Ομπάμα και Ολάντ ζητούν αυξημένη διεθνή κινητοποίηση για τον Εμπολα

Στην ανάγκη να υπάρξει «αυξημένη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας» για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού του Εμπολα, συμφώνησαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε το βράδυ, καθώς τα θύματα του θανατηφόρου ιού έχουν ξεπεράσει πλέον τις 4.000 στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, ενώ τα πρώτα κρούσματα κάνουν την εμφάνισή τους και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμα «ζήτησαν να υπάρξει ενισχυμένη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις ενδιαφερόμενες χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

 

Επιπλέον ο Ολάντ επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία «εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει ελέγχους κατά την άφιξη πτήσεων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία», κατά το πρότυπο των αντίστοιχων ελέγχων που γίνονται ήδη σε πέντε από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ και σε τρία διεθνή αεροδρόμια της Βρετανίας.

 

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι το Παρίσι «θα απαντήσει θετικά στο αίτημα της Γουινέας να δημιουργηθούν νέα κέντρα αντιμετώπισης του Έμπολα, πέραν αυτού που βρίσκεται υπό ανέγερση στη Μασέντα στη δασική περιοχή της χώρας».

 

Νωρίτερα η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο «να θεσπίσει ελέγχους κατά την άφιξη των άμεσων πτήσεων από το Κόνακρι».

 

Μέχρι στιγμής μόνο μία νοσοκόμα των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) έχει λάβει θεραπεία για τον ιό Έμπολα στη Γαλλία, αφού προσβλήθηκε στη Λιβερία. Πλέον έχει θεραπευτεί.

 

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε το δεύτερο κρούσμα του ιού, ενώ στην Ισπανία κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της 44χρονης νοσηλεύτριας που έχει νοσήσει εδώ και μία εβδομάδα.

 

Την ίδια ώρα οι αρχές της Νορβηγίας μιλούν για “σημάδια βελτίωσης” σχετικά με την πορεία της υγείας της 30χρονης γιατρού που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα ενώ βρισκόταν με φιλανθρωπική αποστολή στη Σιέρα Λεόνε. Στη Λιβερία, γιατροί και νοσηλευτές ζητούν επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Έμπολα σε σύνολο 7.400 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

 

Ο διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, προειδοποίησε ότι η επιδημία του Εμπολα απειλεί «την ίδια την επιβίωση κοινωνιών», κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση των κρατικών μηχανισμών. Ηδη, το ξέσπασμα της επιδημίας έχει προκαλέσει μια κρίση στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, πρόσθεσε και συνέστησε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πανικός μεταδίδεται πιο γρήγορα από τον ιό».