Όταν τάζεις και δεν κάνεις: Ασφαλιστικό
Οταν άλλα τάζεις κι άλλα κάνεις μπορεί να είσαι μισητός στο λαό αλλά κρατάς μια χαρά την εξουσία, τον βασανίζεις καθημερινά, τον ξεφτελίζεις και στο τέλος του παραμυθιάζεις τόσο πολύ το μυαλό, τον ψεκάζεις, που σε ξαναψηφίζει.
Αυτή την πετυχημένη συνταγή μαθαίνει η νέα κυβέρνηση. Από το σκίσιμο του Μνημονίου πήγε στη διαπραγμάτευση με τη Γερμανία με τον Δρ Σόιμπλε να μιλά για αποστολή 700 Γερμανών εφοριακών για να ελέγχουν το ελληνικό Δημόσιο και για γερμανικές «επενδύσεις» στην Ελλάδα που έμαιναν στα λόγια. Με άλλα λόγια όλοι εσείς οι 300 αντιλαμβάνεστε τί θέλουν όλοι αυτοί που θέλουν να μας σφιχταγκαλιάσουν θανάσιμα στο εξωτερικό; Ναι, αυτοί οι Γερμανοί, οι Ρώσοι, και ειδικά οι Αμερικάνοι και οι φίλοι τους οι Βρετανοί που ακούνε Τσίπρα και Βαρουφάκη και κάτι τους πιάνει; Θέλουν την Ελλάδα και τον πιο εργατικό λαό της Ευρώπης. Οχι, δεν μιλάμε για τα παράσιτα αλλά για αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και δουλεύουν και για τα παράσιτα και για τα παιδιά των παράσιτων δυστυχώς.
Σε αυτή τη χώρα των τόσο μεγάλων ασχημονιών, οποιοσδήποτε γίνεται κυβέρνηση γίνεται αυτόματα εξουσία κι επομένως κανείς δεν πρωτοτυπεί όταν άλλα τάζει κι άλλα κάνει. Κάπως έτσι και η «στροφή στο ρεαλισμό» της νέας κυβέρνησης συναντά ήδη εσωτερικές επικρίσεις.
Θυμάστε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Κώστα Λαπαβίτσα. Είναι ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, δεξί χέρι του Παναγιώτη Λαφαζάνη που εκπροσωπεί τη σκληρή αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ περί σκισίματος του Μνημονίου. Είναι ο άνθρωπος που πολλοί περίμεναν να είναι υπουργός ΟΙκονομικών αντί του Βαρουφάκη.
Λεπτομερέστερα, ο κ. Λαπαβίτσας, κρίνοντας την χτεσινή τοποθέτηση Βαρουφάκη, ότι «το 60-70% όσων αναφέρουν τα Μνημόνια θα τα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ότι αυτή η γνώμη είναι εκτός γραμμής του κόμματος, γιατί πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριπτε συνολικά το μνημόνιο. Στην ερώτηση αν ο υπουργός Οικονομικών είναι «εκτός της γραμμής του κόμματος», ο κ. Λαπαβίτσας επανέλαβε ότι θέση του κυβερνώντος κόμματος είναι η συνολική απόρριψη του Μνημονίων. Τέλος, στην ερώτηση γιατί ο κ. Βαρουφάκης είπε ό,τι είπε, ο βουλευτής απάντησε: «Ρωτήστε τον, θα τον ρωτήσω κι εγώ όταν τον δω».
Ετσι είναι, όταν τάζεις στα θύματα τα πάντα (τερματισμό βασανιστηρίων, τιμωρία των βασανιστών και αποζημίωση ή καλύτερη επιστροφή των κλεμμένων) και στο τέλος υποτάσσεται στους βασανιστές τους.
Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα
Ας πάρουμε για παράδειγμα το ασφαλιστικό, τα ελλείμματα που υπάρχουν και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης:
-Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα ύψους 1,5 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα ξεπεράσει τα 2 δις εφόσον υλοποιηθεί η υπόσχεση ότι δε θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ΕΤΕΑ, το επικουρικό ταμείο που καλύπτει 1 εκ. συνταξιούχους.
-560 εκ. ευρώ θα κοστίσει η καταβολή της 13ης σύνταξης μόνο σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.
-Τα 13,5 δις φτάνει το ύψος των οφειλών που έχουν φτάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, όπου μεταφέρεται ένας οφειλέτης όταν χρωστάει πάνω από 5.000 ευρώ. Συνολικά τα χρέη προς τα ταμεία ξεπερνούν τα 18 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, αντί να γίνουν προσπάθειες να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, σταματούν να πληρώνουν όλο και περισσότεροι. Οι εκλογές και οι προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες για βελτίωση της ρύθμισης είχαν οδηγήσει σε μία άτυπη στάση πληρωμών. Και ενώ στελέχη των ταμείων περίμεναν ομαλοποίηση μετά τις εκλογές, ήρθαν νέες εξαγγελίες για βελτίωση της ρύθμισης, που επιδείνωσαν τόσο τον ρυθμό ένταξης οφειλετών, όσο και το βαθμό συνέπειας όσων έχουν ήδη ενταχθεί.
-Σε όλα αυτά, προστίθεται το κρυφό έλλειμμα των 2,8 δις ευρώ, το οποίο προκύπτει από τους 350.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται στην ουρά για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ.
-Παράλληλα, το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα θα εκτροχιαστεί περαιτέρω, με δεδομένο ότι υπάρχει εξαγγελία για αλλαγή του μαθηματικού τύπου υπολογισμού του εφάπαξ για όσους είχαν υποβάλλει χαρτιά από τον Σεπτέμβριο του 2013 και βρίσκονται σε αναμονή.
-Ήδη ανακοινώθηκε η αναστολή της εφαρμογής του νόμου «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» (Ν.3863/2010) που προέβλεπε νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, από 1/1/2015. Η φιλοσοφία του συστήματος στηριζόταν στον διαχωρισμό της σύνταξης σε δύο μέρη. Η βασική των 360 ευρώ για όλους (ακόμα και ανασφάλιστους), η οποία θα συμπληρωνόταν από την αναλογική σύνταξη, που θα αυξανόταν ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου. Δηλαδή, όσα περισσότερα χρόνια εργαζόταν κάποιος, τόσο υψηλότερη σύνταξη θα λάμβανε. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης έβαλε στο συρτάρι την εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου.
-Λιγότερες εισφορές θα μπουν στα ταμεία, με δεδομένο ότι ήδη ανακοινώθηκε ότι δε θα καταργηθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Συγκεκριμένα όσες γυναίκες με ανήλικο συμπλήρωσαν 5.500 μέρες ασφάλισης το 2010 μπορούν ακόμα και σήμερα να συνταξιοδοτηθούν μόλις γίνουν 50 ετών για να πάρουν μειωμένη σύνταξη και 55 για πλήρη. Εάν συμπλήρωσαν 5.500 μέρες το 2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόλις γίνουν 52 ετών για να λάβουν μειωμένη σύνταξη και μόλις γίνουν 57 για πλήρη. Εάν τις συμπλήρωσαν το 2012 θα συνταξιοδοτηθούν μόλις γίνουν 55 ετών για μειωμένη και 60 για πλήρη. Με βάση τον νέο νόμο όσοι θεμελίωσαν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης από το 2013 και μετά, δε θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62. Ο αρμόδιος υπουργός ήδη είπε ότι δε θα ισχύσουν τα νέα όρια ηλικίας. Υπενθυμίζουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες που διαφωνούν με τη διατήρηση ευνοϊκότερων καθεστώτων για τις γυναίκες.
-Στην μεγάλη έρευνα που εκπόνησε το ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το ¼ των νέων συνταξιούχων του ΙΚΑ κατέβαλαν εισφορές για μόλις 15 χρόνια, ενώ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό να υπάρχουν «συνταξιούχοι ετών 50 σε μία δημογραφικά γερασμένη και οικονομικά προβληματική χώρα». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχε διαβιβάσει στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας, πρόωρα έχει συνταξιοδοτηθεί το 76,3% στο Δημόσιο, το 64,3% στο ΙΚΑ και το 91,9% των υπαλλήλων ΔΕΚΟ και τραπεζών!
-Όσον αφορά στις εξαγγελίες ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα όρια ηλικίας για την κατώτατη σύνταξη, που θα χρειαζόταν αντί για 15 έτη εργασίας, 20, δεν θα έχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος, αφού έτσι κι αλλιώς είχε χρόνο εφαρμογής το 2019.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr