Ορατές οι ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ

Ορατές είναι οι ελλείψεις αγαθών σε σούπερ μάρκετ, καθώς ελληνικές και ξένες προμηθευτικές επιχειρήσεις αδυνατούν να κάνουν εισαγωγές και να ανεφοδιάσουν την αγορά.

 

Κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να προβλέψει την εικόνα της αγοράς μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού η ζήτηση είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη

 

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ότι στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν υποβληθεί περί τις 1.000 αιτήσεις επιχειρήσεων για την έγκριση εισαγωγών τροφίμων, φαρμάκων, πετρελαιοειδών προϊόντων κ.λπ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ακολουθείται μία απίστευτη γραφειοκρατία για την κατάθεση αιτημάτων. Για την έγκριση πληρωμών προμηθειών από το εξωτερικό απαιτείται η συμπλήρωση ενός πεντασέλιδου εντύπου.

 

Οπως αναφέρουν στο «Εθνος» στελέχη αλυσίδων λιανικής πώλησης τροφίμων και βιομηχανιών, από τα ράφια απουσιάζουν σε πρώτη φάση προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα ζυμαρικά ή όσπρια.

 

Επιχειρήσεις τροφίμων και γαλακτοκομικών δεν έχουν επαρκείς ποσότητες υλικών συσκευασίας αλλά και πρώτων υλών για την παρασκευή και παραγωγή των αγαθών.

 

Ζωοτροφές

 

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς τα capital controls έχουν εμποδίσει τις εισαγωγές ζωοτροφών.

 

Κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να προβλέψει την εικόνα της αγοράς μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού η ζήτηση είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη. Για δύο Σαββατοκύριακα, ένα πριν από την εφαρμογή των capital controls και το δεύτερο του δημοψηφίσματος, η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στα καταστήματα τροφίμων.

 

Τις υπόλοιπες μέρες ήταν υποτονική κι ενώ ο ανεφοδιασμός διεξάγεται με δυσκολίες.

 

Από την άλλη μεριά, πηγές του υπουργείου Οικονομίας και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου διαβεβαιώνουν για την επάρκεια των προϊόντων στην αγορά καθώς και για την ομαλότητα της διακύμανσης των τιμών.

 

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι οι παρεμβάσεις των Συνδέσμων της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων. Ο ΣΕΒΤ επισημαίνει:

 

• Ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα προπληρωμών εισαγωγής πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, γεγονός που δημιουργεί δυσχέρειες στην ομαλή διακίνηση των προϊόντων.

• Οι από τρίτες χώρες προμηθευτές του κλάδου απαιτούν προπληρωμή των προμηθειών τους, εν συνεχεία δε προβάλλονται σοβαρά προβλήματα εκτελωνισμού που ενδεχομένως να πλήξουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

• Ηδη κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία εισαγωγής ζωοτροφών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τροφοδοσία της αγοράς σε είδη πρώτης ανάγκης.

• Ο περιορισμός της κυκλοφορίας χρήματος (60 ευρώ) έπειτα από ένα 2ήμερο αποθεματικής κατανάλωσης οδηγεί σταδιακά την αγορά σε πολύ σοβαρή ύφεση, πράγμα που όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά την αλυσίδα παραγωγής, αλλά πολύ σύντομα θα έχει και κοινωνικές επιπτώσεις.

• Δημιουργούνται νέες σχέσεις συναλλαγών στην εμπορική διακίνηση των προϊόντων, οι οποίες ενδεχομένως θα έχουν και αρνητικές για τους καταναλωτές επιπτώσεις.

 

Αλλά και οι βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω του Συνδέσμου τους (ΣΕΒΓΑΠ) περιγράφουν τα προβλήματα:

 

• Ελλειψη ρευστότητας, η οποία συνοδεύεται από αβεβαιότητα, ανασφάλεια και εκνευρισμό, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον καταναλωτή σε ακραίες ενέργειες καταφεύγοντας σε αγορά και αποθεματοποίηση μεγάλων ποσοτήτων βασικών ειδών διατροφής ώστε να έχει προμήθειες σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη στα ράφια. Οι κινήσεις αυτές δυσκολεύουν ιδιαίτερα την παραγωγική διαδικασία αλλά και τη διανομή, αυξάνοντας πολύ το κόστος του προϊόντος, ενώ έχουν δυναμιτίσει εντελώς κάθε προγραμματισμό από πλευράς επιχειρήσεων.

• Προβλήματα στην εισαγωγή και τροφοδοσία πρώτων υλών και συσκευασιών, καθώς απαιτείται η προπληρωμή τους σε μετρητά. Το γεγονός αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ορθή λειτουργία των επιχειρήσεων.

• Χρονοβόρα διαδικασία εκτελωνισμού βασικών προϊόντων και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην ποιότητα των ευπαθών προϊόντων. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι η διαδικασία εκτελωνισμού επιβαρύνεται πλέον και με υψηλό κόστος, καθώς ζητείται και η επιτόπου αποπληρωμή, ενώ δημιουργούνται επιπλέον καθυστερήσεις λόγω της απαιτούμενης έγκρισης εξόφλησης πληρωμών από την αρμόδια επιτροπή.

• Προβλήματα λειτουργίας σε πληθώρα επαγγελματικών κλάδων που συνδέονται με την αλυσίδα διατροφής όπως κτηνοτρόφοι, προμηθευτές πρώτων υλών, μεταφορείς, λιανέμποροι, ξενοδοχεία, καταστήματα μαζικής εστίασης κ.λπ.

• Σοβαρά προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή του γάλακτος λόγω της έλλειψης ζωοτροφών, που με τον χρόνο επιδεινώνεται και με ορατό τον κίνδυνο της γενικότερης καταστροφής του κλάδου.

 

Συμφωνία, άμεσα

Τέλος με ανακοινώσεις τους, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κ. Μίχαλος, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, Β. Κορκίδης, χαιρετίζουν την κοινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ζητώντας την άμεση επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές αλλά και την ταχεία επαναλειτουργία των τραπεζών.

 

«Η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αποτελεί μια θετική εξέλιξη στις εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις που φαίνεται να έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση, για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους και τους πιστωτές της χώρας μας. Αυτά που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί αποτελούν πάγιες θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της πλειοψηφίας της κοινωνίας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

 

«To ηχηρό ”ΟΧΙ” του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τους εταίρους μας και επιτάσσει την άμεση επίτευξη συμφωνίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα», δηλώνει με τη σειρά του ο κ. Κορκίδης.

 

Πηγή: Έθνος