Ο βασιλιάς Σαλμάν υποδέχθηκε τον Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία
Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας υποδέχθηκε την Τρίτη τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την κάθοδό του από το αεροπλάνο στο Ριάντ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε για να υποβάλει τα συλλυπητήριά του στον νέο μονάρχη για το θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα, αλλά και για να μιλήσει για πολιτική και διπλωματία.
Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε γύρω στις 15:20 (τοπική ώρα, 14:20 ώρα Ελλάδας) προερχόμενο από το Νέο Δελχί και ο Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ έφθασε μέχρι τη βάση της σκάλας για να χαιρετίσει τον Ομπάμα, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ.
Το προεδρικό ζεύγος υποδέχθηκαν και άλλοι σαουδάραβες αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας διάδοχος Μόκρεν, ο ισχυρός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ μπεν Νάγεφ, καθώς και ο υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ-Ναΐμι, όπως φαίνεται στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τη σαουδαραβική τηλεόραση.
Μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα την Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος συντόμευσε την επίσκεψή του στην Ινδία για να μεταβεί στο υπερσυντηρητικό σουνιτικό βασίλειο, το οποίο είναι η πρώτη στον κόσμο χώρα εξαγωγός πετρελαίου και σύμμαχος των ΗΠΑ εδώ και επτά δεκαετίες.
Ο Ομπάμα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν, τον διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν και τον στρατηγό Λόιντ Όστιν, τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (Centcom) του αμερικανικού στρατού.
Η επιβλητική αμερικανική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει συνολικά 29 μέλη, μεταξύ των οποίων πρώην αξιωματούχοι οι οποίοι είχαν υπηρετήσει υπό τους δύο προέδρους Μπους, όπως οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ και Κοντολίζα Ράις.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ θα επιχειρήσουν να τονώσουν τις διμερείς σχέσεις οι οποίες εντάθηκαν λίγο τα τελευταία χρόνια παρά τη στρατηγική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία βασίζεται σε παλαιές σχέσεις και σε τεράστια πετρελαϊκά συμφέροντα.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, ο νέος βασιλιάς αναμένεται να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να αναμιχθεί περισσότερο στη διευθέτηση των κρίσεων στην περιοχή.
«Ορισμένα θέματα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στο βασιλιά Σαλμάν και τον κ. Ομπάμα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις» λέει ο Ανουάρ Εσκί, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Μέσης Ανατολής, που έχει την έδρα του στην Τζέντα (δυτική Σαουδική Αραβία).
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ριάντ διαφωνεί με την Ουάσινγκτον στα θέματα του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, της Υεμένης, της Συρίας και της Λιβύης.
Ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, επιβεβαίωσε πως θα συζητηθούν η εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στην οποία το Ριάντ μετέχει στρατιωτικά, και η κρίση στην Υεμένη, χώρα που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα τους εναντίον της Αλ-Κάιντα.
«Είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί επίσης το Ιράν» πρόσθεσε ο σύμβουλος.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, οι σουνίτες Σαουδάραβες βλέπουν με κακό μάτι τη βούληση της Ουάσινγκτον να επιτευχθεί συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, όπως υποστηρίζουν, την άνοδο της περιφερειακής ισχύος των σιιτών Ιρανών, που είναι οι μεγάλοι αντίπαλοί τους.
Αναφορικά με την Υεμένη και τη Λιβύη, η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να δει την Ουάσινγκτον να ασκεί περισσότερες πιέσεις για να επαναφέρει τους πρωταγωνιστές των δύο κρίσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Εσκί.
Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, το σαουδαραβικό βασίλειο, το οποίο είχε ανακοινώσει το 2002 μια ειρηνευτική πρωτοβουλία με το Ισραήλ, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει την αδυναμία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να προωθήσει την υπόθεση.
Σύμφωνα με τον Ζαν-Φρανσουά Σεζνέκ, ειδικό σε πετρελαϊκά θέματα και διδάσκοντα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν, οι σχέσεις Ριάντ-Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται σε ιδανικό επίπεδο. «Οι Σαουδάραβες σε όλα τα επίπεδα πιστεύουν πως οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον αξιόπιστοι» λέει.