Οι 5 μύθοι που πιστεύουν οι Γερμανοί για τους Ελληνες
«Γιατί (θέλουμε να) καταλαβαίνουμε λάθος τους Έλληνες», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, στο οποίο επιχειρείται η αποκατάσταση «μύθων» που έχουν επικρατήσει από την αρχή της κρίσης στη γερμανική κοινή γνώμη σχετικά με την Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει συχνά αδικηθεί: δηλώσεις έχουν διαστρεβλωθεί, στοιχεία έχουν παρερμηνευθεί (…) Δηλώσεις και χειρονομίες Ελλήνων υπουργών είτε υπερερμηνεύονται είτε παρερμηνεύονται γρήγορα» αναφέρει ο συντάκτης και παραθέτει πέντε τέτοιες αντιλήψεις:
1. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους: Η ελληνική φορολογική διοίκηση είναι αδύναμη και αναποτελεσματική -χωρίς αμφιβολία, αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιείται συχνά από τον γερμανικό Τύπο, μαζί με φωτογραφίες πλουσίων Ελλήνων να ξοδεύουν τα χρήματά τους είτε σε πάρτι είτε σε ιππικούς αγώνες.
Στην πραγματικότητα, οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν στην Ελλάδα ιδιαίτερα μεγάλους φόρους και ένας λόγος για αυτό είναι ότι φορολογούνται όχι με βάση τα κέρδη τους, αλλά απλώς με το μέγεθος των πλοίων ή τονάζ, με νόμο που ισχύει από το 1957, διευκρινίζεται. Τονίζεται δε ότι συνήθως παραλείπεται η αναφορά ότι αυτή η ρύθμιση ισχύει σε σχεδόν όλα τα κράτη με ναυτιλία. Οι ίδιοι οι Γερμανοί πλοιοκτήτες μείωσαν τη φορολόγησή τους στα τέλη της δεκαετίας του ΄90.
2. Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και ξοδεύουν τα χρήματα των άλλων χωρών: Πρόκειται για μια εκστρατεία άνευ προηγουμένου, η οποία στηρίζεται από την εφημερίδα Bild και τροφοδοτείται κυρίως από δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), γράφει η Zeit και διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην πραγματικότητα κανένας λαός στην Ευρώπη δεν εργάζεται τόσο όσο οι Έλληνες, με περισσότερες από 2.000 ώρες ετησίως, ενώ οι Γερμανοί είναι προτελευταίοι στην κατάταξη, με 1.400 ώρες. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι Γερμανοί είναι πιο παραγωγικοί. Επιπλέον, αναφέρεται ότι από τα 226 δισεκατομμύρια της βοήθειας που έχει δοθεί στην Ελλάδα, μόνο τα 15 δισεκατομμύρια έχουν διατεθεί για τη λειτουργία του κράτους, ενώ πάνω από τα μισά της συνολικής βοήθειας χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους.
3. Η επίσκεψη Τσίπρα σε μνημείο της Αντίστασης αποτελούσε πρόκληση για τη Γερμανία: Σίγουρα η κυβέρνηση συνυπολόγισε και ένα σινιάλο προς την κατεύθυνση της Γερμανίας, εκτιμά ο συντάκτης, αλλά παραθέτει απόσπασμα από την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην εφημερίδα, στο οποίο το διαψεύδει κατηγορηματικά και εξηγεί ότι επρόκειτο για ένα μήνυμα προς την Χρυσή Αυγή.
4. «Ό,τι και αν λένε οι Γερμανοί, θα πληρώσουν»: Μια φράση του Γ. Βαρουφάκη η οποία απομονώθηκε από το πλαίσιό της, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι, κατά την άποψή του, τα χρήματα των δανειστών πηγαίνουν σε μια «μαύρη τρύπα» και, επομένως, οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν -«μοιραίο λάθος», είχε πει ο κ. Βαρουφάκης.
5. Η Ελλάδα δεν μεταρρυθμίζεται αρκετά: Για τους Γερμανούς αυτή είναι σοβαρή κατηγορία, καθώς η χώρα τους, με την «Ατζέντα 2010» του Γκέρχαρντ Σρέντερ, θεωρήθηκε μοντέλο μεταρρυθμίσεων για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έκτοτε, η Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, δεν έχει κάνει μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, επισημαίνεται, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, αν και με πτωτική τάση, ενώ είναι αλήθεια ότι πολλές μεταρρυθμίσεις παραμελούνται.