Ο ISIS εκμεταλλεύεται την ισχύ του Διαδικτύου

Τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν δείχνουν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών διανύουν τη χρυσή εποχή της συλλογής πληροφοριών, καθώς το Ιντερνετ, τα κινητά τηλέφωνα και οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν ασύλληπτες δυνατότητες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων.

 

Ενώ στα εσωτερικά τους έγγραφα, η αμερικανική NSA και η βρετανική GCHQ περιγράφουν τις δυνατότητες αυτές, στη δημόσια επικοινωνία τους ο τόνος είναι δραματικά διαφορετικός.

«Το “Ισλαμικό Κράτος” (ΙSIS) εκμεταλλεύεται την ισχύ του Διαδικτύου για να δημιουργήσει μια παγκόσμια τζιχαντιστική απειλή. Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών είναι τεράστια και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη στενότερη συνεργασία των εταιρειών τεχνολογίας» έγραψε χθες στους Financial Times ο νέος αρχηγός της GCHQ Ρόμπερτ Χάνιγκαν. Πριν από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών αγνοούσε την ύπαρξη της GCHQ, ενώ ο αρχηγός της ούτε που θα διανοούνταν να εμφανιστεί στον Τύπο.

Προσφάτως κάποιες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ενισχύσει την κρυπτογράφηση των δεδομένων. «Οσο κι αν δεν τους αρέσει, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν γίνει τα κέντρα διοίκησης που επιλέγουν να χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες. Αν πρόκειται να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση, πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις διωκτικές αρχές», πρόσθεσε ο Χάνιγκαν. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι νεαροί ξένοι μαχητές έχουν διδαχθεί και έχουν επωφεληθεί από τις διαρροές της τελευταίας διετίας».

«Πριν καταγγείλει τις προσπάθειες των εταιρειών να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών τους, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί η GCHQ δέχθηκε τόσες επικρίσεις μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν» είπε ο υποδιευθυντής της Privacy International, Ερικ Κινγκ. «Οι εξουσίες τους είναι ήδη τεράστιες» σημείωσε η Εβα Γκάλπεριν του Electronic Frontier Foundation. «Είναι κοροϊδία να ζητούν περισσότερες».

Οι εταιρείες τεχνολογίας παρέχουν στις Αρχές δεδομένα χρηστών έπειτα από δικαστική εντολή. Αν όμως οι εκκλήσεις του Χάνιγκαν για «καλύτερες διευθετήσεις», δηλαδή διευκόλυνση των μαζικών παρακολουθήσεων, εισακουσθούν «τότε θα καταργηθεί η νόμιμη διαδικασία» σημείωσε στους FT στέλεχος αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής.

 

Πηγή: Καθημερινή