Οι «έξυπνοι» μετρητές έρχονται, τα παλιά ρολόγια της ΔΕΗ φεύγουν
Με μηνύματα SMS στο κινητό τηλέφωνο θα ενημερώνονται μελλοντικά οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για το ρεύμα που έχουν ξοδέψει καθώς και για τις προγραμματισμένες διακοπές.
Αν πάλι συνδεθούν μέσω του κινητού τους στο Internet ή αν διαθέτουν tablet, τότε θα έχουν πρόσβαση και σε ιστορικά δεδομένα κατανάλωσης, προκειμένου να συγκρίνουν τις καταναλώσεις που έκαναν, για παράδειγμα, τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ή με τον αντίστοιχο πέρυσι. Σε περίπτωση λοιπόν που διαπιστώσουν ότι υπερέβησαν τα συνηθισμένα επίπεδα κατανάλωσής τους, θα μπορούν να κάνουν ορθολογικότερη χρήση. Διαφορετικά, αν δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους, θα βλέπουν ανά πάσα στιγμή τα παραπάνω δεδομένα σε μια μικρή οθόνη μεγέθους κινητού τηλεφώνου εγκατεστημένης στο εσωτερικό του σπιτιού της, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τον μετρητή.
200.000 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Πρόκειται για μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που θα διαθέτουν οι νέοι έξυπνοι μετρητές που πρόκειται να εγκαταστήσει σε μέχρι 200.000 κατοικίες και καταστήματα (170.000 υποχρεωτικά και 30.000 προαιρετικά) ο νικητής του διαγωνισμού που προκήρυξε χθες ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ). Επειδή το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, σε πρώτη φάση οι οθόνες θα εγκατασταθούν μόνο σε 30.000 κατοικίες.
Πώς θα γίνεται η καταμέτρηση
Η καταμέτρηση θα γίνεται online. Ανά 15 λεπτά ο μετρητές θα μαζεύει στοιχεία και στο τέλος της ημέρας θα τα αποστέλλει μέσω δικτύου ασύρματης κινητής τηλεφωνίας ή μέσω των καλωδίων της ΔΕΗ στον κοντινότερο υποσταθμό. Εκεί θα συγκεντρώνονται δεδομένα απ’ όλες τις γειτονικές κατοικίες. Από εκεί, είτε μέσω οπτικής ίνας είτε μέσω δικτύου κινητης τηλεφωνίας, θα αποστέλλονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή που θα τοποθετηθεί στις κεντρικές εγκαταοτάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στο Ρουφ. Αυτή θα είναι και η καρδιά του συστήματος, με δυνατότητα τηλεμέτρησης για 300.000 σημεία μέτρησης. Ο υπολογιστές θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα δημιουργεί ένα ιστορικό με την κατανάλωση του κάθε πελάτη.
Που θα τοποθετηθούν
Σύμφωνα με την προκήρυξη, στο πλαίσιο του έργου προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν 60.000 μετρητές στον Νομό Ξάνθης, 80.000 στον Νομό Λέσβου, 20.000 στον Νομό Λευκάδας, 7.000 στην Αττική και 3.000 στην Κεντρική Μακεδονία.
Προαιρετικά θα εγκατασταθούν επίσης 17.000 στη Σαντορίνη, 3.000 στην Κύθνο και 10.000 στη Μήλο. Οι περιοχές αυτές δεν επελέγησαν τυχαία.
Είναι τόσο αστικές και ημιαστικές όσο επίσης αγροτικές και νησιά, προκειμένου να αποκτηθεί εμπειρία από τη λειτουργία ενός τέτοιου συοτήματοε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής επικράτειας.
Πηγή: Τα Νέα