Πάνω 50 δις ευρώ στη μαύρη τρύπα των τραπεζών
Ξεπερνούν τα 50 δις ευρώ τα κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια που χάθηκαν εδώ και χρόνια στη μαύρη τρύπα των τραπεζών, μετά από λάθη τραπεζιτών, της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων. Θαλασσοδάνεια χωρίς υπαρκτές εγγυήσεις αλλά με «αέρα», πακτωλός χρημάτων που πήγαν σε κόμματα και διάφορες ΜΚΟ ημετέρων που είχαν άμεση σχέση με το πολιτικό σύστημα και που κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχουν, υψηλότατες αμοιβές στελεχών τραπεζών, ανεπαρκής έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος και σειρά άλλων λαθών και παραλήψεων, οδήγησαν στις λεγόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, που τις πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, πολλοί από τους οποίους δανειολήπτες και άνεργοι. Και τώρα είναι πάλι μόνοι τους όλοι αυτοί απέναντι σε τράπεζες και τα κοράκια των distress funds που απειλούν να τους πάρουν και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που τους απέμεινε, την κύρια κατοικία τους. Και μάλιστα με δήθεν ρυθμίσεις, που δεν είναι τίποτε άλλο από εκβιαστικές πρακτικές με κυρίαρχες τις τράπεζες, οι οποίες και δημιούργησαν τη μαύρη τρύπα του τραπεζικού συστήματος. Και σα να μην έφτανε αυτό, οι τραπεζίτες και όλοι οι υπεύθυνοι μένουν ατιμώρητοι και μάλιστα με νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Τι κι αν ο υπουργός κ. Γ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι αλλά και το ελληνικό δημόσιο υπέστησαν ζημία από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Αυτό στο οποίο κατέληξε τελικά ήταν ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα να γίνει η διαδικασία. «Όντως το σύνολο των ιδιωτών παλιών μετόχων και το Δημόσιο υπέστησαν ζημιά. Αυτό είναι γεγονός» είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας γύρω από θέμα. Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να θέσει κατώτατη τιμή για τις μετοχές, αλλά αυτό δεν αποφασίστηκε τελικά γιατί δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση. «Το μελετήσαμε, το σκεφθήκαμε, το φτάσαμε διεξοδικά στο απόλυτο συμπέρασμα και καταλήξαμε σε ένα πολύ απλό δεδομένο: Αν βάζαμε κατώτατη τιμή, δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση. Τόσο απλά» είπε ο κ. Σταθάκης τοποθετούμενος στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016.
Ουσιαστικά ο κ. Σταθάκης αναγνωρίζει ότι οι επενδυτές αγνόησαν τους υπολογισμούς του stress test, θεωρώντας ότι τα κόκκινα δάνεια είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προκύπτουν από τα αποτελέσματα. Γι αυτό άλλωστε και απαίτησαν μία τόσο μεγάλη έκπτωση (discount) από τη λογιστική αξία των 4 πιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να συμμετάσχουν στην Αύξηση Κεφαλαίου της κάθε τράπεζας. Ο υπουργός Οικονομίας αντέκρουσε, όμως, και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «σκανδάλου» υπενθυμίζοντας ότι επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άλλαξε ο νόμος που προστάτευε την τιμή κτήσης των τραπεζικών μετοχών με αποτέλεσμα μια συγκεκριμένη τράπεζα να εγγράψει σημαντική ζημία για το Δημόσιο μέσω της ανακεφαλαιοποίησης. «Η ιδέα ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση διασφάλιζε τις τιμές κτήσης είναι παραπλανητική. Η τελευταία αποτίμηση το Δεκέμβρη του 2014 για την αξία των μετοχών των τραπεζών, πριν έρθει ο κακός ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, μιλούσε για απώλεια της αξίας των μετοχών της τάξης του 60% σε σχέση με την τιμή κτήσης» είπε και καταλόγισε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι εκείνοι δημιούργησαν αυτό το δεδομένο με βάση τις πραγματικές εξελίξεις της οικονομίας.
Στην ουσία, για να προστατευτούν οι τράπεζες από τα λάθη του παρελθόντος και για να μην πάθουν μεγαλύτερη ζημία, το βάρος έπεσε και πάλι στις πλάτες των φορολογούμενων, τη στιγμή που η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 35%, ενώ καλούνται και πάλι οι δανειολήπτες να βγάλουν επίσης το φίδι από τη τρύπα, λες και είναι δικό τους λάθος που έμειναν άνεργοι και δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των «κόκκινων δανείων» τους. Και οι τράπεζες, όχι μόνο μένουν στο απυρόβλητο, αλλά καλούνται να παίξουν και το ρόλο του σωτήρα των δανειοληπτών με ρυθμίσεις όμως που συμφέρουν μόνο τις ίδιες και όχι τους δανειολήπτες. Και με τα κοράκια των distress funds να περιμένουν πότε θα βάλουν χέρι στην ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών.
Σ.Α. / Radio1d.gr