Οδηγός … για τη φοιτητική ζωή στη Θεσσαλονίκη
Το γεγονός πως το Α.Π.Θ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, φανερώνει το λόγο που η πόλη θεωρείται η Μέκκα της φοιτητικής ζωής. Η Θεσσαλονίκη, παρότι είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας, είναι πανεύκολη για να τη μάθεις.
Η ρυμοτομία της είναι τόσο εύκολη, που, αν χαθείς και πιάσεις την κατηφόρα, θα βρεθείς σίγουρα στη θάλασσα, κάτι που δεν μπορείς να πεις με σιγουριά για την Αθήνα.
Τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες που πρέπει να μάθεις, για να την παίζεις στη συνέχεια στα δάκτυλα. Η Λεωφόρος Νίκης (παραλιακή), η Τσιμισκή και η Εγνατία. Όλες παράλληλες μεταξύ τους, ορίζουν το Κέντρο της πόλης. Εκεί θα βρεις τα πάντα. Από την ξακουστή μπουγάτσα και τις εξαιρετικές γεύσεις, μέχρι τα μπαρ που μπορείς να ξενυχτήσεις και να περάσεις κάτι παραπάνω από καλά.
Αν δεν είσαι Θεσσαλονικιός και θες να επιβιώσεις κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής εδώ, τρία πράγματα θα προσέξεις. Να λες το σουβλάκι σουβλάκι, το καλαμάκι καλαμάκι και να μην πιάσεις στο στόμα σου τον ΠΑΟΚ.
Η φοιτητική ζωή στο Πανεπιστήμιο:
Το φαγητό στις λέσχες δεν είναι και το ιδανικό, εάν σκεφτεί κανείς τι μπορεί να φάει έξω. Αλλά είναι ό,τι πρέπει για τις περιόδους που δεν παίζει μία. Τα βολικά ωράρια της βιβλιοθήκης βοηθάνε όσους αντέχουν τη ζέστη της άνοιξης και του φθινοπώρου. Γενικά το κλίμα στις Σχολές είναι ωραίο κι αν είσαι πρωτοετής δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να κάνεις παρέες.
Που θα διασκεδάσεις:
Τα συνοικιακά καφέ γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση, με πολύ λογικές τιμές. Επίσης, τα καφέ γύρω από τη Ροτόντα, η Ικτίνου και κάποια καφέ της παραλιακής αποτελούν τα σημεία ραντεβού των φοιτητών. Για τις νυχτερινές εξόδους, η Βαλαωρίτου είναι αυτή τη στιγμή η περιοχή που θα σε ξετρελάνει, έχοντας πολλές επιλογές, από bar που παίζουν House, Rock, μέχρι και R’n’B.
Η αλήθεια είναι πως το κέντρο της πόλης κρατείται λαϊκοπόπ, ενώ δεν είναι και πάρα πολλά τα club που παίζουν ηλεκτρονική μουσική.
Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως Παρασκευές και Σάββατα γίνονται πολύ καλά party μέσα στα Πανεπιστήμια.
Η πλατεία Άθωνος είναι ένας από τους ονομαστούς προορισμούς, σε μια πόλη που ξέρει πολύ καλά να τρώει και οι τιμές δεν ξεφεύγουν. Αν μιλάμε για συνοικίες, τότε δοκίμασε να φας πιτόγυρα στην Τούμπα. Τεράστια πιτόγυρα, ίσως τα καλύτερα της Ελλάδας και η αναλογία φαγητού τιμής αποδεικνύεται εντυπωσιακά υπέρ του φοιτητή.
Φυσικά, δεν υπάρχει φοιτητής στη Θεσσαλονίκη που να μην πέρασε από την Χαλκιδική το καλοκαίρι ή το κάμπινγκ του Πανεπιστημίου στο Ποσείδι.
Τι να ακούσεις:
Τη δεκαετία του ΄80 και του ’90 η Θεσσαλονίκη ήταν ίσως η πρωτεύουσα της ελληνικής μουσικής ροκ σκηνής, έχοντας γεννήσει πολλά συγκροτήματα. Βέβαια, παράλληλα, «έβγαλε» και πολλές μεγάλες λαϊκές φωνές, καθώς αρκετοί που πέρασαν από τα γνωστά μαγαζιά της Αθήνας, έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη Θεσσαλονίκη. Το σίγουρο πάντως είναι αυτό: στη Θεσσαλονίκη μπορείς να βρεις ρεύματα από όλα τα μουσικά ήδη και η νυχτερινή διασκέδαση μπορεί να καλύψει τα γούστα και του πιο απαιτητικού.
Κόστος ζωής:
Το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βρίσκονται στην καρδιά της πόλης. Το κέντρο της πόλης είναι πανάκριβο. Για να έχεις μια εύκολη εικόνα του τι συμβαίνει, όσο πιο κοντά στη θάλασσα είναι, τόσο πιο ακριβό είναι. Σιγά τη διαπίστωση, θα πεiς, αλλά ok. Βέβαια, τα διαμερίσματα του κέντρου είναι πιο παλιά όμως σου δίνουν το πλεονέκτημα να βρίσκεσαι σχεδόν δίπλα στη σχολή σου.
Αν νοικιασεις στο κέντρο (κύρια φοιτητική γειτονιά η Αγίου Δημητρίου, πάνω από την Εγνατία), μπορεί να πηγαίνεις είτε με τα πόδια, είτε με λεωφορείο και να είσαι σε λίγα λεπτά στο Πανεπιστήμιο. Οι περιοχές γύρω από τις σχολές είναι ιδανικές, όπως πολύ καλές είναι και οι περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αφού υπάρχει τακτική συγκοινωνία, κάτι που δεν ισχύει για τις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Έτσι, η Τριανδρία, η Τούμπα, η Λεωφόρος Στρατού, η Δελφών είναι γειτονιές που βολεύουν και το ενοίκιο δεν ξεφεύγει. Αντίθετα, όσοι ζουν στις δυτικές συνοικίες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη μετακίνησή τους. Αν ψάξεις καλά ένα στούντιο στο κέντρο σε παλιές πολυκατοικίες μπορεί να κάνει και γύρω στα 150 ευρώ, οι γκαρσονιέρες γύρω στα 200. κι ένα δυάρι 250-300 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη μπορείς να φτάσεις με όποιον τρόπο θες είτε με ΚΤΕΛ, είτε με τρένο, είτε αεροπορικώς. Από την Αθήνα το ΚΤΕΛ στοιχίζει 30 ευρώ το φοιτητικό, ενώ από Πάτρα 33.40. Το τρένο κοστίζει γύρω στα 45 ευρώ, αλλά η τιμή είναι καλύτερη αν το αγοράσεις μέσω ίντερνετ.
Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί πάρα πολλούς προορισμούς στην Ελλάδα. Από την Αθήνα και τα Χανιά μέχρι την Καλαμάτα και την Ρόδο. Φυσικά από τη Θεσσαλονίκη φεύγουν πτήσεις και προς το εξωτερικό, γεγονός που θα εκμεταλλευτείς πολλές φορές στην φοιτητική σου ζωή όποτε βγαίνουν φτηνά εισιτήρια για να πηγαίνεις low budget ταξίδια.
Στη Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμα μετρό, γεγονός που έχει δώσει στους Αθηναίους αφορμή για καζούρα. Τα αστικά λεωφορεία κοστίζουν για τους φοιτητές 0.40 ευρώ για μία διαδρομή και 0.50 για 1.5 ώρα. Η μηνιαία κάρτα κοστίζει 15 ευρώ και η τρημινιαία 43 ευρώ.
Γενικά, υπολόγισε το μπάτζετ που χρειάζεσαι γύρω στα 650 ευρώ το μήνα, εκτός αν ξεφεύγεις με τη νυχτερινή διασκέδαση, οπότε μάλλον θα χρειαστείς κάτι παραπάνω.