Ορατός ο κίνδυνος λουκέτου στα κέντρα διά βίου μάθησης
Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των κέντρων διά βίου μάθησης, τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν τον ερχόμενο Ιούνιο.
Το ζήτημα που αφορά στην απρόσκοπτη λειτουργία του θεσμού της διά βίου μάθησης αναμένεται να απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας στην αυριανή συνεδρίασή του. “Η λειτουργία των κέντρων διά βίου μάθησης έχει αποδειχθεί στην πράξη ωφέλιμη για χιλιάδες πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν εντελώς δωρεάν μέσα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνέχιση των προγραμμάτων αυτών και προς αυτή την κατεύθυνση θα απευθυνθούμε και μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα συναρμόδια υπουργεία”, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να κατατεθεί έγγραφο εργαζομένων στα κέντρα διά βίου μάθησης, που χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τον κίνδυνο η λειτουργία των δομών να σταματήσει τον ερχόμενο Ιούνιο.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός, καθώς σε λιγότερο από τέσσερις μήνες ολοκληρώνονται το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η χρηματοδότηση που είχε διασφαλιστεί μέσω του ΕΣΠΑ.
“Το παρόν έργο λήγει στις 30 Ιουνίου 2015. Στις 17-12-2014 εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σύνολο των επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, μεταξύ των οποίων και το επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020’. Παρ’ όλα αυτά το μέλλον των κέντρων διά βίου μάθησης της χώρας κρίνεται αβέβαιο, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα καμία κίνηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη γεφύρωση αυτών των δύο προγραμμάτων, ώστε τον Σεπτέμβριο οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι να μπουν πάλι στις αίθουσες”, τονίζουν οι εργαζόμενοι.
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, τα τελευταία δύο χρόνια τμήματα μάθησης λειτούργησαν σε 328 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα, αναπτύχθηκαν 112 προγράμματα, τα οποία συνδέονται με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι ενδεικτικά οι ξένες γλώσσες, οι νέες τεχνολογίες, η επιχειρηματικότητα και η οικονομία.
Τα προγράμματα διά βίου μάθησης παρακολούθησαν περισσότεροι από 162.000 εκπαιδευόμενοι. Μάλιστα μόνο κατά το πρώτο εκπαιδευτικό έτος λειτουργίας των κέντρων διά βίου μάθησης στον νομό Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκαν 550 τμήματα, στα οποία συμμετείχαν 10.200 πολίτες.
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία