Όσα πρέπει να ξέρετε, πριν προσέλθετε στην κάλπη
Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν προσέλθετε στο εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζετε.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το εκλογικό δικαίωμα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 μπορούν να ασκήσουν συνολικά 9.836.997 Έλληνες πολίτες, εκ των οποίων 4.763.084 άνδρες και 5.073.913 γυναίκες. Από αυτούς ψηφίζουν για πρώτη φορά 116.745, από τους οποίους οι 108.636 είναι νέοι 18 και 19 ετών και οι 8.109 είναι νέοι εκλογείς από πολιτογραφήσεις.
Το εκλογικό σώμα αυτών των εκλογών είναι μεγαλύτερο κατά 28.237 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά μικρότερο κατά 13.805 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου 2012.
1. Γιατί δεν ψηφίζω με σταυρό;
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, σε περίπτωση που διεξαχθούν δεύτερες εκλογές εντός 18 μηνών, αυτές διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό.
Κατά την ψηφοφορία, δεν τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος (λίστα). Σε περίπτωση όμως που τεθεί από εκλογέα σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.
2. Πώς εκλέγονται λοιπόν οι νέοι βουλευτές;
Οι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση την λίστα που καταρτίζει ο αρχηγός του κάθε κόμματος. Οι υποψήφιοι εκλέγονται ανά σειρά στη λίστα του ψηφοδελτίου (όπως γίνεται ανάλογα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες.
Ποια κόμματα συμμετέχουν
Η επιλογή σε αυτές τις εκλογές είναι ανάμεσα στα παρακάτω 19 κόμματα και συνδυασμούς κομμάτων:
ΣΥΡΙΖΑ
ΝΔ
Χρυσή Αυγή
Το Ποτάμι
ΚΚΕ
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)
Ανεξάρτητοι Έλληνες
ΟΚΔΕ (δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο στο νομό Ζακύνθου)
ΟΑΚΚΕ
Κοινωνία
ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (μόνο στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Νοµού Αττικής, Α΄ και Β΄ Πειραιώς)
ΕΠΑΜ
Λαϊκή Ενότητα
δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος (δεν κατεβαίνει στο νομό Αχαΐας)
Ένωση Κεντρώων
ΚΚΕ (μ-λ)- Μ-Λ ΚΚΕ
Δημοκρατικοί, κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (δεν κατεβαίνουν σε 16 εκλογικές περιφέρειες)
ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΕΕΚ & ανένταχτους/ες αγωνιστές/στριες της αριστερά (δεν κατεβαίνει στο νομό Πιερίας)
Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις «ΕΛΛΑΣ» (συμμετέχουν στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Ν. Αττικής, Α΄ και Β΄ Πειραιώς, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, και σε άλλους 20 νομούς).
3. Πότε ανοίγουν οι κάλπες;
από 7.00 το πρωί έως 19.00 το απόγευμα.
4. Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;
Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν που ψηφίζουν:
Μέσω του διαδικτύου στο www.ypes.gr (Μάθε πού ψηφίζεις)
Καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου 2131361500
Συγκεκριμένα:
Για την διευκόλυνση των εκλογέων στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί υπηρεσία ενημέρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500:
Τρίτη – Πέμπτη 09:00 έως 18:00
Παρασκευή 09:00 έως 19:00
Σάββατο 09:00 έως 21:00
Κυριακή 07:00 έως 19:00
για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν.
Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.
5. Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να ψηφίσω;
Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η «κομμένη» αυτότητα είναι αποδεκτή. Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας έχει χάσει την ταυτότητά του, οι ήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την αραμονή των εκλογών όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.
6. Είμαι ετεροδημότης, πού ψηφίζω;
Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση μέχρι 30/06/2015. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο της βασικής τους εγγραφής.
7. Πού ψηφίζουν οι ένστολοι και οι ναυτικοί;
Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.
Οι Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα του δήμου, στο λιμάνι του οποίου βρίσκεται το πλοίο.
10. Αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι;
Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου) η οποία περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015.
11. Πόσες ημέρες άδειας δικαιούμαι;
Για τους εργαζόμενους που εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:
– 1 εργάσιμη ημέρα: Για απόσταση από 200 – 400 χιλιόμετρα
– 2 εργάσιμες ημέρες: από 401 χιλιόμετρα και πάνω
Για τους εργαζόμενους που δεν εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:
– 1 εργάσιμη ημέρα : Για απόσταση από 100 – 200 χιλιόμετρα
– 2 εργάσιμες ημέρες : από 201 – 400 χιλιόμετρα
– 3 εργάσιμες ημέρες: από 401χιλιόμετρα και πάνω
– Όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών που θα λάβουν εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
12. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
– Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).
– Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
13. Η ψήφος είναι υποχρεωτική;
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές , σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας είναι υποχρεωτική.
Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων :
– Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
– Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
– Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
14. Τι γίνεται με τις άδειες οδήγησης, τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας που έχουν κατασχεθεί;
Όπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, οι κατασχεθείσες άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας, αναμένεται να επιστραφούν αύριο στους στους κατόχους τους. Στόχος είναι η διευκόλυνση των ψηφοφόρων που σκοπεύουν να κινηθούν με το δικό τους Ι.Χ. αυτοκίνητο, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση, αφορά σε οδηγικά στοιχεία που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στην Αστυνομία μέχρι και σήμερα, ενώ τονίζεται πως δεν θα εκτελεστούν εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις για τροχαίες παραβάσεις που φέρουν σφραγίδα βεβαίωσης μέχρι και σήμερα.
Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται τα στοιχεία οδήγησης ατόμων που εμπλέκονται σε:
Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως για την επιστροφή των αφαιρεθέντων στοιχείων κυκλοφορίας και αδειών οδήγησης δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου.
15. Είναι νόμιμη η χορήγηση εισιτηρίων από τα κόμματα;
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 Ν. 3023/2002, όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 9 και 33 Ν.4304/2014 (Α΄234), απαγορεύεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα. Η παράβαση της εκλογικής διάταξης επιφέρει τις νόμιμες κυρώσεις. Κατά μείζονα λόγο, απαγορεύεται η ανακοίνωση, η γνωστοποίηση και η με οποιοδήποτε τρόπο προβολή των ως άνω, μη νόμιμων, δραστηριοτήτων.