ΟΗΕ: Πρόταση για τον τερματισμό των γάμων μεταξύ ανηλίκων
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν την Παρασκευή ότι όλα τα μέλη του Οργανισμού θα πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν νόμους για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ανηλίκων, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για το θέμα αυτό το οποίο επηρεάζει περίπου 15 εκατομμύρια κορίτσια ετησίως.
Η επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των 193 εθνών που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα ενέκρινε κατά γενική συναίνεση μία πρόταση μέσω της οποίας όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού καλούνται να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των «παιδικών, πρόωρων και αναγκαστικών γάμων».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 700 εκατομμύρια γυναίκες έχουν παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά τους, μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων ζει σε συνθήκες φτώχειας ή μη ασφαλές περιβάλλον.
Μεγάλο ποσοστό γάμων μεταξύ ανηλίκων παρατηρείται στη νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Στο Νίγηρα της δυτικής Αφρικής, το ποσοστό αυτό βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το 77% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 20 και 49 ετών έχουν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 18. Ο μεγαλύτερος αριθμός κοριτσιών που έχει παντρευτεί προτού κλείσουν τα 15 τους χρόνια έχει καταγραφεί στο Μπαγκλαντές, ενώ η Ινδία αποτελεί το κέντρο των ανήλικων νυφών παγκοσμίως.
Η Κριστίν Καλαμουίνα, αναπληρώτρια μόνιμη εκπρόσωπος της Ζάμπια στον ΟΗΕ, η οποία είχε την πρωτοβουλία για την πρόταση σε συνεργασία με τον Καναδά, δήλωσε ότι ο γάμος μεταξύ ανηλίκων εμποδίζει τη μείωση της φτώχειας, την εκπαίδευση, την ισότητα μεταξύ των φύλων, τη χειραφέτηση των γυναικών, τη μητρική υγεία, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και άλλων ασθενειών, ενώ αυξάνει το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας.
Όπως αναφέρεται στην πρόταση, ο γάμος μεταξύ ανηλίκων αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σωματική και ψυχική υγεία των κοριτσιών καθώς το σώμα τους δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα «αυξάνει τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων».
Ανάμεσα στα 118 κράτη που υποστήριξαν την πρόταση αυτή είναι το Μαλί, η Αιθιοπία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που είναι μεταξύ των 10 χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά γάμων μεταξύ ανηλίκων.
Στην πρόταση τα κράτη καλούνται να διασφαλίσουν ότι ένας γάμος μεταξύ δύο ανθρώπων πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με την πλήρη συναίνεση και των δύο πλευρών. Η πρόταση εγκρίθηκε χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας, ενώ θα περάσει για πλήρη έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.
Παρά το γεγονός ότι υποστήριξαν την πρόταση αυτή, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και το Σουδάν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με μια συγκεκριμένη παράγραφο η οποία προτρέπει τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν το δικαίωμα των κοριτσιών να έχουν τον έλεγχο σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους και να εφαρμόσουν νόμους που θα προστατεύουν το δικαίωμα της αναπαραγωγής.
Οι προτάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικές, ωστόσο αποτελούν έναν τρόπο για την άσκηση πιέσεων στις χώρες-μέλη του ΟΗΕ.