ΟΗΕ: Εκκληση να αποτραπεί η “σφαγή αμάχων” στο Κομπάνι
O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση «σε όλες τις πλευρές να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου να εμποδίσουν μία σφαγή αμάχων στο Κομπάνι», την κουρδική πόλη της Συρίας που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούν στην τουρκική μεθόριο.
«Επαναλαμβάνω τη βαθιά μου ανησυχία για την κατάσταση στο εσωτερικό και τα περίχωρα της συριακής πόλης Κομπάνι. Με το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις, χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο» προσέθεσε ο ίδιος στο Κάϊρο στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, είχε ήδη δηλώσει την Παρασκευή ότι «είναι πολύ πιθανό» οι άμαχοι «να σφαγιαστούν» εάν το Κομπάνι καταληφθεί από τους τζιχαντιστές που ξεκίνησαν την επίθεση αυτή από την 16η Σεπτεμβρίου.
Περίπου 700 άμαχοι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και 10.000 με 13000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα, είχε εκτιμήσει ο ίδιος.
“Θα επισκεφθώ τη Γάζα την Τρίτη για να ακούσω απευθείας τους ανθρώπους της Γάζας”
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί τη Γάζα μεθαύριο Τρίτη, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου των δωρητών για την ανοικοδόμηση της περιοχής μετά τον πόλεμο των 50 ημερών με το Ισραήλ, το καλοκαίρι.
“
Θα επισκεφθώ τη Γάζα την Τρίτη για να ακούσω απευθείας τους ανθρώπους της Γάζας” είπε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Αύριο Δευτέρα ο Μπαν θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν.
Ο γενικός γραμματέας κάλεσε επίσης Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνοντας την έκκληση που έκαναν νωρίτερα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Χάλεντ αλ Ατίγια ανακοίνωσε στη σύνοδο ότι η χώρα του θα προσφέρει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Πρόκειται, μακράν, για το μεγαλύτερο ποσό που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής μια χώρα για τον σκοπό αυτό.
Πηγή: Καθημερινή