«Ωριμάζουν» τα δάνεια των εφοπλιστών, «κοκκινίζουν» των ιδιωτών
Είναι πράγματι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο κάποια ΜΜΕ επιλέγουν να παρουσιάζουν την αδυναμία δανειοληπτών διαφορετικού οικονομικού επιπέδου να πληρώνουν τα δάνειά τους. Έτσι, όλα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε μερίδα των ΜΜΕ να επιδίδονται συνεχώς σε μία πλύση εγκεφάλου της κοινής γνώμης, και να επιρρίπτουν την ευθύνη για τις μαύρες τρύπες στα ταμεία των τραπεζών στα πολλά «κόκκινα» δάνεια, και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι για τη κατάσταση των τραπεζών ευθύνονται οι «κακοί» δανειολήπτες, χωρίς να γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο ότι δεν πληρώνουν επειδή δεν έχουν, επειδή είναι άνεργοι, προσπαθούν να επιβιώσουν, ή προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Κι αυτό γιατί, τα μεγάλα κυρίως ΜΜΕ έχουν πάρει δανεικά κι αγύριστα από τις τράπεζες και περιλαμβάνονται μεταξύ των υπαίτιων για τη δημιουργία της μαύρης τρύπας στο τραπεζικό σύστημα.
Όταν όμως πρέπει να μιλήσουν για μεγάλες εταιρείες που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, τότε εφευρίσκουν άλλους, πιο ωραιοποιημένους και πιο ήπιους όρους για να περιγράψουν την αδυναμία των εταιρειών αυτών να πληρώσουν τα υπέρογκα δάνεια που έχουν πάρει. Έτσι διαβάζουμε μια είδηση για την αδυναμία να πληρώσει τα δάνειά της η ναυτιλιακή εταιρεία «Dryships», του γνωστού εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου. Όμως ο όρος που χρησιμοποιείται δεν είναι ότι «έχουν “κοκκινίσει” τα δάνεια της εταιρείας», αλλά ο πιο ήπιος και ωραιοποιημένος «έχουν “ωριμάσει” τα δάνεια της εταιρείας».
Η συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στον δείκτη «Nasdaq» της Νέας Υόρκης, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους δανειστές της για την αναδιάρθρωση των δανείων της. Η εταιρία, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2015, υπογραμμίζει την παρατεταμένη ύφεση στην αγορά χύδην φορτίων και δηλώνει αδυναμία αποπληρωμής τριών δανείων που «έχουν ωριμάσει», όπως είναι ο όρος που επέλεξε να χρησιμοποιήσει η ιστοσελίδα από την οποία αλιεύσαμε το ρεπορτάζ. Όπως διαβάζουμε, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι, για τις υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις έχει επιλέξει να αναστείλει την αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου για τη διατήρηση της ρευστότητάς της. Και επίσης ότι ανακοίνωσε ζημίες ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για τη χρήση του 2015. Το δ’ τρίμηνο, οι ζημίες της ανήλθαν στα 527 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, καλά κάνει η συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία και προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να διατηρήσει τη λειτουργία της και τη βιωσιμότητά της. Αλλά γιατί δεν δίνεται και στους απλούς πολίτες που έτυχε να πάρουν κάποιο δάνειο και βρέθηκαν στη δυσχερή θέση να μην μπορούν να το αποπληρώσουν, η ίδια δυνατότητα; Γιατί να έχει το δικαίωμα μια τόσο μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία να αποφασίζει μόνη της να αναστείλει την αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου για τη διατήρηση της ρευστότητάς της και να μην ισχύει κάτι τέτοιο και για τους απλούς δανειολήπτες; Σίγουρα η συγκεκριμένη εταιρεία και όποια άλλη διαθέτει μεγάλο αριθμό εργαζομένων που μπορεί να μείνουν στο δρόμο αν δεν μπορέσει η εταιρεία να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της και αναγκαστεί να κλείσει. Αλλά και οι απλοί δανειολήπτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Πρόκειται για ανθρώπους που κάποτε είχαν δουλειά και υψηλότερο εισόδημα και μπορούσαν άνετα να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και να πληρώνουν τις δόσεις τους. Πρόκειται για ανθρώπους που ήταν πάντοτε ακέραιοι στις υποχρεώσεις τους και δεν ήταν μπαταχτσήδες και κακοπληρωτές. Πρόκειται για ανθρώπους που έγιναν άθελά τους και χωρίς να ευθύνονται, θύματα της οικονομικής κρίσης. Είδαν ξαφνικά το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά. Βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά και εισόδημα. Βρέθηκαν να παλεύουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά τους. Πρόκειται για συνταξιούχους που είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται 12 φορές μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αλλά σε όλους αυτούς, στα εκατομμύρια των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, δεν δίνεται καμία τέτοια δυνατότητα. Καμία απολύτως προστασία. Καμία διευκόλυνση. Μόνο οι εκβιαστικοί όροι των τραπεζών για να παράσχουν το πιστοποιητικό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» με την απειλή πάντα του πλειστηριασμού στη περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν αποδεχτεί de facto τη λύση που του προτείνει η τράπεζα.
Αλλά καμία απολύτως ένδειξη συμπάθειας από τα ΜΜΕ για όλους αυτούς. Τους ρίχνουν μόνο το φταίξιμο για τις μαύρες τρύπες των τραπεζών, χωρίς κανείς να μην ενδιαφέρεται για τις πολύ δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν και να σώσουν τα σπίτια τους.