Ο (καλός) καιρός δεν βοηθάει τα χιονοδρομικά κέντρα στη Β. Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Να εισακουστούν οι …προσευχές τους και να αλλάξει ο καιρός, ώστε οι πλαγιές των βουνών της Βόρειας Ελλάδας να ασπρίσουν και να «πλημμυρίσουν» με παιδικές -και όχι μόνο- φωνές, εύχονται οι ιθύνοντες των χιονοδρομικών κέντρων, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης των υποδομών και περιμένουν το …χιόνι.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, υπογράμμισε ότι εκτός του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας στα Γρεβενά, το οποίο λειτουργεί με ικανοποιητική χιόνωση από τις αρχές Δεκεμβρίου, κανένα άλλο χιονοδρομικό κέντρο δεν προβλέπεται να λειτουργήσει στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, αλλά και των Φώτων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα Βίτσι Καστοριάς και Φαλακρό Δράμας, δεν θα λειτουργήσουν και λόγω οικονομικών δυσκολιών κάλυψης των λειτουργικών δαπανών.

Με τα μέχρι στιγμής καιρικά δεδομένα, οι θερμοκρασίες που αναμένονται στη διάρκεια των εορτών, δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων στην Β. Ελλάδα, ούτε καν αυτού στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας, όπου υπάρχει δυνατότητα τεχνητής χιόνωσης. «Αν οι θερμοκρασίες δεν είναι τουλάχιστον στο -3 δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνητής χιόνωσης» υπογράμμισε ο κ. Λεφούσης, προσθέτοντας πως «και με την εφαρμογή όμως αυτής της πρακτικής δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία περισσοτέρων από μία, ίσως και δύο πίστες».

Αναφορικά με τις κρατήσεις στα καταλύματα των ορεινών περιοχών, όπου και λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα, ο κ. Λεφούσης επισήμανε ότι μπορεί να καταγράφονται μειωμένες σε ποσοστό 10% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, λόγω και της οικονομικής κατάστασης, αλλά όπως είπε, «δεν είναι η μείωση που μας ανησυχεί, όσο το ενδεχόμενο των πολλαπλών ακυρώσεων, εάν δεν πέσει χιόνι».

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας εξέφρασε τον προβληματισμό, αλλά και την αγωνία του για την τύχη των χιονοδρομικών κέντρων, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο τζίρος που πραγματοποιούν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού σε κάθε έτος».

Αντίστοιχη κατάσταση βιώνουν και οι ανταγωνιστές των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, που αποτελούν και τους μεγάλους ανταγωνιστές της χώρας στο συγκεκριμένο τομέα, αφού, σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και εκεί.

Στη χώρα μας λειτουργούν συνολικά 18 χιονοδρομικά κέντρα, εκ των οποίων τα δέκα στη Β. Ελλάδα και, όπως λέει ο κ. Λεφούσης, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες που καταφέρνουν να “αποδράσουν” από την καθημερινότητά τους αυθημερόν, το κάνουν με κόστος μικρότερο ως και 30% έναντι μιας διήμερης απόδρασής τους ακόμα και σε γειτονικά κράτη.

Σε ό,τι αφορά την «ταυτότητα» των επισκεπτών στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, τα τελευταία έτη οι περισσότεροι είναι Έλληνες, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετοί Ρώσοι, Κύπριοι και Άγγλοι και λίγοι από αραβικές χώρες.

Τα χιονοδρομικά σε …αριθμούς
Σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, η αυθημερόν επισκεψιμότητα στα χειμερινά θέρετρα αυξήθηκε την τελευταία διετία σε ποσοστό 20% και τα «snow buses» προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες, είχαν προχωρήσει στην ενίσχυση των δρομολογίων τους προς αυτά κατά τουλάχιστον 50%.

Ο τζίρος ανά επίσκεψη σε ένα από τα 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας (10 στη Β. Ελλάδα) -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά.- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ “ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα που ασκούνται στις ορεινές γωνιές της χώρας μας”.

Τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας με μια ματιά
Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 190 χλμ. χιονοδρομικές πίστες και περισσότεροι από δέκα τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους και 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων/ώρα.

Συνολικά στη Β. Ελλάδα λειτουργούν δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία πολλά έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν απέχει 45χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκειά του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου – Μαΐου).

Το κέντρο, αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, στη θέση “Παπά Χωράφι” και σε υψόμετρο βάσης 1450μ. Οι εγκαταστάσεις του απέχουν από τον οικισμό Ελατοχώρι 8 χλμ., ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χλμ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού. Υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, “σαλέ”, 600τμ περίπου, συρόμενος αναβατήρας μήκους 700μ και σε υψόμετρο 1.800 μ. και baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μέσα στην “καρδιά” της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1788 μ. έως 2110 μ. Διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά απέχει 26χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1847μ. στο ορεινό όγκο Βροντούς και λειτουργεί από το 1978.

Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το “mountain summercamp”, για παιδιά από οκτώ έως και 15 ετών.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1430 έως 2005 μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου

Στη Βίγλα – Πισοδέρι, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 19 χλμ από τη πόλη της Φλώρινας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1600- 1900μ. στη διάβαση Βίγλας – Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Λειτουργούν δέκα πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας, πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι καθώς και ένα baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξιά και λειτουργούν ένας συρόμενος μονοθέσιος αναβατήρας και ένα baby lift, που εξυπηρετούν τις πέντε πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου ή αλλιώς Κοιλάδα του Ορφέα, απέχει 42χλμ. από την πόλη της Καβάλας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1780 μ., ενώ είναι ένα από τα μικρότερα χιονοδρομικά της χώρας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτης Ηλίας ή Πολιτσιές, απέχει μόλις 4χλμ από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος. Βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 1360 έως1620μ. με έκταση 25 χλμ. από την κορυφή Μαυροβούνι/Φλέγγα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2160 μ.Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες τρεις συρόμενοι αναβατήρες (πιάτο ή άγκυρα), 700 μ., 550 μ. και 150 μ., αντίστοιχα

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ.

Απέχει 24 χιλ. από τη Βέροια, 20 χιλ. από Νάουσα, 95 χιλ. από Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από Κοζάνη. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων, πολλούς και συγχρόνους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές και πίστες δρόμων αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.