έχουν αρχίσει πια να ξεμένουν από προμήθειες. Προβλήματα παρουσιάζουν και τα βομβαρδισμένα δίκτυα ύδρευσης, ενώ σε κάποιες περιοχές στον νότο τα λύματα πλέον ξεχειλίζουν στους δρόμους, δημιουργώντας κινδύνους για εξάπλωση επιδημιών.
Πηγή: Έθνος