Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος

spiti-akinita-calculator-koumpiouteraki-kokkina-daneia

Πλειστηριασμούς, πωλήσεις δανείων και «κουρέματα» δανείων πρόκειται να μεταχειριστούν οι τράπεζες για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που διαβάζουμε καθημερινά. Σκοπός τους είναι να φοβίσουν και ν απειλήσουν τους δανειολήπτες για να τους κάνουν να σπεύσουν στις τράπεζες και να αποδεχτούν όποια λύση κι αν τους προτείνουν. Και είναι βέβαια γνωστό και δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το πώς οι δανειολήπτες θα σώσουν την ακίνητη περιουσία τους και τη πρώτη κατοικία τους. Ούτε βέβαια τα distress funds ενδιαφέρονται για τους δανειολήπτες. Σκοπός όλως είναι το γρήγορο και εύκολο κέρδος.

Οι τραπεζίτες βέβαια εκτιμούν ότι το 40% όσων έχουν καταθέσει αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, όχι απλά μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά διατηρούν και υψηλές καταθέσεις. Κατόπιν αυτού, προστασία στην πρώτη κατοικία θα δοθεί μόνο στους διαπιστωμένα αδύναμους οφειλέτες, ενώ άμεσα οι τράπεζες θα ενεργοποιήσουν το «όπλο» των πλειστηριασμών, αρχής γενομένης από μεγάλης αξίας ακίνητα.

Αυτό βέβαια δεν ανταποκρίνεται ούτε στη λογική ούτε στη πραγματικότητα. Γιατί αν ήθελαν οι τράπεζες να κυνηγήσουν αυτούς που έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, θα το είχαν κάνει ήδη. Η πραγματικότητα είναι ότι η μεγαλύτερη πλειονότητα των δανειοληπτών αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, καθώς έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος, μισθού και συντάξεων, είτε αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, είτε βγήκαν στην ανεργία.

Όσον αφορά δε στις πωλήσεις των στεγαστικών δανείων σε funds αναμένεται σταδιακά να επιφέρουν αλλαγές στο καθεστώς ιδιοκτησίας και κληρονομικού δικαίου. Αυτό που θα γίνει στην πράξη μετά τη μεταβίβαση των «κόκκινων» στεγαστικών είναι ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου για το οποίο έχει συναφθεί το δάνειο θα περνάει στην κυριότητα της κοινής εταιρίας τράπεζας και fund στην οποία ο υπόχρεος δανειολήπτης θα μεταβιβάζει με συμβολαιογραφική πράξη το ακίνητο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, υπάρχει ένα όπλο για τους δανειολήπτες το οποίος δεν πρέπει να αγνοούν. Ότι ο δανειολήπτης μπορεί να αρνηθεί να μεταβιβάσει το ακίνητό του σε ένα fund, οπότε δεν μπορούν να του το πάρουν με το ζόρι. Δηλαδή, αν ο δανειολήπτης δεν θέλει να πουληθεί το δάνειό του από την τράπεζα σε distress funds, έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να μπλοκάρει την πώληση.

Είναι ίσως από τα λίγα όπλα που απέμειναν στους δανειολήπτες για να σώσουν τα σπίτια και τη περιουσία τους, καθώς έχουν δει το εισόδημά τους ν μειώνεται ή και να εξαφανίζεται τελείως τα τελευταία χρόνια από τα σωτήρια μνημόνια που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις μας.

Κι αυτί διαπιστώνεται από έρευνα για τον κατώτατο μισθό που έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η Ελλάδα έχει τον 12ο χαμηλότερο κατώτατο μισθό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών – μελών. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Böckler, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το ωρομίσθιο που προκύπτει από τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα είναι 3,35 ευρώ. Στη χειρότερη θέση είναι οι εργαζόμενοι στη Βουλγαρία (1,24 ευρώ/ώρα) και τη Ρουμανία (1,40 ευρώ/ώρα). Στον αντίποδα, το Λουξεμβούργο, η μόνη χώρα στην οποία ο κατώτατος μισθός αποφέρει πάνω από 10 ευρώ την ώρα (11,12 ευρώ/ώρα).

Συνολικά, 22 από τα 28 μέλη της ΕΕ έχουν κατώτατο μισθό. Από αυτές, οι 17 αποφάσισαν να τον αυξήσουν με την έλευση της νέας χρονιάς.

Με το κατώτατο μισθό στην Ελλάδα στα 3,35 ευρώ την ώρα, αλλά και με τις τιμές των προϊόντων συνεχώς να αυξάνονται, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι, όσο κι αν προσπαθούν οι τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνονται.