Οι τραπεζίτες εκβιάζουν αλλά κανείς δεν τσιμπάει!

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της μονταζιέρας και της μαύρης προπαγάνδας στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας στη λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πανικού στους Ελληνες πολίτες να ψηφίσουν κόμματα που υποτάσσονται στα συμφέροντα των golden boys των τραπεζών.

 

Η έγκριση από την ΕΚΤ του προληπτικού αιτήματος των τριών ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν ρευστότητα έως 10 δισ. ευρώ, αν χρειαστούν, από τον Μηχανισμό Εκτακτης Βοήθειας (ELA) πήρε διαστάσεις… εθνικού δράματος χάρη στα συστημικά ΜΜΕ που πλέον φαίνεται ότι ελάχσιτοι δίνουν σημασία σε όσα ξερνάνε.

 

Το κόλπο ήταν απλό: Παίρνουμε ένα τεχνικό ζήτημα, μια συνήθη τραπεζική πρακτική που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο μέσος πολίτης (σ.σ.όχι ο μέσης νοημοσύνης πολίτης) και την… πλασάρουμε κατά το δοκούν, εν τω μέσω της νυκτός.

 

Ετσι, αποκρύφτηκε ότι η έγκριση του ελληνικού αιτήματος για δύο εβδομάδες προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς και επανεξετάζεται αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Στόχος ήταν να πιστέψουν οι ψηφοφόροι ότι οι τράπεζες μετά το πέρας των δύο εβδομάδων «στερεύουν» από ρευστό.
Χθες οι τράπεζες ανεφοδίαζαν συνεχώς τα ATM και τα γκισέ τους, ενώ είναι ρητή και κατηγορηματική η διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια ρευστού τόσο στις ίδιες τις τράπεζες όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Η κατάσταση που επιχείρησε να δημιουργήσει το Μαξίμου μες στα μαύρα μεσάνυχτα της Πέμπτης ανάγκασε επί της ουσίας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε διευκρινίσεις.

 

Αξιωματούχος της ΕΚΤ, μιλώντας στο ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός Εκτακτης Βοήθειας (ELA) μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του Μνημονίου, καθώς αστές είναι φερέγγυες (solvent) και εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals).

 

Η διαδικασία της έγκρισης του ELA από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει αλλάξει από το 2012, οπότε ως γνωστόν οι ελληνικές τράπεζες είχαν αναγκαστεί να προσφύγουν στον συγκεκριμένο μηχανισμό και άντλησαν 120 δισ.
ευρώ.

 

Η χρηματιστηριακή αγορά πάντως, ως πιο ειδική επί των θεμάτων, δεν «τσίμπησε» και οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν άνοδο 2-4% στη μία το μεσημέρι.

 

Το κακό είναι ότι το μάρμαρο για τους εκβιασμούς των πολιτών το πληρώνουν οι φορολογούμενοι σε Ελλάδα και λοιπά κράτη-μέλη της ευρωζώνης. 

 

O Μηχανισμός Έκτακτης Βοήθειας (ΕLA) μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του Μνημονίου, καθώς αυτές είναι φερέγγυες (solvent) και εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals), διευκρίνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Η διαδικασία της έγκρισης του ΕLΑ από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει αλλάξει από το 2012 όποτε ως γνωστόν οι ελληνικές τράπεζες είχαν αναγκαστεί να προσφύγουν στον συγκεκριμένο μηχανισμό.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα μίας χώρας, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν αξιολογηθεί προσφάτως με τα stress tests. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΕLA οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί έως και 120 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την αναχρηματοδότηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η εξάρτηση από τον Μηχανισμό αυτό μειώθηκε βαθμιαία για να μηδενιστεί περίπου στα μέσα του 2014. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και στις κυπριακές τράπεζες.

 

Ηδη, η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα για χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, παρότι ήδη έχουν λάβει πάνω από 210 δισ. ευρώ για να παραμείνουν γεμάτα τα ταμεία τους.

 

Η έγκριση της ΕΚΤ αφορά χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς τούτο προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς.

 

Το σχετικό αίτημα εφόσον υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ρευστότητα θα επανακατατεθεί δηλαδή και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μετά από δεκαπέντε ημέρες. Σημειώνεται ότι, η διαδικασία αυτή εφαρμόζονταν από το 2012, χωρίς όμως τότε να ανακοινώνεται η έγκριση που χορηγούσε η ΕΚΤ στα σχετικά αιτήματα της τότε διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr