O “καυτός” θερινός έλεγχος
Ο επικείμενος θερινός έλεγχος της τρόικας κάθε άλλο παρά χαλαρός είναι, καθώς είναι ο προπομπός για τις φθινοπωρινές «εξετάσεις», από τις οποίες θα εξαρτηθούν πολλά για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία κινείται πλέον στον αστερισμό των εθνικών εκλογών.
Στην κορυφή της ατζέντας της τρόικας φιγουράρουν η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, οι δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων, τα υπόλοιπα 6 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, κ.ά.
Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 8,9 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, από το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα από τα περίπου 17,8 δισ. ευρώ, μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2016, στοιχείο που την καθιστά ευάλωτη στις πιέσεις και στις ορέξεις των δανειστών.
Τα μηνύματα περί λήψης μόνιμων μέτρων, για να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό, (υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ) προκαλέσουν στον προϋπολογισμό οι δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση των μισθών των υπαλλήλων που αμείβονται με εδικά μισθολόγια (γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες κ.ά.) έφθασαν στην κυβέρνηση, πριν καν την επίσκεψη της τρόικας.
Υπενθυμίζουν ότι η τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής κάνει ειδική αναφορά στο επίμαχο ζήτημα, μετά την απόφαση του Μισθοδικείου που ακύρωσε τις περικοπές μισθών των δικαστικών (το κόστος της έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό).
Αναφέρεται ρητά ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για τη λήψη «συμψηφιστικών ενεργειών».
Η κυβέρνηση αναζητά τη «μέση λύση», έτσι ώστε και τις αποφάσεις να εφαρμόσει και να μην τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό.
Οι πιθανές λύσεις στην κατεύθυνση αυτή είναι:
– Να επιστραφούν σταδιακά τα αναδρομικά σε βάθος χρόνου (π.χ. με ορίζοντα 10ετίας).
– Να εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο, το οποίο θα προβλέπει μικρότερες περικοπές από εκείνες που επιβλήθηκαν με τον Ν. 4093/2012.
– Να συμψηφιστεί μέρος των αναδρομικών με το «κοινωνικό μέρισμα» που χορηγήθηκε.
Φοροελαφρύνσεις
Πέρα από τη «λύση» στα ειδικά μισθολόγια, η προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης υπαγορεύει και ελάφρυνση της βαριάς φορολογίας που έχει επιβληθεί τα χρόνια του μνημονίου.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ (13%) στην εστίαση, νέο ευνοϊκότερο καθεστώς για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων (έφθασαν τα 67 δισ. ευρώ), ενώ θα διαπραγματευθεί και την παράταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 μειωμένης κατά 50%.
Η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων περιλαμβάνει:
– Ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».
– Την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων.
– Ψήφιση του νόμου για τα δάση.
– Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
– Κατάργηση από 1η-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων, κλπ).
– Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Από τα προαπαιτούμενα εξαρτάται και η εκταμίευση ποσού 1,8 δισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο προέρχεται από κέρδη που έχει η ΕΚΤ από τη διακράτηση «ακούρευτων» ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Το σημερινό Eurogroup είναι το τελευταίο του καλοκαιριού, αφού το επόμενο είναι προγραμματισμένο για τις 12 Σεπτεμβρίου 2014. Το Eurogroup του Σεπτεμβρίου είναι το πιο κρίσιμο για την Ελλάδα, αφού εκεί θα γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος (η πέμπτη), για να μπει στην τελική ευθεία η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Πηγή: euro2day.gr