Ο Σόιμπλε θα συντάξει (;) τον προϋπολογισμό της ΕΛλάδας

Την ώρα που η τρόικα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2015, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ρίχνει μια νέα «βόμβα» προτείνοντας να δοθεί το δικαίωμα στην Κομισιόν να μπλοκάρει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, εάν αυτοί παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. 

 

Ηδη, γτνωρίζουμε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και η ίδια η εθνική κυριαρχία της έχει εκχωρηθεί στους δανειστές μας. Μας το είπαν ο Επίτροπος Ολι Ρεν και άλλοι αξιωματούχοι της τρόικας. Ο Σόιμπλε προχωρά απλά ένα βήμα πιο πέρα. 

«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει ένα δικαίωμα να ασκεί βέτο επί των (εθνικών) προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπέρμαχος της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, σε μια συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus και το τεύχος του που κυκλοφορεί με σημερινή ημερομηνία.
 

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα τέτοιο δικαίωμα βέτο στην προσεχή σύνοδό τους, τον Δεκέμβριο, είπε ακόμη ο Σόιμπλε: αυτό θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τις κοινές μας δεσμεύσεις», όπως τόνισε.
 

«Αυτό δεν παρεμβαίνει στην εθνική αρμοδιότητα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού», επιχειρηματολόγησε ο Σόιμπλε εξηγώντας τη θέση του. «Τα κοινοβούλια στις χώρες αυτές θα μπορούν πάντα να αποφασίσουν εάν θα προχωρούν σε περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων ή εάν θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν άλλες μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός.
 

«Πρέπει να επιδείξουμε ότι επιθυμούμε να πάμε πιο μακριά (στην πορεία) προς μια δημοσιονομική ένωση», πρόσθεσε ο Σόιμπλε σε μια προσπάθεια να εντάξει την πρότασή του να τεθούν υπό επιτροπεία όσοι παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. 
 

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, το οποίο προβλέπει ένα δημόσιο έλλειμμα το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το όριο το οποίο έχει θέσει η ΕΕ.
 

Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, επέκρινε με σφοδρότητα τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τα δημοσιονομικά της μεγέθη, κάνοντας λόγο για μια χώρα που «εμφανίζει ελλείμματα καθ’ υποτροπή» και καλώντας τις Βρυξέλλες να την αντιμετωπίσουν με «αυστηρότητα».

 

Ο Σόιμπλε πρόσωπο-κλειδί για την κρίση

Σε πρόσωπο «κλειδί» στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και στη διαμόρφωση του πλαισίου στο οποίο θα κληθεί να βαδίσει η Ελλάδα στο εξής αναδεικνύεται, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, για μία ακόμη φορά ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος το 2012 είχε διατυπώσει την άποψη περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, φέρεται να είναι παρασκηνιακά ο βασικός αρχιτέκτονας της σκληρής γραμμής δανειστών.

 

Μπορεί στην τρέχουσα συγκυρία να εμφανίζεται το ΔΝΤ ότι είναι αυτό που ακολουθεί ανελαστική θέση, ωστόσο αίσθηση όσων έχουν γνώση όλων των διεργασιών είναι πως ο ρόλος του Ταμείου είναι δευτερεύων ή συμπληρωματικός σε σχέση με αυτόν του κ. Σόιμπλε. Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι το Βερολίνο πάντοτε καθόριζε στο τέλος τη γραμμή έναντι της Ελλάδας.
 

Ο κ. Σόιμπλε είναι ο κύριος υπέρμαχος της άποψης για εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Το ενδεχόμενο της παράτασης απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, εκτός του ότι πολιτικά σημαίνει παραμονή στο υφιστάμενο Μνημόνιο, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τη Βουλή, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις στις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, θα ναρκοθετήσει τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων, που απαιτείται για να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να πιστεύει πως το Βερολίνο θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλει όρους στην όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές τον Μάρτιο, εάν οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αποβούν άκαρπες. Σύμφωνα με τη συλλογιστική του, ο ασφαλέστερος τρόπος γι’ αυτό είναι να έχει συμφωνηθεί η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
 

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» σημειώνουν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε τηρήσει στάση αναμονής όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και όταν στις επαφές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ –με πιο πρόσφατη εκείνη του περασμένου φθινοπώρου– είχαν συζητηθεί διάφορες πτυχές της ελληνικής επόμενης ημέρας. Οι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι που είχαν γνώση των σχετικών επαφών δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν τη στάση του. Αντιθέτως, εν πολλοίς είχε επέλθει εφησυχασμός ότι δεν πρόκειται να θέσει προσκόμματα στη μετάβαση της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο.
 

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε βρήκε αφορμή για να σπάσει τη «σιωπή» του και να επαναδραστηριοποιηθεί, όταν οι αγορές έδειξαν, στις 15 Οκτωβρίου, τη νευρικότητά τους έναντι τις πολιτικής αβεβαιότητας της Ελλάδας. Τότε, είδε το ελληνικό «στραπατσάρισμα» σαν τη χρυσή ευκαιρία για να επιβάλει τους όρους του αλλά και πειθαρχία, όπως αναφέρει ο ίδιος σε συζητήσεις με ξένους επενδυτες, στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Από τη στιγμή που πήρε το παιχνίδι ξανά επάνω του, ελαχιστοποιήθηκε και ο όποιος ρόλος μπορούσε να διαδραματίσει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στη συμβολή του οποίου είχε επενδύσει η ελληνική πλευρά. Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Αθήνα προσδοκά πλέον σε μία παρέμβαση της καγκελαρίου κ. Μέρκελ την τελευταία στιγμή, όπως είχε συμβεί και με το PSI.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr