Πανέτοιμοι για τους επικείμενους ελέγχους δηλώνουν οι πρατηριούχοι

 

“Πανέτοιμοι” για τους ελέγχους που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες στα πρατήρια υγρών καυσίμων σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος εισροών-εκροών, ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης, δηλώνουν οι πρατηριούχοι σε Θεσσαλονίκη, αλλά και Αττική, όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) Μιχάλης Κιούσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι πρατηριούχοι σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν διορία έως σήμερα να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα συστήματα, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων, και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα.

 

“Εμείς, οι πρατηριούχοι, είμαστε έτοιμοι και δεν φοβόμαστε τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που προβλέπονται, αλλά ζητάμε εκ νέου και περιμένουμε να το δούμε στην πράξη, να μπουν αυτά τα συστήματα σε εταιρείες και στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, για να επέλθει πλήρη διαφάνεια παντού” τόνισε ο κ. Κιούσης.

 

Εάν διαπιστωθεί αποθήκευση, διακίνηση ή εμπορία υγρών καυσίμων, μέσω δεξαμενών ή αντλιών πρατηρίων υγρών καυσίμων, που δεν συνδέονται με σύστημα εισροών εκροών ή που το σύστημα εισροών εκροών δεν έχει εγκατασταθεί, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή του πρατηρίου διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνυπαιτιότητα καθ’ οιονδήποτε τρόπο από πλευράς του εγκαταστάτη στη διάπραξη των παραπάνω παραβάσεων, επιβάλλεται και σε αυτόν αυτοτελώς το ανωτέρω διοικητικό πρόστιμο, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων.

 

Συνεχίζονται τα “λουκέτα”

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΒΕ, πάρα πολλοί βενζινοπώλες έβαλαν ή πρόκειται να βάλουν λουκέτο εντός του 2014.

 

Όπως εξήγησε, “κυρίως αυτοί που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, με την κατανάλωση να είναι μικρή, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή της λειτουργίας του πρατηρίου τους, αφού το κόστος για την εγκατάσταση του συστήματος είναι υψηλό και η απόσβεση δεν είναι άμεση”.

 

Τονίζεται ότι, για την εγκατάσταση του συστήματος, απαιτούνται περίπου 15.000 ευρώ, εκ των οποίων επιδοτείται το 1/3.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 έβαλαν “λουκέτο” περισσότερα από 2.000 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα, καθώς εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, η πτώση των πωλήσεων στα καύσιμα κίνησης ξεπέρασε το 40% και στο πετρέλαιο θέρμανσης το 75%.

 

Ευτυχώς, ωστόσο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κιούσης “η πτώση στην κατανάλωση σήκωσε χειρόφρενο” αφού “πιο κάτω δεν πήγαινε”.

 

Δείτε επίσης:

Πανελλαδικοί έλεγχοι σε πρατήρια για τα συστήματα εισροών-εκροών -Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ