Ο στοματικός καρκίνος «χτυπά» ακόμα και άτομα κάτω των 30 ετών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Νέους ανθρώπους ακόμη και κάτω των 30 χρόνων, χτυπά πλέον ο καρκίνος του στόματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτη Καθηγητή στο Παν/μιο του Λονδίνου κ. Γιώργο Λάσκαρη, ο οποίος μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας με θέμα: «Νοσήματα της Στοματικής Κοιλότητας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε» τόνισε, ότι ο καρκίνος του στόματος «σκοτώνει» κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μια από τις 10 συνηθέστερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο ενώ, στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται 700 νέα κρούσματα.

Ο καρκίνος του στόματος, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Παλαιότερα, δηλαδή στη δεκαετία του 1950, η αναλογία εμφάνισης μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν 1 γυναίκα προς 10 άνδρες, το 1970 το ποσοστό άλλαξε και έγινε 1 γυναίκα προς 4 άνδρες. Όμως σήμερα, τα ποσοστά αυτά έχουν σχεδόν εξισωθεί μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Όπως είπε ο καθηγητής, η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που πλήττονται από τον καρκίνο του στόματος, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς στο παρελθόν η νόσος εμφανιζόταν συνήθως σε άτομα άνω των 40 χρόνων. Κι αυτό, γιατί η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για γρήγορη επιτυχημένη θεραπεία – πρόγνωση – ποιότητα ζωής και επιβίωση με ποσοστό μεγαλύτερο του 90-95%.

Αναφερόμενος στα διεθνή δεδομένα, ο κ. Λάσκαρης είπε ότι ο καρκίνος είναι η πιο επικίνδυνη από τις 1.000 ασθένειες που εμφανίζονται στο στόμα. Παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ετήσια αύξηση του καρκίνου του στόματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα είναι πρώτο στον κατάλογο το κάπνισμα, φυσικά η κατανάλωση αλκοόλ και οι ιοί HPV. Εμφανίζεται συνήθως στο πλάι της γλώσσας, στο κάτω χείλος, στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας, στις συγχειλίες και τις παρίες, στα υπερώα και στα ούλα.

Όπως είπε ο καθηγητής, «κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι ενήμερος και ικανός να αναγνωρίζει τις όποιες αλλαγές που γίνονται στο στόμα του και να αναζητά έγκαιρα τη γνώμη του Στοματολόγου».

Ο κ. Λάσκαρης πρότεινε να είμαστε προσεκτικοί γιατί τα συμπτώματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι πολλά, όπως πιθανό πόνο στο στόμα, ξαφνική κινητικότητα των δοντιών μας, κάψιμο στη γλώσσα, άσπρισμα ή κοκκίνισμα στην επιφάνεια της γλώσσας, μια μελανή κηλίδα ή πλάκα, φυσαλίδα με υγρό ή κάποια πληγή που δεν κλείνει. Επίσης, κάποιον όγκο που προεξέχει, κάποια δυσκολία όταν μασάμε ή διόγκωση στα ούλα μας, η αλλαγή στη σύσταση όπως το να είναι σκληρά, ακόμα και την κακοσμία ή την ξηροστομία που πιθανώς να νοιώσουμε.

Στον τομέα της πρόληψης όπως είπε, οι επιστήμονες προτείνουν την καλή στοματική υγιεινή, τη διακοπή του καπνίσματος αν αυτό είναι δυνατό, αν όχι τουλάχιστον τη μείωσή του, επίσης την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και φυσικά τακτικές επισκέψεις σε οδοντιάτρους. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι αν διαπιστώσουμε, ότι υπάρχει κάτι μη φυσιολογικό στο στόμα μας πρέπει να επισκεφθούμε στοματολόγο και να αποφύγουμε τις όποιες εμπειρικές θεραπείες που μπορεί να μας συστήσει κάποιος φίλος ή γνωστός.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη προϋπόθεση για μια σωστή θεραπεία με αποτέλεσμα. Ενώ, θα γλιτώσει τον ασθενή από άσκοπες περιπέτειες με την υγεία του αλλά και πιθανή άσκοπη οικονομική επιβάρυνση.