Ο Νίκος Χουντής σχετικά με την απάντηση Τσακαλώτου για την απώλεια των κερδών των ελληνικών ομολόγων

chountis

Ενώ, εδώ και 2 εβδομάδες η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει ευθέως στην καταγγελία του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή (ΔΤ: 09.09.2016) ότι, στο Eurogroup του Μαΐου 2016, η χώρα μας έχασε τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, θεωρεί ότι δίνει απάντηση, με τις νύξεις και τις υπεκφυγές του κ. Τσακαλώτου σε σχετική ερώτηση του κ. Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, της 21.09.2016.

Ο κ. Τσακαλώτος, στην απάντησή του, παρέπεμψε στην «απόφαση Eurogroup 24.05.2016 για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σημείο Β».

Θυμίζουμε ότι, το σημείο Β στο οποίο παραπέμπει ο κ. Τσακαλώτος, αναφέρει: «Χρήση των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα από τον λογαριασμό του ESM, την παροχή στην Ελλάδα των κερδών από ANFA και SMPs (από το δημοσιονομικό έτος 2017) και την χρήση τους ως «μαξιλάρι» για τη μείωση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών». Ακόμη και αυτό βέβαια, υπό την αίρεση της «επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος του ESM» και εφόσον «η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητο»…

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Νίκος Χουντής έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Η κυβέρνηση, για άλλη μία φορά, απάντησε… σιωπώντας:

Πρώτο, ο Υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε, χωρίς κανένα σχόλιο, στο σημείο Β της απόφασης του Eurogroup της 24.05.2016, στην οποία, πράγματι, πάρθηκε η οριστική απόφαση για την τύχη των κερδών των ελληνικών ομολόγων (SMPs και ANFAs). Η ερμηνεία όμως της απόφασης αυτής είναι και το ζητούμενο, στο οποίο πρέπει επιτέλους να απαντήσει.

Δεύτερο. «Ξέχασε» ο Υπουργός Οικονομικών να σχολιάσει ότι, ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Μοσκοβισί, ερμηνεύοντας ακριβώς το σημείο Β της απόφασης του Eurogroup, ξεκαθάρισε ότι, «Δεν υπάρχουν εκκρεμείς πολιτικές δεσμεύσεις των κρατών μελών για εκταμίευση ποσών ισοδύναμων των κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και το SMP στην Ελλάδα» (25.07.2016, απάντηση σε ερώτηση του Ν. Χουντή). Χάθηκαν δηλαδή τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα των τελευταίων 3 ετών.

Τρίτο. «Ξέχασε» επίσης να πει ότι η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, με την οποία επιστρέφονταν τα κέρδη των ομολόγων στην Ελλάδα, δεν έχει δημοσιονομικά καμμία σχέση με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016 και την «πιθανότητα» μεταφοράς των κερδών ANFAs και SMPs στην Ελλάδα, μέσα από τον ειδικό λογαριασμό του ESM, από το οικονομικό έτος 2017 και μετά.

Ο ίδιος ο ESM, στο έγγραφό του «Αξιολόγηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας», σχολιάζοντας μια τέτοια προοπτική, σημείωνε: «Η αντικατάσταση της μεταφοράς των κερδών των ANFA και SMPs με υψηλότερο κονδύλι του προγράμματος χρηματοδότησης υπονομεύει την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA). Ο λόγος είναι ότι αυτό θα αντικαθιστούσε μια δωρεάν επιχορήγηση με ένα δάνειο και το κονδύλι του προγράμματος θα κάλυπτε δεόντως μόνο τα κέρδη από ANFA και SMP κατά την περίοδο του προγράμματος, ενώ η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους υποθέτει ότι η Ελλάδα λαμβάνει όλα τα κέρδη μέχρι το 2020».

Τέταρτο. Ο Υπουργός Οικονομικών, που επί υπουργίας του καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός του 2016, στον οποίο εγγράφηκαν, κέρδη των ελληνικών ομολόγων 1,691 δισ. (τα οποία προφανώς ποτέ δε θα εισπράξουμε!), ξέχασε να παραδεχθεί ότι χάσαμε πάνω από 6 δισ. από τα κέρδη των 3 τελευταίων ετών.

Και αυτό, παρά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν προς το Eurogroup, όπως είχε αποκαλύψει η Καθημερινή στις 10.05.2016, η οποία εισηγείτο «την επιστροφή (σ.σ. στην Ελλάδα) των κερδών του Ευρωσυστήματος (ANFA και SMP) επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται σε 8 δις. ευρώ ή στο 5% του περυσινού ΑΕΠ».

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι, η σιωπή της κυβέρνησης δε μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για αυτό το μείζονος σημασίας θέμα».