Οριστική λύση με το μοντέλο αντιπαροχής
Λύση στο χρονίζον ζήτημα των οικοδομικών συνεταιρισμών αλλά και στην «ομηρεία» περίπου 600.000 ιδιοκτητών μεριδίων που δεν μπορούσαν να χτίσουν στις εκτάσεις τους εδώ και δεκαετίες επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Ιδιωτική Πολεοδόμηση-Βιώσιμη Ανάπτυξη Οικισμών –Δασική Νομοθεσία», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Με τις νέες ρυθμίσεις που εισάγονται δίνεται η δυνατότητα δόμησης της συνολικής έκτασης που υπολογίζεται ότι κατέχουν οι περίπου 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Αν και δεν έχει γίνει καταμέτρηση των συγκεκριμένων εκτάσεων υπολογίζεται ότι αυτές δεν αποκλείεται να φτάνουν ακόμα και τα 300.000 στρέμματα.
Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες.
Έτσι, όσοι είχαν αγοράσει εκτάσεις με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πριν το 1975, θα μπορούν να χτίσουν σε ένα ποσοστό της ιδιοκτησίας τους, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να ανταλλάξουν την έκταση που καταλαμβάνουν σε δάσος ή δασική έκταση με άλλη δημόσια χορτολιβαδική έκταση, η οποία θα μπορεί να πολεοδομηθεί.
«Στόχος μας είναι η επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, διευκρινίζοντας ότι στις ρυθμίσεις αυτές δεν εντάσσονται σε καμία περίπτωση οι αυθαίρετοι οικισμοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από τους 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα, οι 220 βρίσκονται εντός των ορίων της Αττικής και εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν περίπου 100.000 στρέμματα. Από αυτούς οι μισοί αντιμετωπίζουν δασικά προβλήματα που έβαζαν φρένο στη δόμηση.
Συγκεκριμένα, για όσους είχαν αγοράσει εκτάσεις σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς σε δασικές περιοχές πριν από το 1975 και έχουν ρυμοτομικό σχέδιο, προβλέπεται ότι:
-Το 50% της υπό ρύθμιση έκτασης περνά στην κυριότητα του Δημοσίου.
-25% της έκτασης θα αξιοποιείται για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.
-Μόνο το 25% θα μπορεί να ανοικοδομηθεί.
Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περίπου είκοσι συνεταιρισμοί στην Αττική.
Για τη διαδικασία πολεοδόμησης θα εκδίδεται ΠΔ ώστε να υπάρχει και ο έλεγχος του ΣτΕ.
Πηγή: Έθνος