Οι εκατό ημέρες που συγκλόνισαν τους Ελληνες δανειολήπτες

Ένα προς ένα αποδομεί ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος όλα τα σημεία της νέας προτεινόμενης ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια που διαρρέουν η κυβέρνηση, οι ξένοι πιστωτές και οι τραπεζίτες για να μετρήσουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας και να παραπλανήσουν τους δανειολήπτες.

 

Η κυβέρνηση ουσιαστικά υποκύπτει πλήρως στις αξιώσεις των τραπεζών για τον τρόπο που εκείνες θέλουν για τις ρυθμίσεις των ανεξόφλητων δανείων αντί να προχωρεί σε μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο οικονομικός σύμβουλος του Συλλόγου, Γιώργος Διονυσάτος, στο radio1d.gr και στην εκπομπή «Πρωινές Κουβέντες» με τους Πάνο Μπουλιώνη και Κατερίνα Στάμου.

 

Οι τράπεζες παράγουν προϊόντα, τα οποία πωλούν με συμβάσεις του εμπορικού δικαίου, οι οποίες είναι αμφοτεροβαρείς και προβλέπουν δικαιώματα για τους δανειολήπτες, τα οποία όμως ποτέ δεν είναι σεβαστά. Για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, χρειάζονται χρήμα. Για να συγκεντρώσουν κεφάλαια προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή να προχωρήσουν σε κούρεμα των καταθέσεων των πελατών τους για να αντλήσουν ρευστό, κάτι που δεν είναι σύνηθες, ή ζητιανεύουν χρήμα από το κράτος (ανακεφαλαιοποιήσεις).

Μέχρι το 2012 στην Ελλάδα, οι τράπεζες έλαβαν πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ως ανακεφαλαιοποίηση  ενώ τα «κόκκινα» δάνεια υπολογίζονταν σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, υπολογίζονται σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Οι ανακεφαλαιοποιήσεις είναι ότι χειρότερο για την κοινωνία. Χρυσώνει τις τράπεζες που τα μέλη των δ.σ. τους διαχειρίζονται το χρήμα όπως εκείνα θέλουν και απολαμβάνοντας δια νόμου ασυλία και επιπλέον υπερχρεώνουν τον δανειολήπτη με παράνομους, άκυρους και καταχρηστικούς όρους στις δανειακές συμβάσεις.

 

Υπό αυτό το καθεστώς, η κυβέρνηση, για την οποία οι δανειολήπτες μετά από τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, έθρεφαν προσδοκίες ότι θα τους προστατέψει και θα τους ανακουφίσει.

 

Όμως, η κυβέρνηση τους σέρβιρε μια ξαναζεσταμένη σούπα μέσα από μια προτεινόμενη ρύθμιση που όχι μόνο δεν είναι καινούρια και ρηξικέλευθη αλλά μια συνέχεια των ρυθμίσεων που δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και αντί να αποτελεί δίχτυ ασφαλείας για τον δανειολήπτη αποτελεί δίχτυ παγίδευσής του σε όσα αξιώνει ο τραπεζίτης.

 

Αναλύοντας τα τέσσερα βασικά σημεία της υπό εξέταση ρύθμισης ο κ. Διονυσάτος αναφέρει τα εξής:

 

-Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (3869/2010) δεν βελτιώνεται προς όφελος του δανειολήπτη αλλά προς όφελος της τράπεζας. Προβλέπονται δίκες εξπρές μεν αλλά χωρίς να διασαφηνίζεται πώς θα συμβεί αυτό, αλλά οι εκδικάσεις γίνονται με βάση με όσα έχει υπολογίσει η τράπεζα ως οφειλή και όχι με βάση την πραγματική οφειλή του δανειολήπτη. Η τράπεζα συμπεριλαμβάνει στην οφειλή όλους τους άκυρους, παράνομους και καταχρηστικούς όρους της δανειακής σύμβασης και επιπλέον χρεώσεις που είναι παράνομες και χορηγεί μια βεβαίωση οφειλών στον δανειολήπτη, την οποία πρέπει να παρουσιάσει στη Διακιοσύνη για να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσής του με βάση το έγγραφο που ο ίδιος παρέλαβε από την τράπεζα.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο και με όσα ανέφερε ο κ. Διονυσάτος, οι εκδικάσεις των υποθέσεων για τα υπερχρεωμένα θα πρέπει να γίνονται αφού προηγουμένως γίνει εκκαθάριση της οφειλής από όλες τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών.

 

 

Κώδικας Δεοντολογίας σε βάρος των δανειοληπτών

 

Με τη ρύθμιση, νέα όπλα προστίθενται στο οπλοστάσιο των τραπεζιτών έναντι των δανειοληπτών. Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή η πιστωτική πολιτική των τραπεζών, έγινε ο νόμος 4224/13 και θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Ο Κώδικας επιτρέπει στις τράπεζες να τοκίζουν παράνομα τις οφειλές των δανειοληπτών, να κατασχέτουν και να βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια τους και αφού τους έχουν αφήσει άστεγους, να τους ανακοινώνουν ότι εξακολουθούν να χρωστάνε διότι η οφειλή δεν καλύφθηκε με το ξεπούλημα της κατοικίας τους! Ο Κώδικας Δεοντολογίας κάνει λόγο για συνεργάσιμο δανειολήπτη, αλλά όχι για συνεργάσιμο τραπεζίτη. Τι σημαίνει συνεργασία;

 

Ο δανειολήπτης έχει σκυμμένο το κεφάλι και απαντά yes man σε ότι αξιωνει η τράπεζα και αν τυχόν θέλει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων του ή να ζητήσει διευκρινίσεις για το δάνειό του, όπως π.χ. να ζητήσει ή όχι καρτέλα του λογαριασμού του δανείου του, η τράπεζα του χρεώνει παράνομα την κάθε σελίδα με το ποσό των δέκα ευρώ.

 

Πρόκειται για μια παρανομία που ούτε καν ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας δεν προβλέπει. Στη ρύθμιση πφοβλέπεται ότι οι τράπεζες που έχουν πάψει να είναι πιστωτικά ιδρύματα και λειτουργούν σαν εισπρακτικές εταιρίες κατοχυρώνουν το δικαίωμα να ενοχλούν τον δανειολήπτη για να τον αναγκάσουν να υπογράψει νέα σύμβαση, με την οποία πρώτον θα αναγνωρίζει την παράνομη σε βάρος του οφειλή με τις υπερχρεώσεις και δεύτερον θα παγιδεύεται σε μια ακόμη χειρότερη δανειακή σύμβαση από εκείνη που αρχικά είχε υπογράψει καθώς θα πληρώσει περισσότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (διακανονισμός).

 

Με τον διακανονισμό, ο δανειολήπτης εκχωρεί τα πάντα όλα στην τράπεζα. Αναγνωρίζει την παράνομη υπερχρέωση –τοκογλυφία στην οφειλή του, το ξεπούλημα (τιτλοποίηση) του δανείου του και κατ’ επέκταση του ενεχύρου του σε εταιρίες ειδικού σκοπού (αρπακτικά της αγοράς ακινήτων) και παγιδεύεται σε πολυετές χρέος. Εν ολίγοις, Μνημόνιο για τον δανειολήπτη.

 

Επιπλέον, τα δικαιώματα του δανειολήπτη περιορίζονται, καθώς είναι υποχρεωμένος αν δεν συμφωνεί με το νέο συμβόλαιο να προχωρήσει σε ένσταση μόλις μέσα σε 30 ημέρες και αν η διορία λήξει, χάνει το δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση.

 

Στο σχέδιο αναφέρεται ο χειρισμός του μη συνεργάσιμου δανειολήπτη. Οποιος δεν υπογράψει όσα η τράπεζα προτείνει θα οδηγηθεί στην…κρεμάλα. Με λίγα λόγια ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας τίθεται σε νομική διάσταση πλέον σε ισχύ όχι για την ανακούφιση των δανειοληπτών αλλά για να τον οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα των τραπεζών.

 

 

Σήμα κινδύνου για εξώσεις από το 2016

 

Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς μόνο πρώτης κατοικίας δανειοληπτών, το πάγωμα ισχύει μέχρι το 2016. Ηδη, οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγάλο πλιάτσικο από το επόμενο έτος, συνεργαζόμενες με εταιρίες όπως η Aktua της ισπανικής τράπεζας Sandander που ξεσπίτωσε με τη βία χιλιάδες ανθρώπους στην Ισπανία. Η Πειραιώς, η Εθνική, η Eurobank έχουν τις δικές τους εταιρίες ειδικού σκοπού (όπως η THEMELION 4).

 

Το βασικό ερώτημα εν προκειμένω είναι πώς θα υπολογιστεί η αξία του ακινήτου που κατάσχεται από τον δανειολήτπη και προς το παρόν οι αντικειμενικές αξίες λόγω της υποτίμησης της αγοράς ακινήτων δεν συμφέρουν τους τραπεζίτες. Όμως, από το 2016 δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι και οι τράπεζες είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για το μπαράζ ξεσπιτωμάτων.

 

Δυστυχώς, ο Ελληνας κάθεται στον καναπέ και περιμένει καλή τη πίστη από την κυβέρνηση να τον προστατέψει. Όμως θα είναι αργά όταν π.χ. η Aktua Hellas θα τον πετάξει από το σπίτι του, προειδοποίησε ο κ. Διονυσάτος..

 

 

Μικροεπιχειρηματίες στη μέγκενη των τραπεζών

 

Για πρώτη φορά, οι ψηφοφόροι ψήφισαν αριστερά με την ελπίδα ότι θα επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη και θα δοθεί τέρμα στην τοκογλυφία των τραπεζιτών και στην αισχροκέρδειά τους και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά αντίθετα στη ρύθμιση η κυβέρνηση επικαιροποιεί τον αναποτελεσματικό νόμο Δένδια περί δήθεν ρύθμισης επιχειρηματικών δανείων και στεγαστικών δανείων επιχειρήσεων.

 

Καταρχήν ο Δένδιας έσκασε το πυροτέχνημα την τελευταία ημέρα πριν από την αποχώρησή του από το υπουργείο Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά δάνεια.

 

Με βάση τον νόμο, δένονται χειροπόδαρα οι επιχειρηματίες από τους τραπεζίτες για τις οφειλές τους και παγιδεύονται σε μια παρατεταμένη εξόφληση ενός χρέους που δεν τελειώνει ποτέ. Ούτε λόγος για εκκαθάριση της οφειλής στο «βελτιωμένο» υποτίθεται νόμο Δένδια, παρά μόνο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των τραπεζιτών, αφού λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά που εκείνες υπολογίζουν ως οφειλή, τα οποία είναι μεγαλοποιημένα παράνομα..  

 

Για τις εταιρίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην τοκογλυφία των τραπεζών, προβλέπεται σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του χρέους τους, κάτι που παραπέμπει σε εσωτερικό Μνημόνιο από τις τράπεζες και το κράτος προς όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Αυτό προβλέπεται ακόμη και για τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που σημαίνει ότι το ίδιο το κράτος πληρώνει παράνομο τόκο!

 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει δεχτεί πολλές σχετικές καταγγελίες και έχει προστατέψει δανειολήπτες-μέλη του που έχουν πέσει θύματα αυτής της πρακτικής των τραπεζών. Στον νόμο Δένδια, άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση για τις εκατό δόσεις για οφειλές στο Δημόσιο που δεν διευκολύνουν κανέναν οφειλέτη, αλλά αντίθετα τον παγιδεύουν στην αποπληρωμή της οφειλής, χωρίς να την μειώνουν.

 

Εν κατακλείδι, η νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια επιδεινώνει την ήδη πολύ άσχημη κατάσταση των δανειοληπτών.

 

Αναγκαία τα μέτρα για το κοινό καλό

 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος προτείνει:

 

– Εκκαθάριση όλων των οφειλών από τους παράνομους, άκυρους και καταχρηστικούς όρους και όχι να γίνονται οποιεσδήποτε υποτιθέμενες ρυθμίσεις με βάση τις βεβαιώσεις οφειλών που οι τράπεζες υπολογίζουν.

 

– Παρακολούθηση όλων των δανείων και συμμόρφωση των τραπεζών με βάση τα κριτήρια που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη ώστε να περιοριστεί αν δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί η υπερχρέωση και η αισχροκέρδια από τις τράπεζες.

 

– Αγωγές, ει δυνατόν ομαδικές, των δανειοληπτών προς τις τράπεζες για τις παράνομες, άκυρες και καταχρηστικές χρεώσεις.

 

– Δημιουργία πολιτικού φορέα με κιοινωνικό προσανατολισμό ώστε να αντιληφθούν οι πάντες ότι οι φορολογούμενοι και η κοινωνία, ο λαός, έχει φορτωθεί τα βάρη, τα λάθη, τις ατιμίες των διεφθαρμένων στην τραπεζοκρατία και στην ελίτ και ότι πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο χρέωσης του λαού. Επιπλέον, να πάψει αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα, της οποίας το εξωτερικό χρέος υπολογίζεται σε 550 δισεκατομμύρια ευρώ την ώρα που το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και άλλων κρατώ-μελών της ευρωζώνης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr