Παπαγεωργίου: Στοπ στην εισαγωγή νέων ασθενών στο Αιματολογικό τμήμα

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η λειτουργία του Αιματολογικού τμήματος του «Παπαγεωργίου». Οι μόλις πέντε ειδικοί αιματολόγοι δίνουν καθημερινά υπεράνθρωπο αγώνα, για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά πλέον έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

 

Το τμήμα δεν είναι σε θέση πια να δεχτεί και να περιθάλψει νέους αιματολογικούς ασθενείς που προσέρχονται στο «Παπαγεωργίου», ενώ ακόμη και οι περίπου 800 παλιοί χρόνιοι ασθενείς συχνά παραπέμπονται στα αντίστοιχα τμήματα άλλων νοσοκομείων της πόλης, όπου όμως και εκεί η κατάσταση δεν είναι εύκολη.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι γιατροί του τμήματος, παρά τις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού να καλύψει τα κενά, εάν δεν υπάρξει άμεσα υποστήριξη με πρόσληψη γιατρών, η μόνη ασφαλής λύση θα είναι η περαιτέρω περιστολή του κλινικού έργου.

«Στα χρόνια της κρίσης το Αιματολογικό τμήμα έχασε πάνω από το 50% της δυναμικότητάς του σε ιατρικό προσωπικό, το οποίο δεν αντικαταστάθηκε. Μετά τις συνταξιοδοτήσεις, τις μετακινήσεις, τις παραιτήσεις γιατρών και την αποχώρηση δυο ειδικευόμενων το Αιματολογικό καλείται να επιτελέσει όλο το έργο του μόνον με πέντε ειδικούς αιματολόγους. Η κάλυψη αυτή είναι ανθρωπίνως αδύνατη, όσο αδύνατη είναι η ταυτόχρονη παρουσία ενός γιατρού σε δύο ή και τρία μέρη την ίδια στιγμή», τονίζει η διευθύντρια του Αιματολογικού τμήματος Άννα Κιουμή.

Η ίδια επισημαίνει ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη, αν το τμήμα είχε ενισχυθεί με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων από το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, όταν αυτό έκλεισε, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού μέρος του προσωπικού πήγε στο «Ιπποκράτειο».

ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ασθενείς που έρχονται από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και είτε πάσχουν από ένα απλό αιματολογικό νόσημα είτε από πιο σοβαρό, όπως λευχαιμία. Όπως σημειώνει η κ. Κιουμή, «εδώ όπου φτάσαμε, αναγκαστικά πρέπει να μειωθεί το κλινικό έργο. Κάνουμε προσπάθεια να καλύψουμε τους ασθενείς που είναι υπό παρακολούθηση στο τμήμα ή να τους βοηθήσουμε να πάνε αλλού και να μη βρεθούν σε απόγνωση, γιατί ξέρουμε ότι και τα αντίστοιχα τμήματα άλλων νοσοκομείων αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Τα νέα περιστατικά όμως δεν μπορούμε πια να τα δεχτούμε. Από το τέλος του 2014 τα παραπέμπουμε σε άλλα νοσοκομεία».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα προσέρχονται στο τμήμα δύο-τρεις νέοι αιματολογικοί ασθενείς και οι γιατροί αναγκάζονται να τους στείλουν αλλού.

«Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους γιατρούς να παραπέμπουμε αλλού τους ασθενείς. Είναι ηθικά και δεοντολογικά δύσκολο τόσο απέναντι στους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται τη φροντίδα μας όσο και απέναντι στους συναδέλφους μας από επαρχιακά νοσοκομεία, οι οποίοι παραπέμπουν σε εμάς τους ασθενείς», εξηγεί η κ. Κιουμή.

ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

Το Αιματολογικό του «Παπαγεωργίου» έχει υπό την ευθύνη του το τμήμα Αιμοδοσίας, το Γενικό Αιματολογικό Εργαστήριο και το Κλινικό Αιματολογικό Τμήμα, όπου παρακολουθούνται και νοσηλεύονται οι ασθενείς με παθήσεις του αίματος. Για αυτούς τους ασθενείς λειτουργούν καθημερινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία και καθημερινό τμήμα βραχείας νοσηλείας (χημειοθεραπείες-μεταγγίσεις). Σε αυτά απευθύνονται καθημερινά 40 ασθενείς, ενώ άλλοι επτά-εννέα νοσηλεύονται με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα.

Το Αιματολογικό με όλα τα τμήματά του λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο και εφημερεύει ανά τέσσερις ημέρες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΙ

Στο Αιματολογικό τμήμα υπάρχουν ελλείψεις και σε τεχνολόγους και ειδικευόμενους Βιοπαθολογίας, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται από την ανισοκατανομή του προσωπικού μεταξύ των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του «Παπαγεωργίου» Μαρία Γιογκατζή είναι απαράδεκτο για ένα νοσοκομείο περίπου 700 κλινών, όπως το «Παπαγεωργίου», να προβλέπονται μόλις τέσσερις θέσεις ειδίκευσης στη Βιοπαθολογία, ενώ για νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο», με 900 οργανικές κλίνες, οι θέσεις αυτές να ξεπερνούν τις είκοσι τρεις.
«Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις αιματολόγοι, για να μπορέσει να ανασάνει το τμήμα. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την αρμόδια ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας. Κατανοούμε το έντονο πρόβλημα στο Αιματολογικό τμήμα, είναι πραγματικά μεγάλη η ανάγκη να ενισχυθεί με προσωπικό, όπως και άλλα τμήματα, και θα συνεχίσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, άμεσα, σε συνεργασία με την ΥΠΕ, έστω και με μετακινήσεις προσωπικού, εφόσον δεν μπορέσουν να γίνουν προσλήψεις», τονίζει η κ. Γιογκατζή.
 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία