«Οι πρώτοι των πρώτων» με το βλέμμα στο εξωτερικό

Η προοπτική της φυγής στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές βρίσκεται ήδη στο μυαλό των φετινών αριστούχων, που με τις επιδόσεις τους βρίσκονται μεταξύ των «πρώτων των πρώτων».

 

Είναι μια γενική ομολογία των αριστούχων, που καταδεικνύει τόσο την υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών όσο και το γεγονός ότι η διαρροή μυαλών από την Ελλάδα θα συνεχιστεί σε βάθος πενταετίας. «Η χώρα πρέπει να δημιουργήσει τις ευκαιρίες επιστροφής της σημερινής γενιάς, που έχει στο μυαλό της τη μετανάστευση», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Βαμβακάς.

 

«Σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές», αναφέρει η Κατερίνα Μισθού από τη Ρόδο, η οποία θα ταξιδέψει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την ιστορική ΑΣΟΕΕ, για να σπουδάσει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η Κατερίνα συγκέντρωσε 19.848 μόρια και διεκδικεί την πρωτιά μεταξύ των 72.763 φετινών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Ηταν κοπιαστική η χρονιά, όμως νομίζω ότι η επιτυχία στηρίζεται στις σωστές βάσεις, από το Δημοτικό ακόμη», πρόσθεσε.

 

Στα 19.784 μόρια σταμάτησε το… κοντέρ της επίδοσης για τον Γιώργο Βαμβακά. Εισάγεται στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, και η δήλωσή του εντυπωσιάζει: «Στο σχολείο κάναμε καλή προετοιμασία, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να κάνω φροντιστήριο»! Και διευκρινίζει κατανοώντας την έκπληξή μου: «Στη ζωή μου έκανα μόνο φροντιστήριο ξένων γλωσσών». Οσο για την προοπτική μετανάστευσης για σπουδές στο εξωτερικό, ο Γιώργος είναι θετικός. «Ελπίζω, όμως, να μη μείνω εκεί για πάντα. Η χώρα πρέπει να δημιουργήσει τις ευκαιρίες επιστροφής της σημερινής γενιάς, που έχει στο μυαλό της τη μετανάστευση».

 

«Αφήνω όλα τα περιθώρια ανοιχτά. Το σίγουρο είναι ότι θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό, χωρίς να αποκλείω την προοπτική να μείνω μόνιμα», συμπληρώνει, από την πλευρά της, η Ελένη Δημητρίου. Με 19.731 μόρια έχει από τον Ιούνιο, με την ανακοίνωση των βαθμολογίων, κλείσει μία θέση στη Νομική Αθηνών. «Δεν ήμουν σίγουρη για την επιλογή σχολής. Επέλεξα τελικά τη Νομική διότι σου δίνει τη δυνατότητα για πολλές επαγγελματικές διεξόδους. Με τράβηξε, βέβαια, το γεγονός ότι με τις νομικές σπουδές μπορείς να βοηθήσεις κάποιον να βρει το δίκαιό του».

 

Μονόδρομος

 

«Για τον κλάδο που προτιμώ, της βιοϊατρικής, είναι μονόδρομος οι σπουδές στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα η βιοϊατρική βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο», λέει στην «Κ» η Δήμητρα Κουμούτσου. Με 19.621 μόρια είναι πλέον συμφοιτήτρια του Γιώργου στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ – την πλέον περιζήτητη του 4ου πεδίου.

 

Ο Μάνος Περδικάκης, που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, με 19.621 μόρια εισάγεται στο Οικονομικό του ΑΠΘ. «Εκτιμώ ότι το πρώτο πτυχίο πρέπει να γίνεται σε ένα τμήμα γενικού αντικειμένου και κατόπιν, όταν πλέον ξέρουμε καλύτερα τις επιθυμίες μας για τον επαγγελματικό κλάδο που θα ακολουθήσουμε, είναι απαραίτητο ένα μεταπτυχιακό ειδίκευσης», λέει στην «Κ» ο Μάνος, αποτυπώνοντας την τάση που διαμορφώνεται στις σπουδές μετά το λύκειο.

 

«Να παλέψουμε»

 

«Πριν από τις πανελλήνιες σκέφτηκα να φύγω για σπουδές στη Σουηδία», συμπληρώνει η Ελένη Βενιζέλου, φοιτήτρια πλέον της Νομικής Αθηνών με διαβατήριο τα 19.445 μόρια που συγκέντρωσε. Και τονίζει: «Ομως, άλλαξα γνώμη. Στην Ελλάδα έχουμε καλούς πανεπιστημιακούς και πανεπιστήμια ανεξαρτήτως της οργάνωσής τους. Πρέπει να παλέψουμε για την πατρίδα μας».

 

Πηγή: Καθημερινή