Ο τραγικός απολογισμός στη Σερβία: 27 νεκροί, περισσότεροι από 31.000 άστεγοι
Στις καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι, αλλά δεν πρόκειται για τον τελικό απολογισμό, καθώς από τις 18 Μαΐου δηλώθηκε η εξαφάνιση 798 ανθρώπων και μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν 215.
Τα επίσημα αυτά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος και ότι προς το παρόν δεν μπορεί να ανακοινωθεί οριστικός απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών.
Τα ακριβή αίτια του θανάτου των 27 θυμάτων θα ανακοινωθούν από τους ιατροδικαστές μετά τη νεκροψία–νεκροτομή. Συνολικά 31.800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το κόστος των καταστροφών, αλλά είπε ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Μόνον η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού “Elektroprivreda Srbije” μετρά απώλειες που υπερβαίνουν τα 200 εκ. ευρώ, καθώς πλημμύρισε ανθρακωρυχείο, από το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί άνθρακας για τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, σημείωσε.
Προτεραιότητα, όπως τόνισε ο κ. Βούτσιτς, είναι η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες που θα διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες και η επισκευή δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών.
Στη Σερβία είναι, σήμερα, δεύτερη μέρα του τριήμερου πένθους για τα θύματα από τις πλημμύρες.
Στο Βελιγράδι διοργανώνεται συνάντηση διεθνών δωρητών για τη συγκέντρωση βοήθειας στην αποκατάσταση των συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Βούτσιτς θα ενημερώσει για τις διαστάσεις της καταστροφής.
Στη συνάντηση θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν ώστε οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των διεθνών δωρητών να συντονιστούν εγκαίρως, ώστε το αποτέλεσμα όλων των κοινών ενεργειών να είναι ολοκληρωμένο. Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος διπλωμάτες διάφορων χωρών και εκπρόσωποι διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Δείτε επίσης:
Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στους κατοίκους της Σερβίας