Οι «κόκκινες γραμμές» για το ασφαλιστικό -Διπλό βέτο για συντάξεις – όρια ηλικίας

Καμία νέα παρέμβαση στα όρια ηλικίας και στις κύριες συντάξεις. Η θέση αυτή αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, θα επισημάνει πως τα θέματα αυτά έχουν ρυθμιστεί.

 

«Οχι» σε νέες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας και στις κύριες συντάξεις λέει η ελληνική πλευρά, εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

 

Αρνητικά αντιμετωπίζεται και το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων στις ομαδικές απολύσεις, ενώ ανοίγει παράθυρο για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους (αλλά όχι στο θέμα του λοκ άουτ). Για τις κυβερνητικές θέσεις εν όψει της διαπραγμάτευσης είχαν χθες συνάντηση ο Γκίκας Χαρδούβελης με τον Γ. Βρούτση.

 

Το μεταξύ το «ραντεβού» του υπουργού Εργασίας με την τρόικα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Κεντρική θέση του υπουργού Εργασίας είναι πως «δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας, δηλαδή δεν θα κάνουμε ανατροπή στους οικογενειακούς προγραμματισμούς».

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αυριανή συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους, στη Γενεύη, με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Στη συνάντηση, που θα γίνει μετά από πρωτοβουλία του Γιάννη Βρούτση, θα αναζητηθεί λύση κοινά αποδεκτή για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει τις πιέσεις των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις.

Στο «μέτωπο» του ασφαλιστικού ο υπουργός Εργασίας θα ζητήσει πίστωση χρόνου, καθώς οι αναλογιστικές μελέτες για τα οικονομικά των Ταμείων θα είναι έτοιμες τον Οκτώβριο. Στο μεταξύ, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις ενοποιήσεις των Ταμείων (μισθωτοί στο ΙΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες στον OAEE και αγρότες στον ΟΓΑ), με βάση και τη μελέτη του ΚΕΠΕ.

Στις πιέσεις της τρόικας για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση βάζει διπλό βέτο:

 

■ Όρια ηλικίας. Δεν συζητά το υπουργείο Εργασίας νέες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα ανατρέψει τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών. Άλλωστε, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.

Μάλιστα, η ελληνική πλευρά θα επισημάνει πως τυχόν νέες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας θα οδηγήσουν αυτομάτως στην έξοδο χιλιάδες ασφαλισμένους (που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα). Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

 

■ Συντάξεις. «Οχι» στη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων από τα ταμεία κύριας ασφάλισης, λέει η ελληνική πλευρά. Στη διαπραγμάτευση ο υπουργός Εργασίας θα επισημάνει στην τρόικα πως με μια σειρά νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια- το θέμα των κύριων συντάξεων έχει ρυθμιστεί.
Συγκεκριμένα, για όσους θα αποχωρήσουν από το 2015 και μετά προβλέπεται έτσι και αλλιώς νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

 

Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης, «μοντέλο» που θα είναι ενιαίο σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως για την εφαρμογή του νόμου έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο, που θα παραδώσει μέσα στο φθινόπωρο σχετικό πόρισμα.

Επικουρικά Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επισημάνει στους δανειστές πως δεν απαιτούνται νέες νομοθετικές παρεμβάσεις στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Από το 2015 θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και επομένως ανάλογα με τα οικονομικά των Ταμείων θα αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

Όσον αφορά στο εργασιακό «μέτωπο», η γραμμή που θα ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας έχει ως εξής:

 

■ Ομαδικές απολύσεις. Πίστωση χρόνου για να αξιολογηθούν οι αλλαγές που έγιναν την άνοιξη ζητά η ελληνική πλευρά, με την τρόικα ωστόσο να επιμένει για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα. Ο Γιάννης Βρούτσης θα επισημάνει πως με πρόσφατη ρύθμιση η διαδικασία πέρασε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (μάλιστα υπήρξε και η πρώτη απόφαση το καλοκαίρι).

Επομένως, πλέον δεν απαιτείται υπογραφή του υπουργού και συνακόλουθα δεν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις σε ένα θέμα που έχει λυθεί. Μάλιστα, τα επιχειρήματα αυτά αναμένεται να «υποστηριχτούν» και από μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (που καταγράφει τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά κράτη).

 

■ Συνδικαλιστικός νόμος. Μετά από 32 χρόνια ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του «συνδικαλιστικού νόμου». Όπως ήδη αναφέρθηκε, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους θα γίνει στην έδρα του ILO στη Γενεύη με στόχο ένα μίνιμουμ συναίνεσης σε μία σειρά θεμάτων.

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ανοίξει μία σειρά θεμάτων, όπως είναι ο τρόπος λήψης της απόφασης για απεργία, η χρηματοδότηση των συνδικάτων, η επαναφορά του λοκ άουτ και το θέμα των συνδικαλιστικών αδειών. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θέλει να βγάλει από τη συζήτηση το θέμα του λοκ άουτ και τα υπόλοιπα θέματα να συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους.

Έλεγχος σε όλα τα Ταμεία σε βάθος 27 ετίας


 

Αναδρομικό έλεγχο ακόμα και σε βάθος 27 ετών ξεκινά στα Ταμεία το υπουργείο Εργασίας, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στο πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει τα οικονομικά ορισμένων ασφαλιστικών φορέων. Ενδεικτικό Tns κατάστασης (όπως φαίνεται και στον διπλανό πίνακα) είναι πως εκκρεμότητες καταγράφονται σε 93 κλάδους ή τομείς ασφαλιστικών φορέων και ακόμα δεν έχουν κλείσει 339 οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή για άμεσο έλεγχο σε όλα τα Ταμεία, που έχουν διορία εντός έτους για να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος.

H πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά στοιχεία από το 2004 και μετά, ωστόσο υπάρχουν και εκκρεμότητες ακόμα και από το τέλος της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές του 1990.

Ακόμα και μετά τις ενοποιήσεις υπάρχουν κλάδοι ή τομείς στο εσωτερικό των Ταμείων που… χαράσσουν τη δική τους πορεία και δεν έχουν καταθέσει ισολογισμούς- απολογισμούς, οικονομικές καταστάσεις και μία σειρά άλλων δεδομένων. Επομένως n εικόνα που υπάρχει για τα οικονομικά πεπραγμένα είναι θολή και ο ουσιαστικός έλεγχος είναι πρακτικά αδύνατος.

Μετεξεταστέοι Από τα στοιχεία προκύπτει πως σε κάθε Ταμείο υπάρχουν διαφορετικές… ταχύτητες, με κλάδους που «πειθαρχούν» και καταθέτουν τα στοιχεία και άλλους τομείς που έχουν μείνει… μετεξεταστέοι. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε όσους κλάδους δεν έχουν καταθέσει όλα τα οικονομικά δεδομένα και οι οποίοι θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να έχουν οριστικά τελειώσει με τις  εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα για την αντιμετώπιση παθογενειών του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει σε εφαρμογή εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο το σύστημα «Ηλιος», στο οποίο υπάρχει μία λεπτομερής απεικόνιση της κατάστασης των Ταμείων (αριθμός συνταξιούχων, ύψος συντάξεων, γεωγραφική κατανομή κ.ά.).

 

Με τη νέα παρέμβαση του υπουργείου θα υπάρχει:


 

■ Σαφής εικόνα για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων που περιλαμβάνονται στο έργο και τα αποτελέσματα της οικονομικής τους διαχείρισης στο παρελθόν.

■ Πλήρης αποτύπωση απαιτήσεων ή υποχρεώσεων από/ προς διάφορους δημόσιους φορείς (π.χ. νοσοκομεία. Δημόσιο, άλλα ασφαλιστικά ταμεία) ώστε στη συνέχεια αυτές να διακανονιστούν.

■ Πλήρης εικόνα των οικονομικών δεδομένων, για να χαραχτεί και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Μετά τις ενοποιήσεις υπάρχουν κλάδοι που δεν έχουν καταθέσει ισολογισμούς και οικονομικές καταστάσεις

 

■ Άμεση καταχώριση των οικονομικών συναλλαγών που θα επιτρέψει την έγκαιρη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο μέλλον, ώστε να υπάρχει πλήρης δημοσιότητα για την οικονομική διαχείριση των Ταμείων.

Το έργο με τίτλο «Οικονομική Μεταρρύθμιση των ΦΚΑ και Βελτιστοποίηση του Μηχανισμού Διαχείρισης και Ελέγχου των Οικονομικών Πόρων τους για τη διασφάλιση της Βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος» χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ.

 

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:


 

■ Την καταχώριση των χειρόγραφων παραστατικών λογιστικών γεγονότων και πράξεων σε κατάλληλη μηχανογραφική εφαρμογή.

 

■ Την κατάρτιση των ισολογισμών απολογισμών των οικονομικών καταστάσεων που προβλέπονται από το ΠΔ 80/199 κ.ά. (ώστε να αποτυπωθεί η οικονομική απόδοση των Ταμείων).

 

■ Τη δημιουργία κατάλληλων οργανωτικών και μηχανογραφικών υποδομών για τη διαχείριση και τον έλεγχο των οικονομικών πόρων των Ταμείων από εδώ και στο εξής.

 

 

Πηγή: Έθνος