Όρος για τον διάλογο ο σεβασμός στην Κύπρο
Το μήνυμα ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σταματήσει η προσβολή του Διεθνούς Δικαίου με την αποστολή του «Barbaros» στην Κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, μετέφερε στην τουρκική ηγεσία ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.
Στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού τόσο για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Από τουρκικής πλευράς, παρά το θετικό κλίμα που διαπίστωσε ο κ. Βενιζέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε απολύτως στην ακραία θέση ότι όσο συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της Κύπρου τόσο θα παραμένει το «Barbaros», ενώ κατά την πάγια τακτική ήγειρε και μειονοτικό ζήτημα στη Δ. Θράκη υπό όρους αμοιβαιότητας, κάτι που απέρριψε ο Ευ. Βενιζέλος.
Λίγα μόνον εικοσιτετράωρα πριν από τις σημαντικές συνομιλίες που θα έχουν στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Α. Σαμαράς και Α. Νταβούτογλου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, είναι όλο και πιο μικρά τα περιθώρια που αφήνει η Αγκυρα για την άρση του αδιεξόδου και επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο αντιπροεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν
Ο Ευ. Βενιζέλος, δίνοντας απολύτως θεσμικό χαρακτήρα στις δυο συναντήσεις, απέφυγε τις κατ’ ιδίαν επαφές και συνοδευόταν από τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Αν. Μήτσιαλη στη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου (όπου συμμετείχε και ο Φ. Σινιρίογλου), ενώ στη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν παρών ήταν και ο πρέσβης στην Αγκυρα Κυριάκος Λουκάκης.
Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, ρητά και κατηγορηματικά επεσήμανε ότι μόνο ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και η «διακοπή της προσβολής που είναι σε εξέλιξη» (σ.σ.: με την απόσυρση του «Barbaros») μπορούν να οδηγήσουν σε επανάληψη των συνομιλιών.
Με ακόμη πιο σαφή τρόπο παρουσίασε τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο για την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις όσο και για τους Τουρκοκυπρίους, των οποίων, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, τα δικαιώματα είναι απολύτως εγγυημένα και θα έχουν τη δυνατότητα να τα απολαύσουν πλήρως μετά τη λύση του Κυπριακού.
Για τη λύση
Ο υπουργός Εξωτερικών όμως πρόβαλε ιδιαίτερα και το γεγονός ότι με τη λύση του Κυπριακού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μετατραπούν σε έναν ισχυρό παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του επανέλαβε την πρότασή του για ίδρυση «ιδιωτικής εταιρείας» που θα αναλάβει την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μέχρι την επίλυση του Κυπριακού και με επίσης σαφή τρόπο δήλωσε ότι «όταν σταματήσουν οι γεωτρήσεις τότε θα αποσυρθεί το πλοίο», ενώ δεν έκρυψε την ενόχληση της Αγκυρας για την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Όμως, η Τουρκία έδωσε δύο ακόμη αρνητικά δείγματα γραφής.
Με τη NAVTEX 951/14 εξήγγειλε το Σάββατο την πραγματοποίηση σήμερα 1 Δεκεμβρίου άσκηση Ερευνας και Διάσωσης (SAR) σε περιοχές νοτίως του Καστελόριζου που ανήκουν στη ζώνη ευθύνης της Ελλάδας.
Εξάλλου, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η Ελλάδα και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για καλύτερο συντονισμό στον ενοποιημένο ουσιαστικά χώρο SAR των δύο χωρών, τον οποίο όμως αμφισβητεί εμπράκτως η Τουρκία.
Αλλά και ο αρχηγός ΓΕΝ της Τουρκίας, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Defence Turkey» δήλωσε ότι το τουρκικό Ναυτικό «λαμβάνει κάθε είδους μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων στους τομείς αρμοδιότητας της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, καθώς οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νοτίου Κύπρου αυξάνουν τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στην περιοχή».
Ο Τούρκος ναύαρχος αναφέρθηκε μάλιστα και στις τριμερείς συνεργασίες, κυρίως εκείνη με την Αίγυπτο, δηλώνοντας ότι «παρακολουθούνται στενά οι κινήσεις αυτές που μπορεί να επηρεάσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο».
Πηγή: Έθνος